Bugg rantautui meille länsinaapuristamme 1980-luvun loppupuolella ja on noussut yhdeksi tanssilavojen suosituimmista tansseista. Eikä ihme, tämän tanssin perusteet opettelemalla pääset tanssimaan todella monenlaiseen musiikkiin ja lisäksi tanssi buggin kuviot ovat helposti varioitavissa ja muunneltavissa, joten tanssimiseen makuun pääsee helpommin kuin monessa muussa lajissa.
”Bugg koetaan siis niin helpoksi ja toisaalta niin syvälliseksi, että jokaisella on siitä mielipide” sanotaan Suomen Tanssistudioiden Tanssin ABC-sivulla. Tähän on helppo yhtyä, vuosikymmenten saatossa käsitykset lajista ovat muokkautuneet ja lajin sisään on muodostunut erilaisia tyylisuuntia, joiden edustajat eivät kyllästy mittelemään eri tyylisen paremmuudesta.
Buggissa siis riittää haastetta pidemmälläkin oleville tanssijoille pienten yksityiskohtien hiomisessa ja eri opetusmetodeihin tutustuessa.
-
Bugg peruskurssi
Peruskurssi
-
Bugg lisämateriaali
Lisämateriaali
Onko bugg-tanssissa perusaskelta?
Tästäkin ollaan montaa eri mieltä. Tällä hetkellä vallalla on ajatus, että viejän perusaskel on vapaa eli viejällä ei ole varsinaista perusaskelta. Toki suosittelemme aloittavalle tanssijalla vartalon alla tapahtuvaa painonsiirtoa, tällöin yhteinen syke parin kanssa on helpompi löytää ja askelluksesta voi luopua myöhemmin. Seuraajan perusaskel on painonsiirtoa musiikin jokaiselle iskulle siten, että musiikin parillisilla iskuilla paino on vasemmalla jalalla —tämä antaa vapauksia varioida painonsiirtoa vaikkapa viivytyksillä tai kick ball changella.
Tärkeintä perusaskeleen osalta on löytää tanssiin yhteinen syke parin kanssa ja ymmärtää liikkumisen ja vienti-seuraamisen periaatteet eli se, tanssitaanko buggia pyörivänä vai liikkuvana vaiko näiden yhdistelmänä.
Alla olevassa videossa näet, miltä bugg näyttää alan erikoisseuran esittelyvideolla.
Buggin kuviot - molemmat kaksi
Tämä tuntuu uskomattomalta, mutta mikäli haastavankin näköisiä kuviohärveleitä analysoidaan tarkemmin, huomataan, että ne perustuvat käytännössä lajin vasempaan tai oikeaan käännökseen eli seuraajan pyörimisiin oikealle tai vasemmalle. Näitä käännöksiä voi katkaista tai jatkaa monella eri tavalla, niitä voi tanssia monella eri otteella ja niihin voi lisätä mausteina erilaisia juttuja. Mutta, aina pohjalta löytyy jomman kumman suuntainen seuraajan käännös. Siksipä näiden kahden käännöksen periaatteet kannattaa alkuvaiheessa opetella hyvin, sen jälkeen niitä on helppo varioida ja kehitellä myös ihan uusia tapoja toteuttaa niitä.
Videoklippi on Lissun Tanssivinkeistä, joissa vierailivat Onlinen bugg-kurssin opettajat Rosa ja Hannu Mört ja antavat vinkkiä buggin vasemman käännöksen vienti-seuraamisesta.
Onko olemassa bugg-musiikkia?
Bugg-nimistä tanssirytmiä ei ole olemassa, bugg on tanssilajin nimi. Tätä lajia voi tanssia hyvin monenlaiseen ja monentempoiseen musiikkiin. Buggin syntyhistoria kulkee käsikädessä ruotsalaisen tanssilavamusiikin kanssa ja bändien kuten Vikingarna, Flamingo Kvintet svengaava shuffle-rock tai suora rock ovatkin ehkä puritanisteille sitä ”oikeaa buggmusaa”. Mutta, käytännössä mikä tahansa sopivan tempoinen tasajakoinen musiikki sopii tanssittavaksi ja jokaisella tanssijalla on varmasti oma käsityksensä siitä, milloin valitsee tanssilajiksi buggin milloin jonkun muun.
Summasummarum. Bugg on tanssi, jossa pääsee helposti alkuun ja jota pystyy käyttämään monipuolisesti hyvinkin erilaisiin biiseihin. Se on myös tanssi, jossa riittää treenattavaa ja haastetta vaikka kuinka pitkään. Kaiken hyvän lisäksi se on tanssi, jossa tanssija pystyy rennolla ja luovalla tavalla luomaan uutta ja tuomaan tanssiin upealla tavalla omaa persoonaansa.
Seuraa meitä somessa!
Ota TanssiOnlinen FACEBOOK | INSTAGRAM seurantaan ja näet ensimmäisten joukossa tanssivinkit, tietoa uusista kursseista sekä paljon lisätietoa lavatanssien maailmasta.