Foksi eli vaihtoaskeltanssi on ehdottomasti yksi tärkeimmistä tanssilajeista suomalaisen sosiaalisen paritanssin kentällä. Vaihtoaskeltanssi -nimi tulee siitä ilmiöstä, että usein etenkin "vanha kansa" sanoo tanssivansa vaihtoaskeleella kun tanssii kahta hidasta ja kahta nopeaa askelta. " Tanssitaanko vaihtoaskeleella?" kysyy viejä ja seuraaja vastaa, "tanssitaan vaan".

Mutta, miksi ihmeessä tämä tanssi on erityisen tärkeä? 

Foksin askelilla voit tanssia lähes kaikkeen tasajakoiseen musiikkiin.

eli vaikka et osaisi cha chata tai tangoa, pärjäät näidenkin musiikkien kohdalla foksin askelilla. 

Kansainvälisesti foksia kutsutaankin nimellä social rhythm eli sosiaali rytmi, mikä kertoo tämän tanssin tärkeimmästä ajatuksesta eli se (niin kuin muutkin paritanssit) on nimenomaan sosiaalisen kanssakäymisen muoto. Eri puolilla maailmaa tanssitaan tätä lajia samalla ajatuksella, kaksi hidasta ja kaksi nopeaa askelta, joista hidas=2 iskua ja nopea = 1 isku. 

Foksin askeleet

Foksin liikkuminen perustuu tavalliseen kävelyyn, hitaat askeleet ovat kävelyitä, nopeilla astutaan tavallisimmin askel-yhteen. Eli…kävele-kävele-askel-yhteen (HHNN). Tämä askelten ajoitus on siis käytössä ympäri maailmaa, joten se on opettelemisen arvoinen. Askelikolla voi liikkua eteenpäin, taaksepäin, askeltaa paikallaan tai kääntyä pikkuhiljaa suuntaan taikka toiseen ilman että varsinaisesti opettelee sen kummempia kuvioita, ne ehtii opetella myöhemminkin. 

Alla olevalla videolla on parin vuoden takaisen "vaihtoaskelkansalaistaidoksi" -kampanjan mainosvideo, josta näet pika-alkeet foksin askeleista. Tuo nimenomainen hieno kampanja jäi koronan jalkoihin, mutta käynnistetään varmasti uudestaan kunhan ajat ovat taas "normaalit".

Video: #VAIHTOASKELKANSALAISTAIDOKSI

Mitä on foksi-musiikki?

Kuten alussa mainittiin, foksia voi tanssia hyvin monenlaiseen musiikkiin. Foksi- ja beat-nimiset tanssirytmit ja niiden variaatiot eri tempoisina ovat tanssikouluissa varmaan tavallisimmin käytössä, mutta voit hyvin kokeilla tätä tanssia mihin tahansa tasajakoiseen omaan lempparibiisiin. 

TanssiOnline-jäsenyyden alta löytyy verkkoluento Tanssimusiikin rytmiikka, jossa pääset halutessasi tutustumaan paremmin siihen, mitä on foksi- tai beat -musiikki.

Myöhemmin, tanssitaipaleen jatkuessa foksista saa tosi leikittelevän ja monipuolisen tanssin. Sitä voi tanssia sekä hitaisiin että nopeisiin kappaleisiin, kappaleen rakennetta voi lähteä seuraamaan lisäämällä tanssiin kivoja pysähdyksiä tai kikkailuja fraasien vaihtokohtiin. Parin kanssa voi leikitellä muuttamalla HHNN -rytmitystä joksikin muuksi ja foksin lisäksi samassa kappaleessa voi välillä tanssia vaikka fuskua. Mutta, ensin kannattaa siis ottaa haltuun HHNN-perusaskelikko!

Tervetuloa opettelemaan foksin askeleet meidän foksikurssille!

Jäikö sinulla jotain kysyttävää artikkelin sisällöstä? Kysy rohkeasti: info@tanssintahti.com, Lissu 050-4431011.