Otetaan nuoret mukaan tanssilavoille ja näytetään omalla esimerkillämme kuinka upea harrastus meillä on!

Lavatanssikulttuuri on kautta aikojen siirtynyt perimänä sukupolvelta toiselle. Aikoinaan mummot, äidit ja isät opettivat nuoret tanssilavoille ja rippikoulun jälkeen nuoret pääsivät testaamaan oppejaan (elleivät karanneet hommaan ennen sitä). 

Kurkkaa miten tämä asia toteutuu naapurimaassa Ruotsissa, jossa suomalaista kulttuuria halutaan vaalia. Kurkkaa tästä mitä suomalaiselle lavatanssikulttuurille kuuluu Ruotsissa.

Omassa perheessämme tanssi on aina kulkenut mukana vahvasti jo äidin ammatin vuoksi ja uskommekin vahvasti esimerkin voimaan ja siihen että kun lapset ja nuoret kulkevat mukana ja näkevät vanhempien nauttivan tanssista tulee siitä myös mahdollisesti hänelle intohimo.

otetaan nuoret tanssilavoille mukaan!

Tanssikoulumme Karkki ja Elisa ovat molemmat saaneet kipinän tanssimiseen muualta kuin tanssikursseilta, nimittäin suoraan tanssilavoilta!

Nuoret tanssilavoille tanssileirien ja iltatanssien kautta?

Perheemme keskimmäinen lapsi Karkki koki isoimmat ja tärkeimmät elämyksensä sosiaalisen paritanssin osalta Joensuun tanssileirillä, useampanakin eri kesänä. Minä eli Liisa-äiti olen ollut leirillä opettajana kouluttamassa seuratanssinohjaajia ja pitämässä leiritunteja vuodesta 1993 lähes joka kesä. Lasten ollessa kouluikäisiä he saivat halutessaan lähteä mukaan kesäreissulle. Karkki innostui tästä eniten ja oli mukana useana kesänä joko yksin tai oman kaverin kanssa. 

Leirin yhteydessä järjestettiin muutamana kesänä oma lastenleiri, mutta tämä ei ollut se juttu miksi Karkki halusi lähteä mukaan. Ei myöskään se, että halutessaan pääsi äidin assistentiksi leirin tanssitunneille. 

Juttu oli ILTATANSSIT! Niissä pääsi tanssimaan ”oikeasti” ja nauttimaan yhdessä tanssimisen riemusta ystävällisten ihmisten kanssa turvallisessa ympäristössä. Alkuun Karkkia tanssivat minun lisäkseni tutut opettajat ja rohkeuden kasvaessa Karkki tanssi myös itselleen tuntemattomien kanssa ja oppi aika pian bongaamaan tutut ja taitavat viejät, joita haki itsekin aktiivisesti. 

Karkin tanssi-into ylitti äidinkin jaksamisen ja viimeisinä kesinä hän biletti tansseissa yksin. Minulla äitinä oli turvallinen olo päästää Karkki tansseihin, koska leirin tanssituntien aikana kurssilaisista oli muodostunut omanlaisensa turvallinen yhteisönsä, joka otti lapsen ja nuoren vastaan ystävällisesti ja suvaitsevaisesti ja piti yhteisöllisesti huolen siitä että Karkki sai tanssia koko illan. 

Seuraavassa 13-vuotiaan Karkin esitelmä vuodelta 2005. Sama teksti voisi olla vuonna 2022 13-vuotiaan tanssista innostuneen nuoren kirjoittama. 

nuoret tanssilavoille

TanssiOnline Instagrammissa on paljon muodikkaita KELA-videoita, linkkaahan nuorisolle ja innostuta heidät mukaan!

Nuoret mukaan tutustumaan tanssilavoihin!

Suurimmalle osalle kesälavoista ovat tervetulleita kaikenikäiset, myös lapset. Tämä on toinen oivallinen tapa tuoda lasta lavatanssikulttuurin pariin. Lavoilla, joissa ihmiset eivät samalla tavalla tunne toisiaan kuin leirien iltatansseissa pitää vanhemman luonnollisesti olla aktiivisemmin tietoinen siitä mitä illan aikana tapahtuu, mutta oman aktiivisen tanssi-illan ”uhraaminen” siihen että auttaa lastaan tutustumaan kulttuuriin on pieni hinta siitä että saamme tuotua nuorille esille kuinka hieno asia tanssiminen on. 

Elisan omat vanhemmat olivat Elisan lapsuudessa aktiivisia lavoilla kävijöitä ja Elisa veljensä kanssa kulki mukana pienestä asti. Äiti ja isä opastivat heidät valssin ja foksin askeliin ja Elisa onkin tutustunut lavakulttuuriin kulkemalla lavoilla äidin ja isän kanssa, veljänsä kanssa tanssien. Elisan omat lapset ovat nyt 6- ja 10-vuotiaita ja ovat käyneet Elisan kanssa lavoilla jo useamman vuoden ajan. Toistaiseksi he tanssivat vain Elisan kanssa, mutta hetken päästä luultavasti näemme heidät tanssimassa kahdestaan ja pikkuhiljaa myös muiden tanssijoiden kanssa. Nyt tilanne on se, että jo useamman kerran Elisan lapset ovat viikonlopun tullessa ehdottaneet vierailua tanssilavalla.

Kulttuuri siirtyy ja pysyy elinvoimasena kun tuomme omat nuoremme tanssilavoille!

5 tapaa houkutella nuoret tanssilavoille mukaan:

  1. Rohkaise nuorta tanssimaan vaikka taitoa ei olisikaan paljon. Opettele itse viemään niin voit helposti opettaa ensimmäiset askeleet. Peruskursseilta saatte myös hyvän pohjan tansseihin!
  2. Ota lapsesi jo nuorena mukaan omaan harrastukseesi. Hän voi tulla katsomaan tanssituntia tai fiilistelemään tanssileirin ilmapiiriä.
  3. Katsokaa yhdessä tanssivideoita YouTubesta, esimerkiksi Humppa Tube:n kanavalta löytyy helposti lähestyttävää materiaalia.
  4. Miettikää yhdessä mikä laji sopisi tanssittavaksi nuoren soittolistan ykköshitteihin.
  5. Kootkaa nuoren ystäväpiiristä muutaman kaverin porukka ja lähtekää yhdessä tutustumaan tanssilavaan vaikka roadtrip-fiiliksillä!

Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Kysy rohkeasti, liisa@tanssintahti.com, 050-4431011