Mitä jos jenkasta on kesän hittitanssiksi? Jenkka jos mikä vie ajatukset järvenrantaan, kauniille kesälavalle, lavatanssin huumaan. Jenkkaa on tanssittu lavoilla niin kauan kuin lavoja on Suomessa ollut ja se kulkee sinnikkäästi mukana myös tämän päivän tanssi-illoissa.

Jenkka on yksinkertainen ja helposti lähestyttävä tanssi, jonka ensimmäiset askeleet aika moni meistä on ottanut äidin, isän tai isovanhemman kanssa. Tanssina jenkka usein kulkee ”äidiltä pojalle ja isältä tyttärelle” perintönä ja kuuluu myös alakouluissa musiikkiliikuntatuntien ohjelmaan. Helppous ja tuttuus liittyvät varmaan siihen, että jenkan tanssillisessa liikkeessä tehdään kevyttä hölkkää ja pientä kevyttä hypähtelyä jalalta toiselle eli asioita, jotka jokainen meistä on oppinut pienenä lapsena ja jotka ovat kulkeneet mukanamme koko elämämme ajan. Mitään uutta motorista taitoa jenkkaa varten ei siis tarvitse opetella, riittää kun pystymme yhdistelemään näiden kahden jo kehossamme olemassa olevan taidon elementtejä toisiinsa. 

Tässä videossa näet, miten jenkkaa ja sen erilaisia variaatioita tanssivat äidit ja isät sylilasten kanssa, lapset, nuoret ja vielä eri ikäiset aikuiset. Videossa vuoden 2020 koronakevättä piristävät oululaisen kansantanssiryhmän Polokkareiden tanssijat.

Video: Koronakevään jenkka – Lockdown Jenkka  |  Kansantanssi – Finnish folk dance

Kansan kulttuuri elää sekä Jenkka musiikissa että tanssissa

Jenkka elää voimakkaimmin kansantanssin harrastajien keskuudessa, jossa sitä tanssitaan sekä vapaasti improvisoitavana tanssina että ryhmätanssina esityksissä ja tapahtumissa, näistä saitkin hyvän ymmärryksen yllä olevan videon kautta.

Jenkka on myös pysyvä osa lavatanssikulttuuria, jossa sitä tanssitaan vain vapaassa viennissä eli improvisoiden. Lähtökohtana on se, että tanssin A-osa tanssitaan etenevästi, B-osa pyörien mutta etenkin B-osaan löytyy helposti jos minkälaisia mielenkiintoisia variaatioita.

Tutustu meidän jenkan peruskurssiin maksutta 7 päivän ajan.

Yksi kulttuurin perimmäisistä tehtävistä on viedä kansallista omaisuutta eteenpäin tuleville polville. Siinä kohtaa kun asia alkaa tuntua liian tutulta eikä sellaisenaan siirry vanhemmilta nuoremmille on jonkun on aika tehdä jotain ja näin on tapahtunut kautta vuosien myös lavoilla soitettavien ja tanssittavien jenkkojen osalta. 

Mikä muuttaa kulttuuria?

Tanssimusiikki ja muusikot

Tanssiorkesterit soittavat paljon perinteisiä Dallape-orkesterin kappaleita ja suomalaiseen rillumarekulttuurin biisejä, mutta bändeiltä kuullaan myös uusia jenkkoja, esimerkiksi Yölinnun Simo Silmun säveltämä Naapurin sahtijenkka. Lisäksi kuulee myös että hittibiiseistä tehtyjä jenkkasovituksia tai ns. rautalankajenkkoja eli twist-nimistä tanssirytmiä jenkkana, tästä voit kuunnella esimerkin Jan Rohden Doin the Jenkka -biisistä.

Myös ne musiikintekijät, jotka eivät kierrä tanssilavoja osoittavat kunnioittavansa suomalaista musiikkiperinnettä, tästä oivallisena esimerkkinä toimii reggaemuusikko Jukka-Pojan jenkkabiisi Laulajan testamentti. Vanhempi ikäpolvi tuntee tämän biisin Irwinin 1970-luvun hittinä ja biisi löytyy saman nimiseltä 2008 julkaistulta kokoelmalta, jossa Jukka-Poika kunnioitti säveltälegendan Veikko Lavin tuotantoa. 

Tanssi ja tanssijat

Kuten jo mainittiin, tanssijat lavoilla pitäytyvät tavallisimmin jenkan A-ja B-osassa, mutta ovat vuosien saatossa kehitelleet jenkkaan mitä erilaisimpia variaatioita ja kuvioita ja osa heittäytyy villisti käyttämään jenkassa myös esimerkiksi fuskun elementtejä. Jenkan letkeä ja rento tunnelma selvästi houkuttaa rohkeisiin kokeiluihin.

Jenkasta on kesän hittitanssiksi!

Jenkka onkin yhdessä leikittelyä, jossa perinteinen mies-naisajatus ei tässä tanssissa näyttäydy niin vahvana kuin vaikkapa tangossa tai rumba-bolerossa. Niinpä tämä tanssi on usein ensimmäinen, jota naistanssijat opettelevat viemään lavalla ja myös tanssi, jossa jossain kohtaa rupesi näkemään miehiä tanssimassa keskenään

Ja kaikkihan me tunnemme Letkajenkan, tuon Rauno Lehtisen sävellyksen, joka on niittänyt mainetta myös maailmalla sekä musiikkina että tanssina, joka sekin on suomalaisten tanssinopettajien maailmalle lanseeraama.

Emmehän unohda jenkkaa?

Jotta suomalainen tanssikulttuuri elää ja kehittyy tarvitsemme sen molempia ääripäitä eli mukana pitäisi olla niitä asioita, jotka ovat kulkeneet kulttuurissa aikojen alusta ja yhtä lailla myös niitä, jotka jotka tulevat mukaan kulttuuriin ulkopuolelta ja sulautuvat osaksi meidän omaa lavatanssijuttua. Joskus nämä asiat törmäävät ja aiheuttavat toisilleen haasteita, mutta meidän harras toivomuksemme olisi, että lavoille mahtuisivat sulassa sovussa olemaan niin polkat ja jenkat kuin salsat ja west coast swingit —näin kulttuurimme säilyisi monipuolisena ja rikkaana, sellaisena mitä se nyt on! 

Seuraa meitä somessa!

Ota TanssiOnlinen FACEBOOK | INSTAGRAM seurantaan ja näet ensimmäisten joukossa tanssivinkit, tietoa uusista kursseista sekä paljon lisätietoa lavatanssien maailmasta.

Jäikö sinulla jotain kysyttävää artikkelin sisällöstä? Kysy rohkeasti: info@tanssintahti.com, Lissu 050-4431011.