Kesälavat aukeavat pikkuhiljaa ja tanssikansa valmistautuu valoisten kesäiltojen tansseihin. Kesälavojen nostalginen tunnelma houkuttelee paikalla myös ensikertalaisia, ihmisiä jotka ovat kuulleet lavatanssin taiasta ja jotka haluavat käydä aistimassa tunnelmaa ja kenties miettivät tohtisiko ottaa muutaman askeleen tanssilattian puolellakin. Oletko sinä yksi heistä?
Kesälava -mitä pitää tietää tai osata?
Suomalaisella lavatanssikulttuurilla on pitkät perinteet ja sitä myötä myös paljon tämän perinteen mukanaan tuomia käytänteitä, joista yhä pidetään kiinni. Kentällä käydään tällä hetkellä aktiivista keskustelua lavatanssin murroksesta, joka on vääjäämätön mutta jonka mukanaan tuomat muutokset rantautuvat käytäntöön hitaanlaisesti.
Me seuratanssikentällä työskentelevät tanssinopettajat pyrimme pysymään ajantasalla siitä mitä elävässä kulttuurissa tapahtuu ja haluamme osaltamme ehdottomasti olla vaikuttamassa siihen että mukaan saadaan uusia harrastajia ja että jokaisella voi tuntea olonsa kotoisaksi ja tervetulleeksi.
Siksipä päädyimme juttelemaan tärkeiden kollegojen kanssa lavakulttuurista ja pohdimme yhdessä, miten voisimme madaltaa uusien harrastajien kynnystä tulla tutustumaan kesälavoihin. Ehkä sinua auttaa, jos yhdessä Hanna Tuomisen ja Antti Törmäsen kanssa annamme sinulle vastauksia kysymyksiin, joiden oletamme arveluttavan ensikertalaista. Kiitos Hanna ja Antti yhteistyöstä!
Kesälavat - 7 kysymystä & 7 vastausta
1. Mitä kesälavalla tapahtuu?
Kesälava on kohtaamispaikka, jossa pärjää hienosti normaaleilla käytöstavoilla. Eri tanssilavoilla on omia erityispiirteitään, mutta tavallisimmin niissä tapahtuu seuraavaa:
- Lavalle tullaan viihtymään ja nauttimaan tanssista, musiikista ja seurasta. Kukin tekee tämän tavallaan. Osa fiilistelee tunnelmaa, toiset ovat tulleet kuuntelemaan bändiä ja osa on tullut tanssimaan. Toiveena ja tavoitteena on se, että kaikki mahtuvat samalle lavalle ja saavat viettää iltaa omalla tavallaan.
- Mikäli haluat tanssia oman parin kanssa, voitte määritellä itse kuinka paljon tanssitte ja missä vietätte tanssien väliajat, haluatteko hetken kenties istua lattian reunalla katselemassa muita vai käyttekö kahvion puolella.
- Mikäli haluat olla mukana hakutilanteissa, tarkkaile kyseisen lavan käytänteitä. Useimmiten huomaat, miten viejät / seuraajat ovat asettuneet tilaan ja miten haku tällä lavalla tapahtuu.
2. Voiko kesälavalle tulla vaikka ei osaa tanssia?
Ehdottomasti voi! Tanssilavat ovat paikka, johon voi tulla ihan vain fiilistelemään tunnelmaa tai kuuntelemaan livemusiikkia ilman minkäänlaista tanssimisen velvoitetta. Toki tällöin kannattaa pitää silmät auki ja hakea kuuntelulle ja katselulle paikka, joka antaa tanssihaluisille mahdollisuuden toimia kyseisen lavan ehdoilla.
Tanssilattialla pärjäät hyvin vaikka ihan kävelemällä, tärkeintä on rento yhdessä tekeminen. Jokainen jo tanssiva muistaa sen kun ensimmäisiä kertoja otti tanssiaskeleita, tai ainakin heidän olisi hyvä muistella sitä ja helpottaa aloittamista, ihmiset yleensä siis opastavat mielellään aloittelevia alkuun.
Joskus yhdella tanssitunnilla käynti ennen tansseihin lähtöä saattaa antaa ajatuksen ja varmuutta siihen mitä ehkä pitäisi tehdä. Mikäli haluaa valmistautua tanssikesään käymällä vaikka jollain kurssilla, kannattaa kurkata oman alueen tanssikoulujen tai tanssiseurojen kurssit näin keväällä.
TanssiOnline jäsenyys 1kk
29,90 €
(sis. alv)
Voit myös harjoitella ensi askeleesi verkossa omaan tahtiin. TanssiOnline-jäsenyyden alta löydät kaikki perinteisten lavatanssien perusteet.
Joillain tanssilavoilla järjestetään myös ennen tansseja esim. lyhyitä tanssikursseja, jossa voit käydä opettelemassa tanssiaskeleita iltaa varten tai tutustumassa muihin tanssijoihin. Niihin voi halutessaan osallistua, yhdessä asioiden kokeileminen madaltaa kummasti kynnystä jäädä viettämään tanssi-iltaa.
TanssiOnline tanssikurssit on kuvattu Tanssiseura Hurmion tanssisaleissa. Sieltä löytyy laaja valikoiman tanssikursseja livenä!
3. Mitä tansseihin puetaan päälle?
Siistit ja puhtaat vaatteet. Tärkeintä on, että sinulla itselläsi on mukava olla ja voi olla hyvä miettiä pystytkö liikkumaan näissä vaatteissa toisen ihmisen kanssa. Osa käyttää housuja, shortseja tai hameita, osa t-paitoja tai kauluspaitoja. Kovin kuumia vaatteita ei kannata valita, koska tanssiessa tulee usein lämmin. Tämän vuoksi myös varapaita saattaa olla hyvä vaihtoehto pakata mukaan, varsinkin kuumalla ilmalla.
"Siistit,puhtaat vaatteet. Ei tarvi olla prässihousut eikä kellohame. Alleviivaan siistit,puhtaat. Samoin kun tietty se ihminenkin siisti ja puhdas, enimmäkseen lähikontaktissa ollaan."
Kengiksi kannattaa valita mukavat, ei liian tahmeapohjaiset kengät. Pääasia on, että kengillä on mukava olla ja tanssia. Korkeita korkoja kannattaa miettiä, niissä tanssiminen vaatii paljon totuttelua ja niillä saa myös helposti vahinkoa aikaan jos tansseissa on paljon väkeä.
Koska välillä ollaan lähellä toista ihmistä, on hyvä muistaa laittaa deodoranttia ennen tansseihin lähtöä sekä välttää lotraamasta hirveästi hajusteita ennen tansseihin lähtöä.
4. Pitääkö lähteä tanssimaan jos joku hakee?
Lavalla jokainen saa itse päättää kuinka paljon tanssii ja kenen kanssa eikä sinun ole pakko tehdä mitään mitä et itse halua. Voit halutessasi vain nauttia musiikin kuuntelusta ja muiden tanssin katselemisesta. Jos olet tullut lavalle viihtymään kaveriporukan kanssa musiikkia kuunnellen, hakeudu siellä sopivaan paikkaan salin reunustalle tai orkesterilavan läheisyyteen, kuitenkaan tanssijoita häiritsemättä.
Tanssilavoilla perinteisesti on jonkinlainen alue jossa tanssimaan haluavat ovat. Ajatus on se, että mikäli olet asettunut hakualueelle olisi tanssimaan on kohteliasta lähteä, poikkeuksena tietysti huonosti käyttäytyvä tai selvästi humalassa oleva hakija.
Muutoin hakutilanteissa kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja pitää kiinni kohteliaista käytöstavoista. Mikäli olette liikkeellä pariskuntana, hakijan on aina kohteliasta kysyä myös toiselta osapuolelta onko sopivaa ”lainata” kaveria tanssimaan. Kannattaa myös miettiä onko vessajonosta tai kahvilan pöydästä kesken keskustelun mukava tulla haetuksi tanssimaan.
Foksin perusteiden osaaminen on osa yleissivitystä. Osta TanssiOnline foksin peruskurssi vuodeksi hintaan 19,90€.
5. Mitä tarkoittaa hakukäytäntö ja pitääkö sitä noudattaa?
Perinteisesti lavoilla vaihtelee miesten (viejien) ja naisten (seuraajien) haku. Tämä on asia, joka tällä hetkellä on käytänteistä suurimman keskustelun alla, mutta toistaiseksi mennään hyvin pitkälti vielä ”vanhalla systeemillä”. Toisaalta, lavalle tulee myös ystäväporukoita, jotka kenties haluavat pääosin tanssia keskenään omalla porukalla.
Perinteisestä hakukäytännöstä on siis hyvä olla tietoinen vaikka päättäisi poiketa siitä. Hakukäytännöt ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, niiden tarkoitus on helpottaa tanssiin hakua. Suositeltavaa on antaa ensimmäisten hakea hakuvuoron mukaan, jonka jälkeen kuka tahansa voi hyvin hakea tanssimaan hakuvuorosta huolimatta.
6. Mitä muuta lavaetikettiin kuuluu?
Meidän lavatanssiperinteessämme on tapana tanssia kaksi musiikkikappaletta saman parin kanssa, myös orkesterit toteuttavat tätä ajatusta ja soittavat kaksi samantyylistä biisiä peräkkäin. Mikäli haluat vielä jatkaa tanssia, tanssitaan toinen kappalepari. Kesken kappaleparin on epäkohteliasta jättää tanssipari mikäli mitään erityistä syytä tähän ei ole.
Mikäli vietät aikaa tanssilattialla on hyvä huomata liikkuminen lattialla tapahtuu vastapäivään (=tanssisuunta). Mikäli tanssisi ei liiku tilassa, kannattaa hakeutua keskelle lattiaa muiden paikallaan tanssivien parien kanssa. Hyviin käytöstapoihin lavoilla kuuluu ehdottomasti se, että kunnioitetaan jokaisen tanssitilaa ja vältetään tahallista törmäilyä toisiin pareihin. Tähän nämä "liikennesäännöt" auttavat paljon.
Lue artikkeli suomalaisen lavatanssikulttuurin kuulumisia Ruotsista.
7. Keneltä saisin apua lavoille tutustumiseen?
Tässä asiassa sinun kannattaa kääntyä paikallisen tanssikoulun tai -seuran puoleen. Kenties tuttavissasi on joku, joka käy lavoilla ja olisi valmis toimimaan tanssikummina. Meillä jokaisella jotka olemme tekemisissä suomalaisen lavatanssikulttuurin kanssa on huoli sen tulevaisuudesta ja olemme valmiita auttamaan sinua joko itse tai osaamme ohjata eteenpäin.
Meitä TanssinTahti Online suljetussa Facebook-ryhmässä on monen alan ammattilaisia juuri sinua varten.
Paikalla on palvelun kehittäjä, tanssinopettaja monen kymmenen vuoden kokemuksella Lissu Kontturi-Paasikko. Lisäksi mukana ovat Elisa Ahonen, Anniina Koivuniemi ja monta muuta tanssin ammattilaista ovat vastaamassa Lissun lisäksi kysymyksiin. Lasse Paasikko vastaa mielellään musiikkiin ja rytmiin liittyvissä asioissa. Samuli Koivuniemi konsultoi liikkuvuuteen ja muihin liikunnallisiin kipupisteisiin liittyen
Ethän epäröi ottaa yhteyttä ja kysyä apua, olemme täällä sinua varten!
Paikalliset seurat ja tanssikoulut järjestävät kenties myös yhteisiä tutustumisiltoja tai lavoilla saattaa olla paikalla paikallisen seuran aktiivitanssijoita ihan asiasta tehden tanssittamassa ensikertalaisia —monenlaisia tapoja löytyy kun uskallat rohkeasti aukaista suusi ja sanoa itsellesi: Minä haluan tutustua lavatanssiin!
Tule siis rohkeasti mukaan, lavoilla pärjää kyllä!
Nähdään kesälavoilla! Toivottavat Antti, Hanna ja Lissu