Lavatanssin huumaa on nyt nähtävissä TikTok-sovelluksessa tapahtuneen "trendaamisen" myötä, ja se on ihailtavasti tarttunut myös nuoriin. Tanssilavat ovat saaneet kokea sen, mitä on odotettu vuosikausien ajan: nyt, kesällä 2024, lavoilla on nähty ja nähdään massoittain nuoria, innokkaita kävijöitä. 

Tämän hetken nuoriso tuntuu aidosti arvostavan perinteitä ja on kiinnostunut suomalaisuudesta ilmiönä. Tämä on varmasti yksi syy sille, että lavatanssien huuma on vallannut nuoret.

Lavatanssit löytyy myös aineettoman elävän perinnön listalta.

Mikä onkaan sen perinteisempää ja suomalaisempaa kuin viettää kesäilta tanssilavalla hyvän musiikin ja ystävien seurassa. 

Nuorten lavatanssien huumaa on lähdetty upeasti tukemaan erilaisilla keinoilla sekä muusikoiden että tanssijärjestäjien puolesta ja lavatanssikulttuurin jatkumon kannalta onkin äärimmäisen tärkeää, että jokainen meistä tekee voitavansa sille, että ensimmäisen huuman jälkeen lavoille jää tanssivia nuoria jatkamaan tätä upeaa perinnettä. Perinne tulee varmasti jollakin tavalla muuttumaan, mutta niinhän sen on tarkoituskin muokkaantua ajan hengessä, kuitenkin kunnioittaen mennyttä ja jo tapahtunutta. 

Linkkaa oheinen video kaverille, joka on lähdössä tutustumaan lavatansseihin!

Video: Mitä tanssilavaillasta on hyvä tietää ja ymmärtää? TANSSIETIKETTI 💎

Lavatanssin huuma on yhteinen

Jotta me tanssin kanssa jo tekemisissä olevat saisimme nuorisoa myös jäämään lavoille tämän ihanan alkuinnostuksen jälkeen, olisi hyvä löytää yhteisiä keinoja innostuksen jatkamiseen. Tärkeintä varmaan on se, että emme omalla käytöksellämme aja nuorisoa pois vaan hyväksymme tänä kesänä sen, että he ”parveilevat” lavan edessä fanittamassa bändiä eivätkä välttämättä tunne lavaetikettiä ja osaa käyttäytyä sen mukaisesti. Annetaan aikaa ja edetään asiassa pikkuhiljaa! 

Aiemmin blogissamme julkaistiin artikkeli ”Tanssilavoilla toimiminen, miten siitä saadaan sujuvaa?”. Tässä artikkelissa hoksautettiin 3H:n säännöstä:

Hymyile tanssiparillesi, Hyväksy parisi taitotaso ja Huomioi muut välttääksesi kolareita. Nämä kolme asiaa muistamalla päästään jo pitkälle siinä, että lavatanssien huuma pysyy yhteisenä ja tilanne on kaikille miellyttävä. 

Trendaamisen myötä lavoille tutustumaan tulevat nuoret tulevat paikalle kenties bändin houkuttelemana, etenkin Komiat on tehnyt erittäin näkyvää ja hyvää työtä saadakseen nuoria liikkeelle ja sama intressi on varmasti olemassa kaikilla bändeillä.

Uudenlaista lavatanssin huumaa

Uudenlaisen lavatanssi huuman keskiössä ovat siis lavoille joukkoina tulevat nuoret, siellä jo pitkään olleet aktiivitanssijat ja bändit. Seuraavassa ajatusta siihen, miten nämä kolme ryhmää voivat omilla toimillaan vaikuttaa siihen, että tanssilavat pysyvät paikkana, jonne mahtuvat kaikki ja jossa jokainen tuntee itsensä hyväksytyksi. Otetaan yhteisesti vastuuta tanssilavakulttuuriin liittyvien asioiden ohjaamisessa ilman, että uudet tulijat tuntevat oloaan siitä epämiellyttäväksi. 

6 ajatusta siihen, miten lavatanssin huuma pysyy kaikille yhteisenä. 

  1. Lavoilla pidempään olleet tanssijat voivat auttaa tilannetta olemalla suvaitsevaisia uusia tulijoita kohtaan. Emme paheksu, vaikka nuoret bailaavat yksin eivätkä kaksin tai mikäli he eivät hoksaa väistää tanssivia pareja.
  2. Mikäli näyttää siltä, että joku nuori haluaa kokeilla tanssimista kanssasi, ethän kieltäydy vaan auta nuorta alkuun ensimmäisten tanssiaskelien kanssa lempeästi ohjaten. 
  3. Bändien jäsenillä on luultavasti nuoriin paljon vaikutusta. Orkesteri voisi rohkaista nuoria ottamaan vierestä parin ja kehottaa kokeilemaan parin kanssa tanssimista vaikka vain kävelemällä.
  4. Bändit voisivat myös lempeästi ohjata uusia tulijoita tilankäytössä ja hoksauttaa, että lavan edessä kuuntelemisen lisäksi pidetään yhdessä huoli siitä, että tanssijat mahtuvat tanssimaan. 
  5. Nuorilta voisi toivoa sitä, että jokainen lähtisi rohkeasti kokeilemaan parin kanssa tanssimista joko oman kaverin kanssa tai katsoisi lavalta ystävällisen näköisen ihmisen, jota kehtaa pyytää tanssimaan ja kenties vähän auttamaan alkuun. Näitä ihmisiä löytyy ihan varmasti! 
  6. Nuorten olisi myös hyvä ymmärtää, että tanssilavoilla on olemassa kirjoittamattomia sääntöjä, joiden mukaan siellä pitkälti vielä toimitaan. Näitä sääntöjä ei tarvitse välttämättä itse noudattaa, mutta niitä tulisi kunnioittaa ja antaa ajan tehdä tehtävänsä niiden muuttumiseksi.

Mitä mieltä olet? Eikö tehdä yhdessä ja yhteisvastuullisesti töitä sen eteen, että tämän kesän upeasta nuorten joukosta iso osa jää tanssilavojen pysyviksi kävijöiksi? 


Liisa Kontturi-Paasikko
Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011