Rumba on tunteiden tanssi, laji jossa tunteita ilmaistaan vahvan kehonkielen avulla. Rumbassa jalkojen painonsiirrot tapahtuvat täsmällisesti ja tarkasti musiikin iskuille, kehossa tapahtuva painonsiirto luo kokonaisuudesta viipyilevän ja kehon käytön avulla tanssiin saadaan monenlaisia aksentteja ja dynamisia elementtejä. 

Rumba vai rumba-bolero?

Suomalaisilla lavoilla rumba on muotoutunut omanlaisekseen tanssiksi, jota tanssitaan astetta pehmeämmin kuin vakioitua lajia ja jossa myös askelikkojen rytmiikka on erilainen. Tätä lajia kutsutaan tavallisimmin rumba-boleroksi. Eroihin voit tutustua tämän videon kautta. 

Lavoilla ja kursseilla törmää molempiin nimityksiin. Suurin osa tanssiseuroista ja -kouluista käyttävät nimeä rumba-bolero, mikäli opettavat lajia niin että perusaskelikon hidas painonsiirto tanssitaan tahdin iskuille 1-2, mutta osa tahoista käyttää tästä vielä nimeä rumba. Sekavaa, eikö? Toivottavasti jossain kohtaa saadaan kentän toimijat käyttämään näitä nimityksiä yksiselitteisesti. 

Rumba-bolero: HNN / hidas askel iskuilla 1-2, nopeat iskulla 3,4

Rumba: HNN / Hidas askel iskuilla 4-1, nopeat iskuilla 2,3

Rumban taustaa

Rumba eurooppalaisessa eli vakoidussa muodossa kuuluu Kuubasta mutkan kautta Eurooppaan rantautuneisiin tansseihin, joka kuitenkin jostain syystä ”menetti alkuperänsä” jo siinä vaiheessa kun kuubalaisia alkoi 1959 vallankumouksen jälkeen tulla siirtolaisina Amerikkaan, josta kuubalaisen musiikin ja tanssin vaikutteet levisivät myös Eurooppaan. 

Mitä kaikkea rumba, bolero, rumba-bolero oikeastaan on?

Kuubalainen rumba

  • RUMBA Kuubassa eli lajin alkuperäismaassa on todella kaukana eurooppalaisesta rumbasta. Kuubassa rumba on isompi kokonaisuus, juhla, johon liittyy sekä tanssia että musiikkia. Siinä on monia eri muotoja ja sitä tanssitaan, mutta tanssi on totaalisesti eri näköistä mihin me täällä olemme tottuneet. Tästä linkistä löydät tietoa kuubalaisesta rumbasta.

Rumba Euroopassa

  • RUMBA Euroopassa on englantilaisten vakioima tanssilaji, jonka pohja on kuubalaisessa tanssiperinteessä ja sen hitaassa son-tanssissa. Englantilaiset tanssinopettajat Doris Lavell ja hänen parinsa Pierre matkustivat sotien jälkeen Kuubaan tutkimaan sikäläistä tanssikulttuuria ja toivat sieltä mukanaan tavan tanssia hidasta boleromusiikkia.
  • Son-tanssin askelten ajoitus (2,3, 4-1) ja yhtäläisyyttä löytyy myös kuvioiden muodon osalta, mutta tapa tuottaa liikettä muuttui kyllä paljon alkuperäisestä. Mutta, tämä vakioitu rumba on levinnyt eri puolille maailmaa ja sitä tanssitaan sekä kilpailumuodossa että sosiaalisissa tilanteissa.  
  • Voit kurkata vakioidun rumban perusteita tästä.

Amerikkalaiset versiot: Neliörumba ja bolero

Suomalaisten rumba-bolero

  • RUMBA-BOLERO on meidän suomalaisten oma tapa tanssia tätä lajia. Se on muotoutunut parin vuosikymmenen aikana vakioidusta rumbasta, mutta jostain syystä sitä on alettu tanssimaan ja opettamaan erilaisella rytmiikalla. (1-2, 3,4). Tästä lajista on siis muotoutunut vakioidun rumban ja amerikkalaisen boleron fuusio, jossa tavallisimmin opetetaan vartalonkäyttöä vakioidun rumban pohjalta ja askelikot tanssitaan siten, että hidas painonsiirto on iskuilla 1-2. 
  • TanssiOnlinen tapaan opettaa rumba-boleroa pääset tutustumaan tästä.

Rumban / rumba-boleron tanssillinen perusta

Boleromusiikin hidas tempo antaa hyvän mahdollisuuden harjoitella lattareille tyypillistä liikekieltä, ns. Cuban motionia, jossa kehonpaino on hyvin juurrutettu kohti lattiaa, molemmat jalat tuntevat vahvasti lattian ja paino siirtyy ”viivytetysti” jalalle. Tämän ”paino-aseta” -ajatuksen kautta liikkeeseen löytyy toisaalta rytmistä tarkkuutta (jalat), toisaalta lajille tyypillistä pehmeyttä (lantion ja selän liike ja painon asettuminen). Voi kuulostaa monimutkaiselta ja onkin asia, jota pystyy hiomaan loputtomiin, mutta jota pystyy myös vaiheittain harjoittamaan. Ja ennenkaikkea kyse on asiasta, jonka osaamisesta on hyötyä ihan kaikissa lattareissa. 

Mikäli haluat treenata lattarien perusteita rauhassa kotona, kannattaa liittyä TanssiOnline-jäseneksi. Alustalla löytyy monisyinen lattarien tekniikkakurssi.

Tanssissa pääsee alkuun opettelemalla askelikkojen rytmin ja muutaman ensimmäisen peruskuvion ja näiden avulla pystyy hyvin jo tanssimaan lajia lavoilla ja muissa tanssitilanteissa. Aika pian alkeiden oppimisen jälkeen tai yhtä aikaa niiden kanssa kannattaa kuitenkin ottaa harjoittelun alle lajin tärkeä asia eli vartalonkäyttö ja painonsiirrot, näiden kautta tanssiin saa aivan erilaista tuntumaa ja laatua. 

Tärkeät asiat harjoittelussa ovat: 

  1. Lattiatuntuman löytäminen
  2. Sivusuuntainen isolaatio (lantio-rintakori)
  3. Lantion rotaatio
  4. Paino-aseta -ajatus
rumba on tunteiden tanssi
Erkku ja Anniina tanssivat viime sunnuntaina herkän ja tunnelmallisen rumban.

Erkun oma tarina rumban muodossa

Viime sunnuntaina TTK:ssa tanssittiin tähtioppilaiden omia tarinoita. Erkku oli valinnut tämän tanssin biisiksi Anna Puun Mestaripiirroksen, joka on ollut hänen ja vaimonsa "oma biisi" ja josta on muodostunut tärkeä biisi koko perheelle kahden ihanan tyttären syntymisen jälkeen. Erkku kuulemma laulaa biisiä unilauluksi prinsessoilleen joka ilta heitä nukuttaessaan. Erkku halusi biisin ja siihen tehdyn tanssin avulla osoittaa perheelleen, kuinka rakkaita ja tärkeitä he hänelle ovat.

Tuotantoyhtiö antoi Erkulle ja Anniinalle biisiin tanssiksi rumban ja näistä lähtökohdista lähdettiin työstämään tanssia, josta välittyi huolehtiminen ja rakkaus. Sami Pitkämön bändi soitti biisin kauniina bolerona ja Erkku ja Anniina tanssivat itsensä kansan sydämiin.

Katso kaunis ja koskettava tarina tästä.


Lissu
Jäikö artikkelista kysyttävää? Ota rohkeasti yhteys: liisa@tanssintahti.com, 0504431011