Ryhdin merkitys tanssitaidon oppimisen näkökulmasta on merkittävä. Taitavan ja laadukkaan tanssin keskeisiä periaatteita ovat vartalon asennon hallinta, vartalon kannatus, ryhti ja pystysuoran tukivoiman käyttö. Nämä pääperiaatteet luovat pohjan tanssin hallinnalle, erityisesti liikehallinnalle, rytmin hallinnalle ja parityöskentelylle. 

Tässä artikkelissa tarkastelen toista R-kirjaimella alkavaa tanssitaidon pohjalla olevaa tärkeää asiaa eli ryhdin merkitystä. Taitavan ja laadukkaan tanssin keskeisiä periaatteita ovat vartalon asennon hallinta, vartalon kannatus, ryhti ja pystysuoran tukivoiman käyttö. Artikkelin taustalla on, kuten kolmen aiemmankin tanssitaidon oppimista käsittelevän artikkelin, Anssin ja minun yhteisen kirjan teksti taidon oppimisesta.

TANSSITAIDON OPPIMINEN I PERUSTAIDOT JA NIIDEN MERKITYS

TANSSITAIDON OPPIMINEN I OPPIMISEN VAIHEET

TANSSITAIDON OPPIMINEN | RYTMIN MERKITYS TANSSISSA

Ryhdin merkitys tanssitaidon oppimisessa

Tanssiuran alkuvaiheessa monella oppilaalla on käsitys, että tanssitaitoa oppii harjoittelemalla tanssiaskelia ja -kuvioita. Nämä ovat toki tärkeitä elementtejä tanssin oppimisessa, mutta taidon kehittymisen mahdollisuudet ovat hyvin vähäiset ilman aktiivisesti kannatettua, luonnollisessa ryhdissä ja lajinomaisessa asennossa olevaa vartaloa. Niinpä askelien ja kuvioiden lisäksi on koko oppimisen polun ajan hyvä olla mukana myös harjoitteita, joiden kautta hyvän, lattian tuesta lähtevän ryhdin kehittyminen on mukana. Näiden harjoitteiden kuljettaminen rinnalla auttaa niissä tilanteissa, kun vartaloon uutta opeteltaessa tulee jännitteitä ja luontainen asento häiriintyy. Lisäksi suunnan muutokset ja tasapainoa vaativat asiat on helpompi toteuttaa silloin, kun vartalossa on aktiivinen kannatus. 

”Hyvä ryhti” käsitteenä pitää sisällään paljon asioita, joista tässä artikkelissa käsittelen vain aktiivista, vastakkaisuuksien kautta syntyvää kannatusta. Laajemmin tästä asiasta voit lukea tulevasta kirjastamme. 

Katso video: Miten aktivoidaan lapatuki?

Mistä hyvä ryhti muodostuu?

Hyvä ryhti eli hyvä vartalon kannatus on aktiivista kehon painon kantamista sekä vartalon asennon ja ryhdin aktiivista ylläpitämistä. Painovoima pyrkii romahduttamaan vartalon asennon, joten sen vaikutusta on jatkuvasti kompensoitava kannattelemalla ylävartalon painoa. Kehon kannatus lähtee aina lattiasta, se on vartalon läpi ylöspäin kulkeva voima tai liike, joka on mukana kaikissa tanssiliikkeissä.  

Askel miihin tahansa suuntaan on aina myös askel alaspäin.

Tanssitaidon oppimisen kannalta on tärkeä oppia hahmottamaan mitä tarkoittaa ”kehon luotisuora”. Olet ehkä tanssitunneilla kuullut puhuttavan tästä? Tämä rento ja aktiivisesti kannateltu asento on lähtökohtana kaikkien tanssilajien vartalon kannatukselle. Eri tanssilajien karakteerit tuovat kannatukseen omat pienet nyanssinsa, mutta ilman luotisuoran ymmärtämistä näitä on haastava toteuttaa. 

Mitä tarkoittaa luotisuora ryhti?

Termi viittaa suoraan ja tasapainoiseen ryhtiin, jossa kehon paino jakautuu tasaisesti ja selkä pysyy suorana, kuin piirrettyyn luotisuoraan linjaan verrattuna.

Tällainen ryhti auttaa vähentämään rasitusta lihaksille ja nivelille, parantaa hengitystä ja edistää hyvää ergonomiaa. Lihaskireydet, jännityksen kehossa ja oma tapa olla kehossa voivat aiheuttaa sen, että luontainen arkiryhti on jotain muuta kuin luotisuora, mutta tanssitaidon oppimisessa kannattaa tutkiskella seuraavia asioita: 

  • Edestä luotisuora kulkee nenästä rintalastan, navan ja haarovälin kautta jalkojen väliin keskelle.
  • Sivusta sen taas pitäisi kulkea korvakäytävän, olkapään, lonkkanivelen ja polven kautta nilkan ulompaan kehräsluuhun. 
  • Takaa linjan pitäisi kulkea takaraivossa olevan kohouman,  selkärangan näkyvien ni   kaman osien ja ristiluun kautta jalkojen väliin keskelle.
Video: tanssitermistö - luotisuora linjaus ja ydintuki

Harjoittele hyvää ryhtiä 3 eri vaiheen avulla

  1. Hae kehoosi ns. “negatiivinen ryhti”, jossa keho ei ole kannateltuna, pää kenties roikkuu vähän ja lantio on kallistunut, polvet lukkiutuneina taakse. Tunnuste oloa tässä ryhdissä.
  2. Lähde hakemaan kehoon vastakkaisuuksien tunnetta painamalla jalkapohjat lattiaan, rentouttamalla polvet ja työntämällä lattiasta kehoa ylöspäin, jolloin kehoon syntyy “kuminauhamaisen vedon” tunne. Olet päässyt neutraaliin ryhtiin, jossa kannatuksen kautta syntyvä vartalon asento perustuu vetoon. 
  3. Aktivoi lattian ja päälaen vastakkaisuutta vielä hieman pidentämällä kehoa asteen verran, tunnustele oloasi tässä aktiivisessa ryhdissä. Tämä on se tila, jossa tanssi sujuu luontevasti ja helposti, raajoilla on tilaa liikkua ja keho pääsee toimimaan ergonomisesti. Aktiivisessa kannatuksessa syntyy kehon pystysuora vastakkaisuus, jossa päälaki kohoaa kohti kattoa ja jalat asettuvat paremmin lattiaa vasten.

Hyvä ryhti on tanssiasennon laatutekijä

Kehossamme on sekä liikkumiseen tarkoitetuttuja lihaksia että ryhtilihaksia. On hyvä oppia ymmärtämään ja tunnistamaan, että lihas, joka tukee kehoa ei voi tehdä muuta työtä. Mikäli tasapainon horjuessa aivot käskevät liikkumiseen tarkoitettuja lihaksia töihin, liikkuvuus rajoittuu ja tanssista tulee jäykkää.         

Opeteltaessa asiaa kiinnitä huomiota ryhmiin sekä paikallaan tanssiessa että liikkeessä. Tämä lähtee perusasioiden ymmärtämisestä, siitä millainen vartalon asennon tulisi olla paikallaan neutraalissa seisoma-asennossa (luotisuora ryhti). Anna siis yksinkertaisillekin harjoitteille ja liikkumisen tavoille riittävästi aikaa, tee paljon toistoja ja tunne mitä kehossa tapahtuu, anna kehon adaptoitua liikkeeseen ja tulla tutuksi sen kanssa. Mikäli uusi kuvio tai askelikko tuntuu haastavalta, palaa perusasioihin ja pohdi, miten ne toteutuvat uudessa asiassa.

Uuteen askelkuvioon liittyvä ongelma voi hyvinkin korjaantua kiinnittämällä huomiota vartalon asentoon.


Liisa Kontturi-Paasikko
Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011