Rytmi on kaiken soivan musiikin peruselementti , rytmiikka puolestaan on oppi tai taito tuntea tai toistaa rytmejä. Soiva musiikki houkuttelee meitä tanssijoita lattialle ja ohjaa meitä tanssimaan tietyllä tavalla. Tanssimusiikki on tanssijoille paljon enemmän kuin taustamusiikkia, sen kautta pääsemme liikkumaan parin kanssa yhteisessä rytmissä ja se herättää meissä paljon erilaisia tunteita, jotka välittyvät tanssin kautta myös parillemme.
Musiikissa on rytmiä ja tanssijan liikkumisessa on rytmiikkaa. Nämä ovat yllättävän monimuotoisia käsitteitä. Aiemmassa artikkelissa Tanssitaidon oppiminen I Rytmin merkitys tanssissa käsittelimme liikkumisen rytmiikkaa: askelrytmiä, liikerytmiä ja vartalonrytmiä. Tämän kertaisessa artikkelissa autamme sinua ymmärtämään, mitä tanssijan olisi hyvä oppia ymmärtämään soivan musiikin rytmistä.
Miksi rytmi on tärkeässä roolissa oppimisessa?
Paritanssin portaat kirjassamme kirjoitamme kollegani Anssi Kirkonpellon kanssa:
”Koska tanssissa rytmi on liikettä (ja liike rytmiä), rytmin kautta opettelu voi tuottaa hyvin oikeasuuntaisen teknisen pohjan. Askeleet ja tanssin muoto voivat syntyä rytmin avulla jokaiselle tanssijalle henkilökohtaisella tavalla ja tasolla. Kun tanssiaskelia opetetaan (tai opetellaan) rytmin kautta, ne saavat luonnollisen muodon.”
"Rytmi on tärkein tekijä tanssissa, sillä se tahdistaa sekä omat että yhteiset liikkeemme.”
Se, että tanssiminen jo aivan tanssipolun alkuvaiheessa on selkeästi rytmissä sekä viejällä että seuraajalla, auttaa huomattavasti sekä sovittamaan opittuja asioita yhteen parin kanssa ja on myös edellytys haastavampien kuvioiden opettelulle. Askeleet ja suunnat saavat opetuksessa usein turhan suuren merkityksen ja niiden tuomat haasteet aiheuttavat sen, että tanssiminen yhdessä parin kanssa ei onnistu. Mikäli molemmilla on yhteinen ymmärrys rytmistä ja sitä kautta liikkumisen rytmiikasta, yhdessä tanssiminen on huomattavasti miellyttävämpää ja kuvioiden muodotkin löytyvät helpommin.
Jotta rytmiikka ilmenee aloittavan tanssijan tanssissa, opetuksessa tulisi olla mukana rytmiin ja musiikin ymmärtämiseen liittyviä elementtejä. Soivaa musiikkia voi opetella ymmärtämään monella eri tavalla, tanssijan kannalta tärkeintä on se, että sitä oppii ymmärtämään ja aistimaan. Yksi tapa lähteä opettelemaan asiaa on kognition eli tiedollisen opettelun kautta. Kun tieto syvenee ja kun sitä pystyy pikkuhiljaa siirtämään omaan tanssimiseensa, tieto muuttuu aistimiseksi ja tunteeksi siitä, että on yhtä soivan musiikin kanssa.
Rytmi pitää sisällään paljon säännönmukaisuuksia
Rytmiikan ja rytmin näkökulmasta tanssijan kannattaa opetella tunnistamaan seuraavat asiat:
- ISKUT, jotka ovat rytmin pienin osa. Ne toistuvat tanssimusiikissa säännönmukaisesti ja ovat ikään kuin soivan musiikin ”kirjaimia”. Pystymällä tuottamaan eri kestoisia painonsiirtoja suhteessa musiikin perusiskuihin, tanssi on selkeästi rytmissä.
- TAHDIT muodostavat musiikillisen ”sanan”, jossa kirjainten määrä on käytännössä vakio riippuen musiikin tahtilajista. Tavallisimmin yksi tahti pitää sisällään kolme tai neljä ns. neljäsosaiskua.
- BIISIN OSAT, jotka kirjoitetussa kielessä voisivat olla luvun sisällä olevia eri mittaisia kappaleita. Tanssimusiikkikappaleissa osia on tavallisimmin vain kaksi tai kolme, harvemmin enemmän. Nämä ovat rytmi-käsitystä laajemmassa mielessä, ne tuovat kappaleeseen tunnelmaa, jota tanssija voi halutessaan ilmentää.
- FRAASIT, jotka kirjoitetussa kielessä voisivat olla eri mittaisia virkkeitä. Niitä voi, kuten kirjoitetun kielen lauseita, olla monen mittaisia. Usein lähdetään opettelemaan asiaa hakemalla musiikista 8 tahdin kestoisia fraaseja.
- YKSITTÄISET TAPAHTUMAT kuten breikit, jotka ovat vahvasti yhteydessä rytmiikkaan ja siinä nimenomaan kappaleen rakenteeseen.
Kaikkia yllämainittujen asioiden kuuleminen on täysin opeteltavissa oleva asia, rytmin ja rytmiikan ymmärtäminen ei onneksi ole salatiedettä. Omalta tanssinopettajalta voi kysyä apua tai asiaa voi opetella itsenäisesti vaikkapa TanssiOnlinen verkkokurssin avulla, jossa pitkän linjan tanssimuusikko ja rytmiikkakouluttaja Lasse Paasikko avaa asiaa selkokielisesti ja ymmärrettävästi ilman, että kuulijalla tarvitse olla mitään musiikkitaustaa.
Opettele rytmin perusteita Lassen kanssa!
Joulukuun kahtena ensimmäisenä sunnuntai-iltapäivänä sinulla on oivallinen tilaisuus saada oppia ja vahvistusta rytmiikkaan liittyviin asioihin. Osta alla olevasta linkistä kaksiosainen etäluento vain 35 euron hintaan! Kurssin ostaneille lähetetään Zoom-linkki sähköpostiin ennen ensimmäistä luentokertaa.
Lissun ja Lassen OpeAkatemia | Tanssimusiikin rytmiikka
35 €
(sis. alv)
Tule mukaan kuuntelemaan Lasse Paasikon etäluentoa Zoomissa su 1.12 ja 8.12 klo 14-16:30. Tämä luento on yksi kokonaisuus ja siinä käydään läpi rytmiikan perusteet sekä lavoilla tanssittavien tanssirytmien elementit.