Tämän salsasta sekä tanssina että musiikkina kertovan artikkelin vieraskynäkirjoittaja on yksi suomalaisen salsataivaan tähdistä, Matias Löyttyniemi. Matias löysi kuubalaiset tanssit 14-vuotiaana ja on siitä lähtien opiskellut intohimoisesti sekä tanssia että musiikkia, viimeisimpänä tuotoksena syntyi gradu Helsinfin Yliopiston musiikkitieteen laitokselle. Lue lisää Matiaksesta artikkelin lopusta.
Matias Löyttyniemi: Salsan aurinkoisissa pyörteissä
Salsa on energinen ja vauhdikas tanssi, joka on valloittanut Suomea niin pari- kuin soolotanssinakin jo vuosikymmeniä! Yhden tanssi- ja musiikkilajin sijaan se on oikeastaan lajien kirjo, ja “salsa”-sanan alle mahtuukin todella paljon erilaista musiikkia ja tanssia. Mistä tahansa salsatyylistä onkaan kyse, taattua on että tunnelma on iloisesti katossa ja vartalot keinuvat!
Onlinen hoksautus: TanssiOnline kurssivalikoimasta ei vielä lyödy salsaa, mutta Elisan humppis-tunnilla pääset nauttimaan myös salsan rytmeistä!
Salsamusiikin tyylisuuntia ja historiaa
Kaiken salsamusiikin pohjalla on kuubalainen populaaritanssimusiikki nimeltään son, joka on alunperin 1800-luvun lopulta mutta on suosittua edelleen Kuubassa ja maailmalla. Son-soittolistan löydät täältä.
- Salsa-nimitystä on käytetty ensimmäisen kerran New Yorkissa 1970-luvulla, kun Latinalaisesta Amerikasta peräisin olevat muusikot löysivät paljon yhteistä kotimaidensa musiikkiperinteissä ja alkoivat viedä sitä yhdessä eteenpäin. Tätä uutta sekoitusta kutsuttiin mediassa “salsaksi” eli kastikkeeksi. Vaikka salsamusiikki on myöhemmin kehittynyt moneenkin suuntaan, niin rytmien moniulotteisuus ja eteenpäin puskeva energia ovat usein salsan ytimessä.
- Salsa-musiikin “syntymän” jälkeen tämä ihana sekoitus levisi ympäri Latinalaista Amerikkaa, sillä siinä oli kaikille jotain tuttua: instrumentit, rytmiikan perusajatus sekä musiikin rakenne. Siinä oli yhtymäkohtia paikallisiin musiikkeihin ja sitä oli helppo ymmärtää. Monessa Latinalaisen Amerikan maassa onkin tänä päivänä vahva salsaperinne niin musiikin kuin tanssin osalta, ja ne ovat kehittyneet hieman omiin suuntiinsa, paikallisin vivahtein.
Osa salsaharrastajista saattaakin olla kuullut termejä cali salsa, salsa choke, LA style tai On 1, NY style tai On 2, puertoricolainen salsa, timba, kuubalainen salsa tai casino, ja niin edespäin. Nämä kaikki ovat salsatanssin tai -musiikin eri tyylilajeja.
Tämä on syy siihen, että kaksi “salsaksi” kuvailtua kappaletta saattavat kuulostaa niin erilaisilta, tai kaksi “salsaa” tanssivaa ihmistä saattaa tanssia niin eri tavalla. Kyse on laajasta populaaritanssimusiikin kirjosta, eikä yhdestä tietystä rytmistä tai instrumentista. Hieman samalla tavalla, kuin jos erilaisia musiikkeja kutsutaan arkikielessä ihan vain “rokiksi”!
Kuubalaista salsamusiikkia löydät täältä.
Tanssityylien välimaastossa
Rytmin osalta salsatanssin askeleet pohjaavat myös kuubalaiseen son-tanssiin: “nopea-nopea-hidas, nopea-nopea-hidas” on kaikkien salsatyylien perusaskeleiden kulmakivi. Erottavana tekijänä on usein se, että mihin suuntaan niillä mennään ja että mille “laskulle” ne otetaan. Yleisimmät laskut eri salsatyyleissä ovat “1-2-3, 5-6-7” ja “2-3-4, 6-7-8”, mutta muitakin on olemassa.
Kahdenlaisia salsatyylejä, pyörivät ja linjatyyliset
- Pyörivät salsatyylit ovat lähempänä kuubalaista son-tanssia, ja kuubalainen salsa onkin se pääasiallinen pyörivä salsatyyli. Siinä tanssijoilla ei ole olemassa “omia linjoja” vaan tanssipari liikkuu lattialla minne haluaa ja useimmat liikkeet kääntävät tai pyörittävät paria lattialla.
- Linjatyyliset salsat ovat kehittyneet alunperin Yhdysvalloissa, kun muun muassa swing-tanssien elementtejä yhdisteltiin son-tanssiin. Linjassa (tai “slotissa”) tanssiminen tarkoittaa sitä, että parilla on oma paikkansa tanssilattialla, ja he tanssivat ikään kuin lattialla olevalla kuvitteellisella viivalla. Kaikki liikkeet loppujen lopuksi palauttavat parin tälle viivalle, eikä siitä yleensä lähdetä pois. Yleisimmät linjasalsatyylit Suomessa on LA style eli On 1 sekä NY style eli On2.
Suomessa tanssitaan sekä kuubalaista salsaa että linjasalsaa, ja molemmille on tarjolla paljon tanssikursseja sekä bile-iltoja, vaikka kuubalaisella salsalla onkin hieman suurempi skene. Aivan harrastuksen alkuvaiheessa voi olla pieniä haasteita, jos seuraaja ja viejä tanssivat eri tyylejä, mutta pitkään tanssineiden välillä tämän ei pitäisi enää aiheuttaa ongelmia, kunhan kumpikin on liikkeellä avoimin mielin ja valmiina löytämään sen yhteisen kultaisen keskitien!
Riippumatta salsamusiikin tai -tanssin tarkemmasta tyylisuunnasta, salsalle ominaista on nimenomaan vauhdikas, iloinen energia, joka saa hymyn leveäksi ja vartalon liikkeelle!
Anniinan ja Erkun aurinkoinen salsa
Anniina ja Erkku toivat sunnuntain Tanssii Tähtien kanssa- lähetyksessä aurinkoa sateiseen ja tuuliseen syksyyn tanssimalla salsan Danilo Munizin September -biisin tahtiin. Tanssissa pohjautui kuubalaisen salsan materiaaliin ja ilahdutti meitä iloisen rennolla menolla.
Löydät Anniinan ja Erkun tanssin tästä.
Matias Löyttyniemi
Helsingissä Matiaksen tunneille pääsee Avec Dance Clubilla, ja tarjolla on myös kattava verkkoluentokurssi salsamusiikista, nimenomaan tanssiharrastajille! Englanninkielisestä verkkokurssista saat 10 % alennuksen promokoodilla “tanssintahti”, tarjous voimassa 30.11.2021 asti!
Matias on tehnyt todella kattavan verkkokurssin salsamusiikista. Tämän kurssin kuunneltuasi tiedät salsaan liittyvästä musiikista kaiken oleellisen ja mikäli tanssit salsaa, pystyt myös tuomaan musikaalisuutta mukaan tanssiisi. Saat verkkokurssin nyt -10% alennuksella alla olevasta linkistä.
Verkkokurssi “The Roots of Salsa - Level Up Your Musicality”
Matias on kiertänyt ympäri Suomea viimeiset vuodet, vieden salsan ilosanomaa paikkakunnalta toiselle. Opettajana hän on kerännyt kiitosta innostavan energiansa, selkeän opetustapansa sekä pitkälle viedyn pedagogiikkansa puolesta. Hän antaa opetusta koko skaalalle tanssiväkeä, uusista alkeistunneista lähtien aina tanssinopettajien koulutukseen asti! Opetuksessa yhdistyy tanssin ja musiikin syvällinen tuntemus jo 15 vuoden ajalta, niin tanssijan kuin muusikonkin näkökulmasta.
Matiaksen kotisivuilta löydät soittolistoja sekä tiedon tulevista opetusreissuista!
Matias pyörittää yhdessä tanssinopettajakollegojensa kanssa Avec-nimistä tanssikoulua Helsingissä. Koulussa tarjotaan laadukasta opetusta swinglajeissa sekä afrolatinalaisissa tansseissa, tutustu kouluun alla olevasta linkistä ja käy ihmeessä myös paikan päällä aistimassa ainutlaatuisen vuorovaikutteista ja rentoa meininkiä.
KIITOS IHANA MATIAS. Hienoa SAADA SINUT VIERAILEMAAN BLOGISSAMME!