Hidas valssi on yksi tanssilavojen suosikkilajeista, eikä ihme. Tämän jo 100-vuotias tanssilajin viehätys on liikkeen soljuvuudessa ja kauniin pehmeissä nousuissa ja laskuissa. 

Hitaan valssin kehitys

Hitaan valssin musiikeista löytyy paljon todellisia klassikkokappaleita, joista suurin osa on sävelletty 1900-luvun alkuvuosikymmenten elokuviin. Näistä mainittakoon esimerkkeinä iki-ihana Moon River (Kuun siltaa) elokuvasta Breakfast at Tiffany´s, jossa Audrey Heburn laulaa tämän kauniin valssin. Toinen klassikko on Ramona samannimisestä elokuvasta  (1927), tästä kappaleesta on tehty paljon muitakin kuin valssisovituksia samoin kuin alunperin hitaaksi valssiksi sävelletystä Fly me to the moon -kappaleesta, tämä kappale on sävelletty vuonna 1954

Tanssina hidas valssi kehittyi nykyiseen muotoonsa Englannissa 1920-luvulla, jolloin Lontoon pienissä klubeissa järjestettiin tanssikilpailuja. Mestaruuksia voitti tuolloin Victor Silvester niminen tanssija ja sittemmin myös orkesterinjohtaja. Hän voitti mestaruudet tanssimalla hitaassa valssissa oikeaa ja vasenta käännöstä ja vaihtoaskelia ja oli 1920-30 -lukujen taitteessa mukana vakioimassa tanssilajeja tanssinopetusta varten Lontoossa järjestetyssä tanssinopettajien kongressissa. 

Mihin hitaan valssin kaunis liike pohjautuu?

Hitaan valssin tanssillinen tunnelma on parhaimmillaan rauhallinen ja hengittävä. Tanssiote on suljettu, mutta tanssiasento voi vaihtua suljetusta promenaadiasentoon ja mukana on myös viehättäviä ohittavia askelia. Alkuvaiheessa kuviomateriaalia ei tarvita paljoa, tanssin tunne syntyy yhteisestä kehojen sykkeestä ja soljuvasta liikkeestä. 

Lajin kauneus ja selkeys perustuu pitkälti alakaaren kautta tapahtuvaan kehon rentoon ja hallittuun liikkeeseen, johon tuon alakaaren kautta syntyy nousun ja laskeutumisen tunne eli tanssi ikäänkuin keinahtaa musiikin tahdissa. Hidas valssi kuuluu vakiotanssilajeihin ja sitä tanssitaan Suomessa sekä seuratanssina että tanssiurheilukilpailuissa.

Kun lajin perusteet ovat olemassa, lajissa löytyy paljon kauniita ja lavoillakin käyttökelpoisia kuvioita, joiden vienti-seuraaminen usein perustuu nousujen ja laskujen erilaiseen rytmittämiseen. 

hidas valssi
Tähtiopettaja Anniina Koivuniemi

Anniinan ja Ernestin legendaarinen hidas valssi

TTK:ssa oli viimeisimmässä livelähetyksessä teemana legandat ja Anniinan ja Erkun tanssina oli hidas valssi. Legendoja oli löytynyt biiseinä noista iki-ihanista klassikoistakin, mutta pari halusi tuoda esille uudempaa hidasta valssia ja valitsi kappaleekseen valssiversion Adelen biisistä Skyfall. Tämä biisi on 2012 ensi-iltansa saaneen samannimisen elokuvan tunnussävelmä. Anniinan ja Erkun upea tanssi kunnioitti hienosti sekä leffan teemaa että hidasta valssia tanssilajina. Esityksestä löytyi paljon lajin peruskuviota: Natural turn, pivots, wing, progressive chasse to right, reverse turn, telemark. 

Huikeita tunnelmanluojia ovat nämä kaksi taiteilijaa, katso viime sunnuntain Skyfall tästä! 


Lissu
Jäikö artikkelista kysyttävää? Ota rohkeasti yhteys: liisa@tanssintahti.com, 0504431011