Tangon askeleet ovat asia, joiden oppiminen on monen tanssikurssille tulijan mielessä. Tango on suomalaisten oma tanssi, vai onko kuitenkaan. Itseasiassa ei ole, mutta meillä on siitä ihan omanlaisemme persoonallinen versio sekä musiikkina että tanssina. Tango on alkujaan syntynyt Argentiinassa monen eri vaiheen kautta, rantautunut sieltä Eurooppaan meriteitse ja saanut Euroopassa omanlaisensa muodon. 

Meille suomalaisille tangosta on tullut kansallistanssi ja yleisesti puhutaankin suomalaisesta tangosta sekä musiikin että tanssin yhteydessä. Tango saattoi kymmeniä tuhansia suomalaisia pariskuntia yhteen 1960-luvun tanssilavakulttuurin kulta-aikana ja se on säilynyt sydämissämme tunteiden tulkkina. 

Mitä on suomalainen tango?

Tanssinopetuksen kentällä tavallisin tapa opettaa suomalaista tangoa on 1980-luvun jälkeen ollut käyttää siinä samaa askellusta ja perusrytmiä kuin foksissa eli perusaskelikossa tanssitaan kaksi hidasta askelta (hidas = 2 iskua) ja kaksi nopeaa askelta (nopea = 1 isku). Tangon tanssityyli on perinteisesti tietyllä tavalla hiipivä, mutta siinä on kuitenkin mukana aksentoitua dynamiikkaa ja sitä tanssitaan yleensä hieman alempana kuin vaikkapa foksia. 

tangon askeleet

Miksi opettelisin tangon askeleet?

Kaikesta tästä päätellen löytyykin monta hyvää syytä opetella tanssia nimeltä tango:

  1. Se on kautta aikain ollut suomalaisten lempilapsi sekä musiikkina että tanssina.
  2. Pääset tanssimisen alkuun kävelemällä hitaita eli kaksi iskua kestäviä askelia. Mikäli osaat tanssia foksia, voit käyttää samoja askelia ja kuvioita. 
  3. Tangon avulla opit hallitsemaan hitaampaa liikettä ja voit hyödyntää tätä jatkossa muita lajeja opetellessasi. 
  4. Tangon vahva tunnelma vie mennessään, tanssin sanotaankin olevan enemmän tunne kuin tanssi. 

Mitä ovat tangon askeleet?

Tangon ensimmäinen perusaskel on kävely, hidas eli kaksi iskua kestävä sellainen. Pelkästään kävelemällä tangon tahtiin pääset mukaan tämän tanssin taianomaiseen tunnelmaan. Tavallisin perusaskelikko on sama kuin foksissa eli kaksi hidasta ja kaksi nopeaa askelta: kävele-kävele- askel-yhteen. Tangon tunnelma kävelyyn löytyy pitämällä se tasaisena ja tanssimalla hieman alempana kuin esim. foksia ja hakemalla hitaisiin askeleisiin vahva dynamiikka…ajatus voisi olla, että jokainen askeleen aikana on ensin kiihdytys ja heti sen jälkeen jarrutus.

Tangomusiikki elää ja voi hyvin

Tango inspiroi myös tanssiorkesteja ja mm. Seinäjoen Tangomarkkinoiden myötä Suomen biisikentälle tulee vuosittain uusia hienoja tangokappaleita ja uusia sovituksia vanhoihin klassikoihin. Tämä on siis tanssilaji, jonka oppimista pääset taatusti hyödyntämään paljon vielä vuosikymmenten ajan. 

TanssiOnline kuukausijäsenä pääset opiskelemaan myös tanssimusiikin rytmiikkaan, missä osa 4 käsittelee tangoa.

Seuraa meitä somessa!

Ota TanssiOnlinen FACEBOOK | INSTAGRAM seurantaan ja näet ensimmäisten joukossa tanssivinkit, tietoa uusista kursseista sekä paljon lisätietoa lavatanssien maailmasta.

Jäikö sinulla jotain kysyttävää artikkelin sisällöstä? Kysy rohkeasti: info@tanssintahti.com, Lissu 050-4431011.