Tanssilavat on paikkoja, joissa jokaisen meistä kannattaa vierailla. Tanssilavakulttuuri juontaa juurensa kauas ja se on Suomessa kehittynyt aivan omanlaisekseen, täysin ainutlaatuiseksi ilmiöksi. Tärkein asia on kuitenkin se, että tanssilavat toimivat monenlaisten kohtaamisen kenttänä ja lavoille voi tulla paitsi tanssimaan, myös kuuntelemaan musiikkia, tutustumaan ihmisiin tai vain fiilistelemään tunnelmaa. 

Mitä tanssilavalla tapahtuu? Alla olevalla videolla asia on kerrottu tiivistetysti:

Video: Mitä tanssilavaillasta on hyvä tietää ja ymmärtää? TANSSIETIKETTI 💎

Tanssilavat ja lavatanssin tunnelma

Tanssilavat ovat tunnelmallisia paikkoja, usein myös fyysisiltä puitteiltaan, mutta ennenkaikkea mukana olevien ihmisten kautta. Tunnelma on rento ja välitön, ihmiset tulevat tanssilavalle rentoutumaan ja nauttimaan hengähdyshetkistä kiireisen arjen keskellä. Onnistunut tanssi-ilta syntyy hyvästä seurasta, jalan alle menevästä musiikista ja siitä taianomaisesta tunteesta kun askeleet sopivat yhteen parin kanssa. 

Tanssilavat ja aloittavan tanssijan viisi tärkeää asiaa

Kaikissa tilaisuuksissa ja paikoissa, joissa iso joukko ihmisiä kokoontuu yhteen on tietyt tavat ja tottumukset, joiden mukaan toimitaan. Tanssilavat eivät ole tästä poikkeus, on olemassa tiettyjä asioita, jotka on hyvä ymmärtää ja tietää kun lavalle menee tanssimaan ensimmäisiä kertoja. Seuraavien viiden kohdan ymmärtäminen auttaa sinua toimimaan tanssi-illassa:

1. Miten tanssiinhaku tapahtuu?

Tanssilavalla on jonkinlainen ”hakusysteemi” eli jos et ole liikkeellä oman parin kanssa, sinun kannattaa ottaa tästä selvää tai tarkkailla tilannetta jonkin aikaa lavalle tullessasi. Jo hieman vanhahtavasta ”miesten haku / naisten haku” käytännöstä on luovuttu, mutta jonkinlainen systeemi jokaisella tanssilavalla tämän asian osalta on. Eli toinen parin osapuoli hakee toista tanssimaan kohteliaasti ja ystävällisesti. Hakuun on kohteliasta suostua, mikäli olet asemoinut itsesi ns. hakualueelle eikä hakija ole humalassa tai muuten käyttäydy sopimattomasti. 

Lue tästä aiheesta oma artikkeli Sekahaku vai mikä haku?

2. Kierränkö lattiaa vai tanssinko yhdessä paikassa?

Tanssilavalla tanssitaan joko lattiaa kiertäen (liikkuvat tanssityylit) tai pienemmällä alueella (ns.paikkatanssit). Mikäli tanssit foksia, valssia, humppaa tai jotain muuta liikkuvaa lajia, muistathan että kiertosuunta lavalla on vastapäivään. Paikallaan tanssittavat lajeja, kuten vaikkapa fusku tai rumba-bolero on fiksuinta mennä tanssimaan tanssilattian keskiosaan. 

Tanssilavaetiketti / Liikennesäännöt

3. Montako kappaletta tanssitaan?

Tanssilavat ja niillä soittavat orkesterit pitävät edelleen kiinni siitä perinteestä, että musiikkina soitetaan kaksi samantyyliselle tanssitavalle sopivaa kappaletta. Mikäli olet lähtenyt tanssimaan, ei siis ole kohteliasta lähteä pois ensimmäisen kappaleen jälkeen, vaan saman parin kanssa tanssitaan kaksi kappaletta peräkkäin. 

4. Miten pukeudutaan?

Tanssilavat ja pukeutuminen on asia, jota moni aloittava tanssija miettii. Mitä ihmettä lavalla laitetaan päälle, minkälaiset kenkien pitäisi olla? Pukeutumiseen ei ole yksiselitteistä vastausta, pääasia on se, että itse viihdyt vaatteissasi. Lavalla näkee sekä perinteisiä kukkamekkoja ja suora housu-paita -yhdistelmiä että hyvinkin rentoja vaatteita. Tilaisuus on kuitenkin tietyllä tavalla ”juhla”, joten ihan verkkareissa paikalle ei kannata mennä. Kenkien osaltakin asia on vapaa, tärkeintä on että kengillä on hyvä tanssia. Korkokantaisia kenkiä kannattaa välttää ellei tanssitaito ole erinomaisen hyvä, koroilla on saatu valitettavan paljon vahinkoa aikaan tanssilattioilla. Isot, roikkuvat ja heiluvat korut ja käsilaukut kannattaa myös jättää pois. 

5. Miksi tanssilavalla ollaan?

Muistathan, että tanssilavat ovat kaikkia varten ja jokaisella on omat motiivinsa olla paikalla. Niin kauan kuin mukana olijat kunnioittavat yleistä hyvää käyttäytymisetikettiä ei ole mitään syytä sulkea pois vapautta olla kuuntelemassa, juttelemassa tai vain fiilistelemässä tunnelmaa. Ystävälliseen hymyyn vastataan ystävällisellä hymyllä! 


Liisa Kontturi-Paasikko
Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011