Kesä on suomalaisessa lavatanssikulttuurissa monenlaisten tanssileirien ja -tapahtumien kulta-aikaa. Ne kokoavat yhteen kaiken tasoisia tanssijoita, aivan aloittelijoista pitkään tanssiparketteja kuluttaneisiin konkaritanssijoihin. Ne toimivat paitsi tanssinoppimisen paikkana myös erinomaisena paikkana tavata samanhenkisiä ihmisiä ja solmia uusia ystävyyssuhteita. Leirien iltatansseissa jokainen pääsee testaamaan taitojaan ja nauttimaan paritanssin riemusta. Iltatanssien yhteydessä on usein leirien vierailevien opettajien esityksiä ja muuta oheisohjelmaa. 

Tanssileirit  ja tuntien taso 

Tanssileirit kokoavat yhteen satoja tanssinharrastajia ja jotta jokainen saisi itselleen sopivaa oppia, järjestäjät ovat yleensä määritelleet tunneille tasot, joista oppilaat valitsevat itselleen sopivan. Opetuksen kannalta olisi luonnollisesti ihanteellisinta, että tunnilla olevien oppilaiden lähtötaso olisi ainakin suurin piirtein sama. Tämä ideaalitilanne ei kuitenkaan käytännössä toteudu ja opettajat joutuvatkin tekemään monenlaisia ratkaisuja valitessaan opetusmetodeja ja tunnilla läpi käytävää materiaalia. Leirille osallistuva tanssija voi edesauttaa hyvän oppimistilanteen syntymistä lukemalla huolellisesti järjestäjän tekemät tuntikuvaukset ja arvioimalla laaja-alaisesti omaa osaamistaan suhteessa niihin. Tanssittujen kilometrien ja vuosien määrä ei välttämättä kerro paljoakaan oikeasta osaamisesta ja toisaalta lyhyenkin tanssimatkan kulkenut oppilaan valmiudet voivat olla niin hyvät, että pystyy osallistumaan taitavammille tarkoitettujen oppilaiden tunnille. 

Palauta mieleesi mitä tarkoittaa taidon oppiminen lukemalla blogiartikkeli Taidon oppiminen tanssissa.

Paitsi tanssijoiden taitotasoon liittyviä tunteja isommilla leireillä on tarjolla erilaisia teematunteja, joissa ei ole määritelty varsinaista tasoa. Nämä voivat olla sisällöltään monenlaisia: jokin kaikille uusi tanssilaji, tietty tanssitekninen asia, musiikkiin tanssiminen. 

Tasopallot

Isojen tanssitapahtumien järjestäjä Niina Tammelin lanseerasi muutama vuosi sitten paritanssin kentälle eri väriset tasopallot, jotka ovat käytössä monessa muidenkin järjestäjien tuottamissa tapahtumissa ja leireillä ja myös monen koulun viikkotunneilla.

Tuntien taso kuvataan väreillä siten, että vihreä pallo tarkoittaa alkeistuntia, jossa ei tarvita ennakkotaitoja ja opetus lähtee ja pysyy lajin perusteissa. Vihreältä tasolta edetään sinisen ja punaisen tason ja näiden yhdistelmien kautta mustalle eli vaativalle tasolle, jolle ei pääse osallistumaan ilman tasotsekkiä.

Tasopallojen kuvauksiin kannattaa tutustua huolella ja pohtia omaa osaamistaan suhteessa niihin. Mikäli omaa osaamista on vaikea arvioida, kannattaa kysyä tutulta ohjaajalta tai opettajalta mikä tunti olisi sopivan tasoinen. Löydät kaikki tasokuvaukset vihreästä mustaan Valasrannan tanssileirin alasivulta.

Tanssileirit, joita voimme vilpittömästi suositella:

Joensuun tanssiviikko 28.6.-2.7.2023

Joensuussa tanssitaan 28.6.-2.7.2023, kyseessä on leirin 25-vuotis juhlavuosi. Tasoina leirillä on perustaso, keskitaso ja jatkotaso ja näiden tasojen kuvaukset löytyvät leirin nettisivuilta.

Joensuussa tanssitaan laajasti tanssilavoilla esiintyviä lajeja suosittujen opettajien johdolla. Iltatansseja on lähes joka ilta ja leiri on kautta vuosien ollut tunnettu leppoisasta ja ystävällisestä hengestään. Leirin järjestää Tanssikansa ry ja oheispalveluina paikalla on tanssitarvikeliike Alemana. 

Leirillä voi osallistua yksittäisille tunneille joko kertamaksulla tai lunastamalla leiripassin. Tunnit ovat pääosin omia itsenäisiä kokonaisuuksiaan, ns. drop in -tunteja eli harrastaja voi valita itseään kiinnostavat lajit.  Argentiinalaisen tangon ja Wanhan Tangon -leireille on ennakkoilmoittautuminen ja niillä opetus on yksi kokonaisuus leirin alusta sen loppuun. 

Tanssileiri Kiuruveden Iskelmäviikoilla 15.-19.7.2023

Tämä kahden opettajaparin voimin tanssittavalla leirillä on käytössä Tanssipuodin lanseeraama tasopallosysteemi. Tasoja on aina perusteista (vihreä pallo) haastavaan tasoon (punainen pallo). Ensimmäisten kolmen päivän tunnit ovat sidottu tanssilajeihin ja lajin yhteydessä on ilmoitettu minkätasoisille harrastajille tunti on suunnattu. Leirin viimeisenä päivänä teemana on musiikkiin tanssiminen kolmessa eri lajissa, tasona on kolmikanta vihreä-sininen-punainen eli käytännössä tunneille voivat tulla tanssijat välillä perusteet – haastava. 

Tälläkin leirillä palvelee Tanssitarvikeliike Alemana. Tanssileiri on oma kokonaisuutensa Iskelmäviikon sisällä, joten oheisohjelmat ja iltatanssit määräytyvät toisen järjestäjän toimesta. Leirille on ennakkoilmoittautuminen, jolloin leirin saa edullisempaan hintaan. Mukaan voi osallistua myös päiväpassilla, yksittäiselle tunnille osallistuminen ei nettisivujen mukaan ole mahdollista. 

Valasrannan tanssileiri 21.-30.7.2023

Suurin kaikista Suomessa vuoden aikana järjestettävistä tanssileireistä tanssitaan Yläneen Valasrannalla ja vuorossa on tämänkin tapahtuman juhlavuosi, leiri täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Opettajakaarti on leirin koon mukaisesti myös suuri ja kotimaisten opettajien lisäksi mukana on ulkolaisiakin vieraita. Järjestäjä Tanssikurssit.fi toteuttaa vuoden aikana monia tanssileirejä, joissa se käyttää paljon samoja opettajia. Valasrannalla, kuten muillakin leireillä opettajapareja sekoitetaan keskenään ja saadaan näin tuoretta näkemystä opetukseen ja mukavaa vaihtelua opettajillekin. 

Tällä massiivisen suurella leirillä tanssitaan päivittäin neljässä eri salissa. Tarjolla on kaikki tasopallojen mukaiset tasot, myös musta taso johon on ns. tasotsekki eli tunnin opettajat valitsevat halukkaista ne, joiden taso heidän mielestään on tunnin sisältöön nähden riittävä. Suurin osa tunneista on merkitty lukujärjestykseen tanssilajin nimellä, osalle on lisäksi annettu tietty teema jota tunnilla käsitellään. 

Joka ilta järjestetään leiritanssit ja muutakin oheisohjelmaa on tarjolla. Järjestävän tahon tanssitarvikeliike Tanssipuoti palvelee koko leirin ajan. Osallistuja voi valita leiriltä yksittäisen drop-in -tunnin tai lunastaa supersissipassin ja vielä bilepassinkin ja tanssia kaikki 10 päivää ja yötä putkeen. 

Näiden kolmen leirin väliin mahtuu vielä Tanssikurssit.fi:n järjestämä leiri Seinäjoen Tangomarkkinoiden yhteydessä 5.-9.7.2023. Alkukesästä on jo tanssittu: Kalajoella tanssittiin leiri 8.-11.6.2023, Pohjanmaalla 14.-16.6.2023 ja Kuhmossa jorailtiin  17.-18.6.2023.

Innokkaimmat tanssinharrastajat saavat siis todellakin tanssia sydämensä kyllyydestä kesän aikana mikäli mielivät!       

Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011