Neljäs Online-palvelun taustalla vaikuttava upea tanssinopettaja ja koreografi on Lissun yrittäjäkumppani ja vanhin tytär Marjukka eli Maikki. Hänen panoksensa Onlinessa ei näy ulospäin samalla tavalla kuin muiden kolmen, mutta Maikki on ollut mukana kaikissa käänteissä ja päätöksissä ja tulee syksyllä Onlinen laajentuessa myös showtanssin puolella olemaan mukana aiempaa vahvemmin. 

Tanssinopettajaksi jo nuorena

Maikin oma tanssiura alkoi samalla tavalla äidin mukana salilla kulkiessa kuin muukin sisaruskatras. Ensimmäiset tanssikisansa Maikki tanssi 5-vuotiaana suurella areenalla Ouluhallissa. Jännitys oli niin kova, että muiden parien esittelyä odotellessa neiti pyöritti tanssipuvun helman melkein korviin. Lapsi-iän kisaura meni vuorovoitoin Samuli-veljen kanssa ja tältä matkalta on jäänyt ihania muistoja yhteisistä reissuista ja valmennuksista. 

Maikin kilpailu-ura jatkui nuorisoikään ja kun pari toisensa jälkeen jätti kilpaparketit myös Maikin into kisaamiseen laantui ja opettaminen tuli tilalle, joskaan Maikista ei koskaan pitänyt tulla täysipäiväistä tanssinopettajaa. Sivutyönä opettamista voisi tehdä, mutta tässä vaiheessa uran tekeminen tällä alalla ei kiinnostanut. Toisin kuitenkin kävi.

Maikki suoritti Suomen Tanssinopettajain liitto STOLry:n tutkinnon kaikkien aikojen nuorimpana (18v) ja aika pian sen päälle myös kansainvälisen liiton (International Dance Teachers´Association) tutkinnot. Opetusrepertuaaria kertyi lukioaikoina sekä naisvoimisteluseuran ryhmiä opastaessa että äidin tanssikoulun lastenryhmien kanssa ja seuratanssikentällä ensin äidin assarina ja pian jo itsenäisenä opettajana. 

Maikin 5 vinkkiä koreografina kehittymiseen

  1. Tartu ennakkoluulottomasti erilaisiin aiheisiin ja teemoihin. Keskustele niistä tanssijoidesi kanssa ja anna teemalle tilaa muuttua ja kehittyä. Joskus teos muuttuu matkanvarrella aivan toisenlaiseksi kuin ensin ajattelisi ja se onkin mielestäni yksi koreografioimisen hienoista puolista.
  2. Laajenna musiikkivalikoimaasi ja etsi kappaleita myös oman lajigenresi ulkopuolelta.
  3. Katso paljon erilaisia tanssiteoksia ja ime niistä vaikutteita, kuitenkaan muiden teoksia kopioimatta. Inspiraation lähteenä voi toimia myös täysin omasta lajistasi poikkeava teos.
  4. Kiinnitä huomiota tanssijoiden liikkumiseen tilassa. Suunnittele, testaa ja harjoita erilaisia muodostelmien ja kuvioiden vaihtoja ja mieti, mikä sopii valitsemaasi liikenateriaaliin parhaiten.
  5. Harjoittele, harjoittele ja harjoittele. Koreografioimisen oppii oman kokemukseni mukaan parhaiten sitä tekemällä. Myös kantapään kautta oppii asioita erittäin tehokkaasti.

Luontainen taipumus koreografiksi

Ihmisillä on erilaisia ominaisuuksia ja luontaisia vahvuuksia, jotka osaltaan ohjaavat myös työuraa. Paritanssinopettaja, etenkään seuratanssinopettaja ei perustyössään tarvitse korografista osaamista juurikaan, koska opetus perustuu kokonaan parityöskentelyn ja vapaan viennin opettamiseen. 

Maikki veti lukioaikana Oulun Voimisteluseuran tanssilllisen voimistelun ryhmiä ja pääsi näiden kanssa tekemään esityksiä, joissa koreografiset kyvyt pääsivät esiin. Luontainen kyky nähdä kokonaisuus, liikuttaa ryhmää, löytää esitykseen ”valoja ja varjoja”, ymmärtää draaman kaari ovat ominaisuuksia, joita voi toki kehittää, mutta joissa Maikilla oli luontaisesti olemassa osaamista. 

Tämä lahja ja sen edelleen vahvistaminen onkin yksi isoimpia asioita Maikin tanssinopettajan uralla ja on myös tuonut hänelle useita tunnustuksia latinoshow-lajin innovatiivisena ja kokeilevana koreografina. 

Menestystä on alkanut tulla myös Performing Arts -lajin puolella ja sieltäkin on useampia SM-mitaleja niitetty eri ikäisten ja erilaisten kokoonpanojen teoksilla.

Jos haluat tutustua Maikin työhön paremmin, lue artikkeli Oodi meidän Maikille vuodelta 2019.

Maikki oli mukana koreografina myös Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi olleessa Koko Suomi Tanssii -tanssihaasteessa.

Video: Tanssihaaste - Pari- ja kansantanssi

Koevuosi tanssinopettajana

Lukion jälkeen Maikille tarjoutui tilaisuus lähteä kokeilemaan siipiään Tampereelle Lissun kollegojen ja ystävien tanssikouluun, Dance Actionsiin. Pesti oli vuoden mittainen äitiysloman sijaisuus ja piti sisällään tanssinopetusta hyvin laaja-alaisesti vauvasta vaariin ja harrastajista kilpailijoihin. Tämä vuosi käänsi Maikin ammatinvalinnan suunnan ja hän hakeutui opiskelemaan Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutukseen, aloitti siellä paritanssin suuntautumisvaihtoehdossa, mutta koska osaamista noissa lajeissa oli jo yllin kyllin, vaihtoi showtanssiin toisena lukuvuonna. Oma tanssitaito ja tanssinäkemys laajenivat, koreografiset kyvyt vahvistuivat ja tällä hetkellä Maikki tekee ympäri pyöreää päivää opettaen kaiken ikäisiä ja tasoisia tanssinharrastajia lastentanssissa, showtanssissa ja latinoshowssa. 

Maikki

TanssiOnlinen kehitystyö

TanssiOnline tulee syksyllä 2021 laajentamaan palvelua paritanssikentän ulkopuolelle ja tarjolle tulee aiempaa enemmän kehonhuoltoa ja yksin tanssittavia lajeja. Tässä kehitystyössä ja sisällön suunnittelussa Maikki on vahvasti mukana ja luo yhdessä Anniinan kanssa pohjaa laajamuotoiselle  online-tanssikoululle. 

Innovatiivinen ote tekemiseen, laaja-alainen ymmärrys tanssin koko kentästä ja erittäin vahva pedagoginen näkemys ovat omiaan tekemään uudesta palvelumuodosta ainutlaatuisen.


Jäikö sinulla jotain kysyttävää artikkelin sisällöstä? Kysy rohkeasti: info@tanssintahti.com, Lissu 050-4431011.