Tanssinopetusta verkossa

Vääjäämätön tosiasia on, että maailma muuttuu ja teknisen kehityksen myötä monet perinteisesti tietyllä tavalla tehdyt asiat muuttavat muotoaan. Tosiasia on myös se, että koronavirus ja sen aiheuttamat haasteet jouduttivat digitaalisuuden mukaan tulemista hyvin monella alalla, myös tanssinopetuksessa. Onko se hyvä vai huono, siihen on vaikea ottaa kantaa, mutta fakta on se, että yhä useampi yrityspohjainen tanssikoulu tarjoaa erilaisia digitaalisia palveluja perinteisen opetuksen ohessa. 

https://www.youtube.com/watch?v=5WK7k-XLNRA
2019 vuoden alussa tehtiin pieniä markkinointivideoita TanssinTahti Online-palvelun esille tuomiseksi.
Videolla mukana ihana Aira.S.Amulin

Jokainen meistä haluaa luonnollisesti tarjota asiakkailleen ja oppilailleen mahdollisimman laadukkaan ja personoidun tuotteen, tuoda sen kautta tietoon ”oman tavaramerkkinsä” ja näin sitouttaa asiakkaitaan. Toivottavasti Suomeen saadaan mahdollisimman paljon laadukkaita tuotteita myös tällä saralla —se meillä on jo tiedossa, että suomalainen paritanssinopetus on ainutlaatuisen korkeatasoista verrattuna moneen muuhun maahan. Tästä kiitos erilaisille ohjaajakoulutuksille ja tanssin ammatilliselle koulutukselle! 

Tanssin verkkokurssit Suomessa

Maailmalla on ollut erilaisia tanssinopetuksen verkkoalustoja jo pitkään, mutta Suomessa asia on uusi. Muutamia yrityksiä on menneinä vuosina ollut esim. häävalssikurssien osalta, mutta mikään niistä ei ole tietääkseni jäänyt elämään pidempään

Oma tausta ja toiminta

Olen toiminut tanssialan yrittäjänä vuodesta 1986, mutta tälle ja muillekin luoville aloille hyvin tyypilliseen tapaan en ole juurikaan hankkinut koulutusta yrittäjänä toimimiseen vaan kaikki asiat ovat tapahtuneet "tanssi edellä" ja yrityksen hommia on hoidettu niin kuin on hyvältä tuntunut, kantapään kautta asioita oppien.

Yrittäjyyteen olen paremmin tutustunut vasta muutama vuosi sitten Oamkin kulttuurituottamisen ja luovan talouden master-ohjelmassa ja suorittamalla sen jälkeen yrittäjän ammattitutkinnon. Tämän tutkinnon kaikki oppimistehtäväni liittyivät digitaalisen tanssinopetuksen tuottamiseen ja Business Finlandin innovaatiosetelin turvin syntyi Suomen ensimmäinen laajempi Online-tanssikoulu, TanssinTahti Online.

Tästä on nyt vajaa kaksi vuotta, online-asiakkaita on muutama sata ja kiinnostus asiaa kohtaan kasvaa, suhteellisen hitaasti mutta varmasti. Karoliina-tyttären mukaan tulo tanssikoulun hallintoon aukaisi uusia mahdollisuuksia laajentaa toimintaa ja toiminnan kehittämisen vauhti onkin Karkin myötä kasvanut hurjasti.  

Koronakevään olisi luullut olevan Online-palvelun kulta-aikaa, mutta toisin kävi. Maksutonta tarjontaa tuli sosiaaliseen mediaan niin paljon, että erilaiset kurssit hukkuivat toinen toistensa alle. Pikku hiljaa kesäkuussa rajoitusten vähän hälvennyttyä tanssihaluiset löysivät taas Online-palveluamme.

Tanssikoulumme kuuluu niiden etuoikeutettujen joukkoon, jotka saivat merkittävän suuren kehittämisrahan Business Finlandin ”koronarahastosta”. Tämän turvin pääsimme kehittämään 2019 avattua palveluamme ja työn alla on TanssinTahti Online 2.0. Uudistuksia on siis tulossa, mutta haluamme pitää kiinni meille tärkeistä asioista, niistä jotka personoivat kurssit TanssinTahdin kursseiksi. 

Mitkä ovat TanssinTahdin laatumerkit?

Opetuksen laatu

Opetuksen taso on se, josta emme missään kohtaa halua tinkiä. Haluamme pitää sen korkeatasoisena livekursseillamme ja noudatamme samoja opetuksellisia lähtökohtia myös verkkokursseillamme. 

Meillä opetuksen laatukriteereihin kuuluvat: 

  • Johdonmukainen ja loogisesti etenevä opetus. Jokainen kokeneempi paritanssija tietää, että onnistuneessa tanssikokemuksessa askeleet ja kuviot ovat vain yksi pieni osa kokonaisuutta. Siksi niiden paikka online-kurssien opetuksessa ei ole ensimmäisenä vaan kurssin loppupuolella. Kurssin alkupuolella tutustutaan muihin tanssn kannalta olennaisiin asioihin: kehon linjauksiin, lajin tanssilliseen liikkeeseen, tanssiasentoihin ja -otteisiin ja vasta tämän jälkeen lähdetään liikkeelle lajin perusaskeleeseen ja kuvioihin. Käyttäjä voi toki opiskella videoita haluamassaan järjestyksessä, mutta meidän osaltamme on tietoinen valinta järjestää videot niin kuin ne alustalla ovat. 
  • Erilaiset oppijat huomioiva opetus.Osa oppilaista kaipaa selkeää näyttöä, osaa helpottaa se, että asioita on sanallistettu ääneen, osa hakee tukea kirjoitetusta tekstistä. Online-palvelussa pystymme tarjoamaan nämä kaikki samassa paketissa. Näytön tekee yksittäinen tanssija tai pari, jonka tanssiminen on tyylinmukaista ja laadukasta, näyttöjen suunnat on mietitty tarkkaan. Kuvan (videon) päälle minä hoksautan sanallisesti näytössä olevista tärkeistä asioista ja jokaiseen kuvaan liittyy tekstilaatikko, jossa on vielä lisää asiaa ja vinkkejä liittyen kyseiseen videoon. 
  • Selkeä ja luettava tanssidemonstraatio. Tanssijoina online-palvelussa ovat ammattilaisina toimivat tanssinopettajat, jotka pystyvät näyttämään opetettavan asian tyylinmukaisesti ja selkeästi, niin että aloittavankin harrastajan on helppo nähdä, mihin kyseisessä asiassa pyritään. Pyrimme pitämään tanssidemonstraation mahdollisimman ”puhtaana” niin, että tanssijoiden omat maneerit on riisuttu siitä pois. Lavoilla nämäkin online-palvelumme opettajat voivat fiilistellä juttuja ihan eri näköisesti kuin videolla, mutta silloin he ovat vapaalla eivätkä näyttämässä asiaa opettamisen näkökulmasta. 
  • Yksinkertainen oppimisympäristö. Olemme pyrkineet luomaan online-palvelun videoihin ympäristön, jossa huomio ei kiinnity muuhun kuin tanssijoihin, mutta jossa on jotain kivaa piristämässä muuten kenties vaaleaa taustaa. Ajatuksemme on, että oppija pystyy keskittämään kaiken huomion tanssijoiden tekemiseen sen sijaan, että katse lähtisi harhailemaan tilassa oleviin asioihin. Vältämme myös asioita, jotka ovat sidottuja aikaan, tämä näkyy mm. rekvisiitan käytössä ja opettajien vaatetuksessa. 
Tanssipari
Tässä kuvassa ovat cha chan peruskurssin opettajapari Anniina Koivuniemi ja Jussi Kaksonen. Tämä kurssi tulee olemaan mukana sellaisenaan myös Online 2.0 -alustalla.
  • Tyylinmukaiset opetusmusiikit. Käytämme online-palvelun opetusvideoissa vain ”rytmimusiikkia” eli biisejä, joissa ei ole melodiaa. Tämän kautta korva oppii kuulemaan perussykkeen ja karakteerisen rytmin ja toisaalta nämä musiikit kestävät aikaa eli ne eivät ole kiinni tietyssä vuodessa, bändissä tai tyylisuunnassa vaan edustavat ns. kansakouluesimerkkiä kyseisestä tanssirytmistä. Näistä musiikeista iso kiitos Oamkin tanssinopettajakoulutukselle ja Musiikkituotanto Lasse Paasikolle. 
  • Positiivinen ”kotikutoisuus”. Haluamme aidosti olla ihmisiä lähellä myös Online-palvelun kautta. Inhimillisyys tarvitsee tiettyä rosoisuutta, liian täydellisesti tehty asia jättää kylmäksi. 

TanssinTahti Online 2.0, mitä uutta? 

Asiakkuus

Tämä on asiakkaan eli oppilaan kannalta merkittävin muutos, jonka tarkentaminen on vielä kehitteillä. Tähän asti olet ostanut tuotteet yksittäisinä kursseina tai kurssipaketteina ja oston jälkeen saanut linkin kurssialustalle, johon pääsy on voimassa 12kk ostopäivästä. 

Sisältö

Vajaan kahden vuoden kokemusten jälkeen olemme edelleen tyytyväisiä ensimmäisen online-version osalta ennen kaikkea kurssien sisältöön ja sen tulemme pitämään kutakuinkin samanlaisena.

Kuvaamme kuitenkin paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikki tanssilajit uudestaan, jotta saamme oppimisympäristöstä yhtenäisemmän näköisen eri tanssilajeissa ja jotta lisäämme mukaan asioita, joita olemme matkan varrella itse todenneet tai joista olemme saaneet palautetta oppilailtamme. Näitä ovat mm. yksittäisen videon pituus ja tiettyjen asioiden näyttösuunta. Lisäksi minä kurssin opettajana tulen olemaan mukana useammalla videolla, ei siis vain äänenä kertomassa asioita vaan opettamassa ja ohjeistamassa vaikkapa tanssillista liikettä tai tanssiasennon tärkeitä asioita. 

https://www.youtube.com/watch?v=iEdu5AGrj5U&list=PLvQRJIUB7PMEe-lXIZxbxRxzOn8q5o0j-&index=2
Tämän tapaisia videoita on tulossa mukaan uusiin peruskurssipaketteihin. Kanssani tällä videolla ovat useammalla kurssilla tanssidemonstraatiota tekevät tanssinopettajat Anniina Koivuniemi ja Antti Aho.

Lajivalikoima kasvaa tämän hetkisestä, mukaan on ensimmäisessä vaiheessa tulossa valssi, hidas valssi, tango, foksi, hidas foksi, hitaat, humppa, cha cha, rumba-bolero, samba, fusku, bugg ja jive. Lisää lajeja ja niiden lisämateriaalia kuvataan tarpeen mukaan ja linkitetään ristiin kurssialustalla.

Peruskurssit

Jokaisesta tanssilajista tulee alustalla olemaan ns. peruspaketti, joka toimii esim. alkeiskurssina . uudelle harrastajalle. Tämä paketti sisältää lajin esittelyn, tanssillisen perusliikkeen opettelun, tanssiasentoon tutustumisen, perusaskeleen / -askeleet ja ensimmäiset kuviot.

Oheispaketit sekä peruskurssin rinnalle että pidemmällä oleville harrastajille

Peruskurssin lisäksi kaikkiin tanssilajeihin kuvataan tekniikka-, parityöskentely- ja musiikkipaketteja, jotka pitävät sisällään monipuolisia harjoitteita ko. lajiin liittyen. Kuviopaketteja on myös tulossa niihin lajeihin, joissa niillä mielestämme on merkitystä, mutta ne pitävät aina sisällään ”punaisen langan” eli vältämme yksittäisten irrallisten kuvioiden opettamista.

Tanssimusiikki

Mukaan tulee myös teoreettista sisältöä mm. tanssimusiikin rytmiikasta ja suomalaisen populaarimusiikin kehityksestä. Nämä alustalle tulee tuottamaan yhteistyössä Musiikkituotanto Lasse Paasikko eli huippualan osaajan tietoa saamme hyödyntää näillä kursseilla. Näitä kursseja tullaan tarjoamaan myös Zoomin kautta tiettynä ajankohtana tapahtuvina kokonaisuuksina.

Haitari ja mies
Lasse Paasikko on Finlanders -orkesterin perustajajäsen ja toimii leipätyönsä ohessa eri tahojen tilaamana tanssimusiikkikouluttajana.

Kehonhuolto ja hyvinvointi

Paritanssin lisäksi Online 2.0 -palveluun tulee kehon hyvinvointiin liittyviä tuotteita, sekä kokonaisia tanssiliikunta- tai kehonhuoltotuokioita että yksittäisiä harjoitteita erilaisten tanssillisten ominaisuuksien kehittämiseksi. 

https://www.youtube.com/watch?v=HSBtiem-OsY&t=21s
Tässä esimerkki siitä, minkä tyyppisiä juttuja Online-palvelun kehonhuolto ja hyvinvointi osioon on tulossa. Tämä video on tehty koronakevään etämateriaaliksi tanssikoulun viikkoryhmien oppilaille, opettajana Anniina Koivuniemi.


Tätä kaikkea on siis tarjolla sinulle marraskuun tietämillä, kehitystyöt ovat kovassa vauhdissa ja vielä näyttää siltä, että olemme aikataulussa uuden alustan julkaisemisen kanssa. 

Mitä mieltä olit artikkelista? Kerro mielipiteesi liisa@tanssintahti.com, 050-4431011