Tanssitekniikka on monimuotoinen asia, joka pitää sisällään keholliset taidot sekä yksilönä että parina, musiikkiin tanssimisen taidot ja luonnollisesti tanssilajikohtaiset asiat.

”Rajat ovat muoto rajattomuudelle” on yksi niistä sanonnoista, joka meidän jokaisen tulisi sisäistää ja kannattaisi muistaa uuteen asiaan tutustuessamme, oli kysymyksessä tanssitekniikka tai mikä tahansa muu uusi asia. Sanonnassa piilee suuri viisaus, jonka oivaltaminen auttaa ymmärtämään omaa oppimista ja etenemään oppimisessa järkevällä tavalla. 

Tanssitekniikka ja rajat sen sisällä

Yksi suomalaisen paritanssikentän suurimmista vaikuttajista on mielestäni Harri Antikainen, jonka myötä tuo sanonta rajoista ja rajattomuudesta on tullut tutuksi. Harri voi käyttää oppimisesta puhuessaan esimerkiksi seuraavaa vertausta: 

Tanssitekniikka

Aiempi vertaus kertoo meille sen, että kun asian ensin opettelee tietyllä tavalla ja tulee sen kanssa tutuksi, voi myöhemmin ruveta toimimaan asiassa luovemmin ilman, että päämäärä katoaa tai muuttuu. 

Alla olevalla videolla on esimerkki vakiotanssityyppisten lajien linjojen eli taivutusten opettelemisesta. Kun opettelet linjoja näiden periaatteiden mukaan, löydät kehoosi oikeanlaisen reitin ja muodon. Jokaista linjaa voi jatkossa varioida monella eri tavalla, mutta kun kehoon on "piirretty tämä nelivaiheinen reitti", myös variaatiot pystyy tekemään niin, että linja on molemmille parin osapuolille miellyttävä.

Video: Maistuvat eväät vakiotanssityyppisten lajien linjojen harjoitteluun!

Kolme esimerkki tanssitekniikan sisältämistä rajoista

Minkälaisia rajoja tanssitekniikka pitää sisällään ja mitä voi tehdä kun ne on olemassa? Tässä sinulle kolme esimerkkiä: 

1. Tanssitekniikka | Kehollinen taito yksin ja yhdessä

  • Tanssitaito taitavimmillaan on tarkkaa ja monipuolista kehollista taitoa. Jotta tuota taitoa pystyy hyödyntämään parin kanssa tanssiessa luovalla tavalla, täytyy tunnistaa ne asiat mitä omassa kehossa tapahtuu ja pystyä hyödyntämään niitä parin kanssa tanssittaessa. 
  • RAJAT= tarkkojen ja monipuolisten kehollisten ja lajikohtaisten taitojen harjoitteleminen yksin 

-> Mitä tarkempia taitoja, esimerkiksi erilaisia tapoja tuottaa fuskun joustoa tai pilkkoa lattarien kehonkäyttöä sinulla on, sitä paremmin pystyt vastaamaan niihin asioihin, joita pari sinulta pyytää.

Lue tästä artikkeli: Tanssitaidon oppiminen | Perustaidot ja niiden merkitys

2. Tanssitekniikka | Musikaalinen tanssi

  • Musikaalisen tanssin pohjana on se, että tanssija tanssii rytmiin, osaa poimia soivasta musiikista ”tulkintapaikkoja” ja pystyy tanssillaan tuomaan musiikin tunnelmaa ilmi. 
  • RAJAT = perussykkeen, tahtien, fraasien ja kappaleen osien tunnistaminen ja toteuttaminen tarkasti harjoitellen.

 -> Nämä ovat asioita, joita kenties joutuu alkuun opettelemaan, laskemaan iskuja ja tahteja ja kuuntelemaan lukuisia biisejä. Mutta kun tämän työn on tehnyt, asiat oppii aistimaan ja sen jälkeen musiikkia pystyy tulkitsemaan kaikella sillä tanssilliselle repertuaarilla mitä kehossa on olemassa. Eli ensin kannattaa opetella asiat tietyssa raamissa ja rajoissa, sen jälkeen voi lähteä leikittelemään ja hulluttelemaan tietäen, että tanssiminen on kiinni musiikissa ja musikaalisesti toteutettua. 

3. Tanssitekniikka ja tanssikuviot

  • Monipuolinen tanssi pitää sisällään erilaisia askelikkoja, kuvioita ja variaatioita. Usein ajatellaan, että jokaiseen tanssilajiin pitää opetella iso määrä kuvioita, jotta tanssiminen on monipuolista. Loppujen lopuksi kuvioiden muodostuminen on hyvin samanlaista saman lajiperheen sisällä, joten 
  • RAJAT = kuvion muodon ymmärtäminen. Mitkä asiat ovat olemassa kaikissa suljetun otteen käännöksissä, miten avoimen otteen kuviot muodostuvat, miten kuviota voi pidentää tai lyhentää.

-> Kun ymmärrät nämä perusasiat ja pystyt toteuttamaan niitä opetellussa muodossa, olet saanut eväitä muokata kuvioiden suuntia, käännösmääriä ja pystyt halutessasi lyhentämään tai pidentämään tiettyä peruskuviota menettämättä sen kokonaismuotoa. 

Kun tanssitekniikka muuttuu TANSSIKSI

Taitava tanssi on kehollisesti vahvaa ja lajinomaista, luovaa ja monipuolista, rytmisesti selkeää, musikaalista, kuvioiltaan ja variaatioiltaan vaihtelevaa. Sen oppiminen onnistuu, mikäli asioita lähtee harjoittelemaan edellä mainittujen rajojen kautta. Parhaimmillaan tanssitekniikka mahdollistaa teknisen suorituksen muuttumisen tanssiksi, jossa kaikki osa-alueet ovat sopusoinnussa keskenään, liikkuminen on helppoa ja tanssi näyttää kauniin hengittävältä. 


Liisa Kontturi-Paasikko
Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011