Onko olemassa tanssitunnin etikettiä? Sivistyssanakirja kuvaa sanaa etiketti seuraavasti: seuraelämän sääntöjen kokonaisuus, vallitsevat tavat, käytöskaavat ja -muodot. Paritanssiminen ja tanssitunnilla oleminen pitävät sisällään monenlaista etikettiin liittyvää, asioita joista on hyvä olla tietoinen sekä tanssinharrastajana että tanssinopettajana. Tämän artikkelin tekstin pohjana on vastaava luku Lissun ja Anssin tulevasta kirjasta.

Tanssitunnin etiketti, mitä se tarkoittaa?

Tanssitunnin tulisi olla paikka, jossa jokaisella on hyvä ja turvallinen olla. Paikka, jossa saa levollisin mielin harjoitella ilman ja olla keskeneräinen.

"Kokonaisuus on enemmän kuin

osiensa summa"

Tämä holistinen ajattelutapa on hyvä pitää lähtökohtana tanssitunnille osallistuttaessa. Kun tehdään yhteistyötä yhteisen päämäärän eteen, syntyy paljon hyvää. Jokainen tanssitunnille osallistuja vaikuttaa omalla olemisellaan ja käyttäytymisellään siihen, minkälainen tunnin kokonaisilmapiiri on. Tämä koskee sekä opettajaa että jokaista yksittäistä oppilasta. 

Kollegamme Ulpu Jarva on kuvannut tanssin harrastamista joukkuepeliksi, jossa jokaisella yksilöllä on merkitystä yhteisen lopputuloksen saavuttamiseen. Vain ”pelaamalla joukkueena” onnistumme luomaan onnistuneen tanssi-illan tai tanssitunnin. 

Katso myös video, missä käsittellään tanssilavaetikettiä:

Video: Mitä tanssilavaillasta on hyvä tietää ja ymmärtää? TANSSIETIKETTI 💎

4 tärkeää asiaa, joissa juuri sinä voit vaikuttaa kokonaisuuteen:

1. Toimiminen ennen tunnin alkua

Tulet tunnille toivottavasti hyvissä ajoin, jotta tunti pääsee alkamaan ajallaan. Ennen tuntia on siis olemassa ”odottelun hetki”. Tunnilla tullaan toimimaan yhdessä, todennäköisesti pareja vaihdetaan eli tunnilla mukana olevista oppilaista muodostuu ikään kuin joukkue, joka pelaa samalla puolella. Odottelun hetket ovat niitä hetkiä, joissa luodaan henkeä ja opetellaan tuntemaan joukkuekavereita. Syvällisiin keskusteluihin ei tarvitse päästä, mutta kevyt rupattelu ja kuulumisten kysyminen auttaa yhteishengen syttymistä ja helpottaa kenties arempien kavereiden mukaan pääsemistä. 

2. Oma oleminen tunnilla

Hyvä ja rento kehon kannatus, avoin katse sekä rento olemus luovat ympärille positiivista energiaa ja saavat muiden tunnilla olijoiden positiivisen empatian heräämään. Meistä jokaisen on hyvä oppia tunnistamaan itsestään ja omasta kehon kielestään se, mitä välitämme ympäristöllemme. Tanssitunnin etiketin kannalta positiivinen ilmapiiri syntyy kun tunnilla on aidosti läsnäolevia ihmisiä, jotka eivät tee itsestään numeroa, mutta uskaltavat olla aidosti omia itsejään ja kohdata muut tunnilla olijat silmiin katsoen ja hymyssä suin. 

3. Parinvaihtoringissä toimiminen

Tämä on ehkä tanssitunnin etiketin näkökulmasta se ”vaarallisin paikka” tunnin ilmapiirin tai yksittäisen joukkuekaverin tunnelman pilaamiseen. Edellisissä kohdissa mainitut aito kohtaaminen, kenties kevyt rupattelu, avoin katse ja hymy ovat erityisen tärkeässä roolissa. ”Mieti miten haluaisit itseäsi kohdeltavan” on hyvä johtoajatus parinvaihtotilanteissa. Haluaisit varmasti, että sinut otettaisiin vastaan katsomalla silmiin, tarttumalla lempeästi opeteltavaan asiaan, hyväksymällä se että olet opettelemassa ja keskeneräinen. Muistathan kohdella kaikkia parejasi näiden periaatteiden kautta, vaikka pariksi sattuisi oppilas jonka taitotaso ei kenties ole samalla tasolla kuin omasi tai vaikka kaveri vaikuttaisi aralta ja hermostuneelta. Erityisen tärkeää parinvaihtoringissä on muistaa se, että tunnilla on vain yksi opettaja ja ellei kyseinen opettaja ole ohjeistanut vertaispalautteen antamista, sitä ei kannata pyytämättä antaa. 

4. Tanssitilanteessa toimiminen

Tanssitunneilla on usein myös hetkiä, joiden aikana opeteltavaa asiaa harjoitellaan vähän pidempään ja sovelletaan omaan tanssiin. Näissä tilanteissa voit pelata hyvää joukkuepeliä pitämällä lähtökohtana sitä, että sinä olet valmis luomaan toimivaa ja hyvää tanssia jokaisen joukkuekaverin eli tanssiparin kanssa. Paritanssissa kummankin osapuolen tärkeä tehtävä on tehdä oma osansa yhteisen tanssin onnistumiselle, paritanssi on aina kahden kauppa. Tämä kannattaa muistaa etenkin, mikäli sinulla on tanssikilometrejä takana enemmän kuin parillasi, taitavampi tanssija sopeuttaa aina omaa tanssiaan sellaiseksi, että heikommalla on mahdollisuus tuntea onnistumisen elämyksiä. 

Tanssitunnin etiketti

Summa summarum: Tanssitunnin etiketti

Kyse ei siis loppujen lopuksi ole muusta kuin tavallisista hyvistä käytöstavoista, asioista joita meidän tulisi noudattaa arjessa ihan kaikessa. Välillä sitä ihmettelee kovasti, miksi hyvät käytöstavat tuppaavat tanssitunneilla unohtumaan, miksi osalle mukana olijoista tulee tarve tuoda omaa osaamistaan tarpeettomasti esille tai kohdella töykeästi ihmistä, joka ei jostain syystä itseä miellytä tai joka ”ei osaa tarpeeksi”. 

Tärkeintä on muistaa se, että sekä minä että sinä pystymme omalta osaltamme vaikuttamaan siihen, että joukkuepelinä pelattavan tanssitunnin lopputulos on voitto eli se, että jokainen tunnilla olija on saanut rauhassa oppia asioita mukavien ihmisten kanssa eikä ole tarvinnut tulla valmiiksi. 

Seuraa meitä somessa!

Ota TanssiOnlinen FACEBOOK | INSTAGRAM seurantaan ja näet ensimmäisten joukossa tanssivinkit, tietoa uusista kursseista sekä paljon lisätietoa lavatanssien maailmasta.


Liisa Kontturi-Paasikko
Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011