Tanssijan työ ja myös aktiivinen tanssin harrastaminen ja tansseissa käyminen vaativat keholta paljon ja jokaisen tanssijan onkin syytä muistaa pitää huolta sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnista ja löytää itselleen sopivat kehonhuollon työkalut

Juttelin TanssinTahdin oman Anniinan eli tämän syksyn Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman tähtiopettajan kanssa asiasta, Tähtiopettajilla ja -oppilailla on takana 11 viikon tiivis treeni-ja esitysputki ja jokaisen keho on varmasti lujilla. Opettajat ovat tottuneet pitämään huolta kehostaan ja ovatkin antaneet neuvoja oppilailleen. 

TTK-Anniinan tuntee oman kehonsa ja sen tarpeet ja pitää päivittäin huolta siitä, että keho jaksaa tanssia seuraavanakin päivänä. Anniinan veli Samuli Koivuniemi on fysiikkavalmentaja ja Anniina on hänen kanssaan käynyt läpi kehon haasteita kehonkartoituksen avulla tämän jälkeen on yhdessä mietitty, mitä asioita Anniinan kannattaa tehdä jotta pystyy tekemään täysipäiväistä tanssijan ja tanssinopettajan työtä.

Tutustu Samuliin IG-tilin kautta.

Samuli pyörittää omaa hyvinvoinnin verkkovalmennusyritystä, tutustu siihen tästä.

Pilates on oivallinen kehonhuollon työkalu

Ihmiskeho on monimutkainen tapaus, jossa pienikin yksityiskohta saattaa vaikuttaa isosti kokonaisuuteen. Jos haluat kehittyä tanssijana ja ennen kaikkia nauttia siinä onnistumisesta, tuntea hyvää oloa, anna kehollesi siihen mahdollisuus.

Pilates-menetelmä on saksalais-amerikkalaisen Joseph Pilateksen 1900-luvun alussa kehittämä kehonhallintatekniikka, joka vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia, syventää hengitystä ja opettaa liikkumaan fysiologisesti oikein ja parantaa liikkuvuutta. 

Pilates on yksi niistä monipuolisista kehonhuoltomenetelmistä, joita voimme lämpimästi suositella tanssinharrastajille ja -ammattilaisille. Harjoitukset tehdään kehonpainolla rauhalliseen tahtiin, omaa hengitystä kuunnellen, joten ne toimivat myös palauttavina harjoituksina rankan treenin jälkeen. 

TanssiOnline-palvelun oma Pilates-ohjaaja on Tiia Anttila (tanssinopettaja AMK, Pilatesohjaaja, Ryhmäliikunnanohjaaja). Palvelusta löytyy useampia Pilates-tuokioita, joista uusimmat on ladattu sinne tällä viikolla. Pilates-tuokiot ovat kaikkien kuukausi- ja vuosijäsenten käytössä.

TTK-Anniinan vinkit
TanssiOnline Pilates-kurssiin on lisätty uusia tukiota 25.10.2021!

Kolme tanssijan kehonhuollon työkalua

Anniina ja Samuli nostavat kolme erityisen tärkeää asiaa tanssijan työkalun hyvinvoinnin ylläpitämiseksi: 

1. Lihaskunto ja lihastasapaino

Lihastasapaino tarkoittaa staattisten ja dynaamisten lihasten sopusuhtaista kokonaisuutta. Sen kautta ”tasapainossa” olevat rakenteet sallivat liikkeiden tapahtua kaikilta niiltä alueilta, joita liikkeeseen tarvitaan. Lihakset aktivoituvat tarkoituksenmukaisesti eli liike on kauttaaltaan hallittu. 

Samuli harrasti lapsena ja junnuikäisenä kilpatanssia ja iso haaste hänelle oli luontevan tanssiasennon ylläpitäminen, nimenomaisen lihastasapaino-asian vuoksi.  Samuli kirjoitti taannoin blogiimme artikkelin, jossa kertoo omasta kokemuksestaan fysiikkavalmentajan näkökulmasta.

TanssiOnline-palvelun jäsenillä on mahdollisuus tehdä tanssia tukevia lihaskuntotreenejä yhdessä Samulin, Anniinan ja Lissun kanssa. Treenit löytyvät kehonhuoltokategoriasta. 

Samulin vieraskynäpostauksista löytyy artikkeli myös tanssijan voimaharjoittelusta.

TTK-Anniina, Fysiikkavalmentaja Samuli sekä TanssiOnline perustaja Lissu pitivät yhteisen tanssijan lihaskunto treenin, tämä löytyy kehonhuolto-osiosta.

2. Liikkuvuus

Jotta nivelet pääsevät liikkumaan mahdollisimman esteettömästi, on syytä lihasten voimantuoton lisäksi pitää huolta riittävistä liikelaajuuksista. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi pystyä heittämään jalkaa korkealle tai tekemään spagaattia vaan sitä, että lihakset pääsevät esimerkiksi paritanssissa toimimaan mahdollisimman taloudellisesti ja keho pystyy toimimaan hengittävämmin ja vapaammin. Mikäli liikkuvuus on huono, tanssija joutuu kompensoimaan sitä käyttämällä ylimääräistä voimaa tai nopeutta tehdäkseen halutun liikkeen. Kehoon syntyy myös erilaisia rasitustiloja, jos nivelet eivät pääse toimimaan ergonomisesti. 

Liikkuvuusharjoittelun tulisi siis olla olennainen osa jokaisen tanssinharrastajan treeniä. Sen avulla pidät huolen kehostasi ja ehkäiset virheasentojen syntymistä. 

Lue lisää liikkuvuusharjoittelusta Samulin kirjoittamasta artikkelista.

TanssiOnline-palvelu tarjoaa jäsenilleen syvävenyttelyä, jonka avulla liikkuvuuden lisääminen ja ylläpitäminen on mahdollista ja joka rentouttaa sekä kehoa että mieltä. 

3. Palautuminen

Palautuminen on näistä kolmesta tärkeästä asiasta ehkä se kaikista tärkein. Sekä kehon että mielen pitää antaa palautua, jotta ne jaksavat taas uudestaan työskennellä. 

Palautuminen on fysiologinen prosessi, jonka myötä yksilön fyysinen ja psyykkinen tila palautuu kuormitusta edeltävään tasapainotilaan. Palautumisen tärkeimpiä työkaluja ovat riittävä ja laadukas uni, terveellinen ravinto, hyvä fyysinen kunto ja henkinen hyvinvointi. 

TTK-Anniina ja muut tähtiopettajat yrittävät parhaansa mukaan pitää huolen siitä, että sekä he itse että heidän oppilaansa muistavat ottaa viikottain aikaa palautumiselle, koska se on myös edellytys oppimiselle. Kehitystä ei tapahdu ilman treeniä, mutta ei myöskään ilman riittävää palautumista. Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman kaltaisessa tiiviisti aikataulutetussa treeni-ja esiintymistyössä nälkä oppia nopeasti on hyvin tavallinen ilmiö ja tämä saattaa johtaa tosi suuriin harjoitusmääriin ilman riittävää palautumista. Mitä todennäköisimmin tämä kostautuu jossain kohtaa ja sekä opettajan että oppilaan jaksaminen loppuu, ellei kauden aikana niin sen jälkeen. Palautumisen merkitystä ei siis voi korostaa silloin, kun harjoitellaan tiiviisti ja tavoitteellisesti. 

Anniinan ja Erkun kaunis, luonnollinen valssi

Jos katsot Anniinan ja Erkun viime sunnuntain kaunista wieninvalssia, näet siinä tanssimassa kaksi esiintyjää, jotka ovat huolehtineet kehonhuollosta. Liikkeen pehmeys ja luonnollisuus on läsnä koko esityksen ajan, nostot ja niistä poistulemiset sujuvat helpon näköisesti ja kaikesta paistaa kehollinen läsnäolo. Tähän ei pääse käyttämättä edellä mainittuja tanssijan kehonhuollon työkaluja!

Tähtiopettaja Anniina Koivuniemi
Tähtiopettaja Anniina Koivuniemi

Miten pääsen eteenpäin

Rasitusvammat ovat peräisin liian suuresta ja yleensä yksipuolisesta rasituksesta. Kaikessa liikkumisessa rasituksen tulee olla suhteessa aina palautumiseen. Pidä siis huoli, että tanssimisen lisäksi teet kehollasi muutakin ja huolehdi laadukkaasta lihaskunto- ja liikkuvuustreenistä.

Samulin sanoin: "Jos toistuvasti kamppailet saman ongelman kanssa tanssiessa, mietipä ensikerralla, saattaisiko ratkaisu löytyä omasta fyysisestä suorituskyvystä. Tai, mikäli joku asia tanssissa tuntuu ”hankalalta” kehossa, on varsin oletettavaa että kehityksen hidaste liittyy samaiseen asiaan ja tähän voisi saada apua ihmiseltä, joka katsoo kehoasi liikkuvan ihmisen kehona, tanssin ulkopuolelta, ymmärtäen kuitenkin sen, mitä liikeratoja tanssissa haetaan tai minkälaista liikkuvuutta tai voimantuottoa tarvitaan, jotta tanssilliset asiat kehittyisivät."

Lissu
Jäikö artikkelista kysyttävää? Ota rohkeasti yhteys: liisa@tanssintahti.com, 0504431011