Valssin askeleet on hyvä osata, koska valssi on yksi tärkeimmistä paritansseista ja sen osaaminen kuuluu yleissivistykseen. Olet kenties opetellut valssin askelia jo koulussa, mutta unohtanut ne. Tässä artikkelissa TanssiOnlinen Lissu kertoo, mitkä asiat ovat tärkeitä valssin opettelemisessa.

Tanssiasento ja -ote

Valssia tanssitaan suljetussa tanssiotteessa, jossa viejä ja seuraaja ovat aikalailla vastakkain, seuraaja hieman viejän oikealla puolella ja käsien raami muodostaa ns. perinteisen tanssiotteen. Yhteisen raamin kautta pari tuntee toistensa liikkumisen ja painonsiirrot, siksi on tärkeää että raami muodostetaan huolella. Viejän oikea käsi asettuu seuraajan vasemman käsivarren alle ja kämmen pitää kevyesti kiinni seuraajan selästä, suurinpiirtein lapaluun kohdalta. Seuraajan vasen käsi sulautuu viejän käsivarteen, kämmen asettuu hihansauman tietämille tai olkapäälle. Tästä on muodostunut tanssiotteen ns. suljettu puoli. 

Viejän vasen ja seuraajan oikea käsi muodostavat otteen avoimen puolen, jossa yhteinen käsi on parin välissä, kämmenet kohti kattoa. 

Tanssiasentoa ja sen tuntumaa kannattaa harjoitella erikseen, ilman askelia. Tässä yhteisen tuntuisessa asennossa tulisi molempien pystyä seisomaan suorana ja pitkänä, hengittämään vapautuneesti ja tuntemaan parin toisen osapuolen läsnäolo. 

Valssin askeleet

Valssin askeleet ovat samat viejällä ja seuraajalla, ne tehdään peilikuvana eli viejän liikkuessa eteen seuraaja liikkuu taakse jne. 

Valssia pääsee opettelemaan siirtämällä painoa jalalta toiselle tahdin ykkösiskuilla ja lisäämällä tähän pienen, alakaaren kautta, tapahtuvan keinahduksen tunteen. Alkuun tätä voi tunnustella siirtämällä painoa sivuttain, mutta mahdollisimman pian kannattaa lähteä kokeilemaan eteen-taakse -keinahdusta, ensin oikealla eteen ja vasemmalla taakse. Tällä keinahduksella pääsee jo valssin tunnelmaan ja pärjää hyvin myös tanssitilanteessa. 

Varsinaisessa perusaskelikossa otetaan yksi painonsiirto musiikin jokaiselle iskulle. Ensimmäinen askel (isku yksi) tanssitaan suoraan eteen tai taakse, toisella ja kolmennella iskulla tehdään painonsiirrot paikallaan. Näin askelikosta muodostuu: eteen-yhteen-yhteen, taakse-yhteen-yhteen -kokonaisuus. Myöhemmin toista askelta (isku kaksi) voi myös liikuttaa tilassa, kolmas askel (isku 3) tanssitaan tuolloinkin yhteen. 

Sekä keinahdusta että kolmen askeleen perusaskelikkoa voi lähteä pikkuhiljaa kääntämään. Mikäli olet harjoitellut askelikon oikealla eteen ja vasemmalla taakse, käännöksen suunta on luontevinta tehdä myötäpäivään eli oikealle. 

Askelikkoa kannattaa harjoitella ensin yksin, ilman paria. Se, että kumpikin osapuoli osaa oman osuutensa on tärkeää yhteisen tanssin syntymisen kannalta, vaikkakin viejän ja seuraajan roolit tanssissa ovat erilaiset. Viejä on vastuussa liikkeen aloittamisesta ja muuttamisesta, seuraaja taas kuuntelee kehollaan viejän painonsiirron voimaa, askeleen pituutta ja sulautuu viejän liikkeeseen. 

Näin alussa, myöhemmin viejä alkaa myös kuuntelemaan seuraajaa enenevässä määrin ja tanssissa ovatkin läsnä viejä-seuraaja-seuraaja….mutta, tämä vasta myöhemmin! 

Valssia yhdessä

Paritanssissa on aina kysymys vuorovaikutuksesta ja yhteisen sykkeen löytämisestä. Alusta asti harjoittelussa kannattaa kiinnittää huomio siihen, että yhteinen syke löytyy. Tärkeitä asioita tämän onnistumisessa ovat: 

  • Viejä aloittaa liikkeen, jota seuraaja jatkaa. Viejän liikkeen tulee olla aktiivinen ja selkeä, seuraaja pyrkii olemaan omassa liikkeessään aavistuksen viejän jäljessä. 
  • Aloita tanssi keinahtamalla jalalta toiselle eli hae ensin parin välille yhteinen syke ja lähde tekemään askelikkoa vasta sen jälkeen. 

Valssissa kuuluu vakiotanssityyppisiin lajeihin, joissa on paljon yhteisiä lainalaisuuksia, joita pääset opettelemaan tämän tanssin avulla. Liikkuminen yhdessä, kääntyminen, tanssiasento jne. ovat asioita, joita voit helposti soveltaa muita samantyyppisiä lajeja opetellessasi.

Tervetuloa meidän valssikurssille kehittämään tanssitaitoasi ja opettelemaan valssin askeleet!

Mikäli jotain jäi mietityttämään, älä epäröi ottaa yhteyttä, liisa@tanssintahti.com, 050-4431011.