Ystävänpäivän viikonloppu on erinomainen aika pohtia tanssin sosiaalista merkitystä ja iloita siitä, että on olemassa upeita tanssikavereita tai ainakin yksi tanssikaveri.

Paritanssissa sosiaalinen aspekti on erityisen suuressa roolissa. Tanssitilanteet ovat sosiaalinen tapahtuma, jonne lähdetään paitsi liikkumaan ja tanssimaan myös tapaamaan ihmisiä, löytämään ystäviä ja kenties jopa etsimään suurta rakkautta.


Etkö ole vielä valmis lähtemään tansseihin? Harjoittele asioita rauhassa kotona TanssiOnlinen peruskurssien avulla, treenaa yksin kaksin tai pienellä porukalla ennen livetilanteeseen astumista. Koronan vuoksi tansseja ei nyt juurikaan järjestetä, joten nyt on erinomainen aika tehdä pohjatyötä tätä asiaa varten.


PARITANSSIN HYÖTYJÄ

Paritanssimisessa ja sen harrastamisessa on paljon asioita, joiden kautta sekä parisuhdetta että ystävyyssuhdetta saadaan hoidettua ja tanssin parissa löydetyt hyvät asiat alkavat harrastuksen myötä näkyä myös muussa elämässä:

  • paritanssi perustuu voimakkaaseen vuorovaikutukseen oman parin kanssa, joten sen harjoitteleminen auttaa löytämään yhteisen sävelen myös arkielämässä sekä oman parin / puolison että muiden ihmisten kanssa.
  • yhteisen liikkeen tunne on huumaava. Aidoimmillaan se on silloin, kun molemmat parin osapuolet ovat antautuneet yhteiseen hetkeen koko sydämellään. Tämä hetkeen heittäytymisen taito mahdollistaa löytämään tätä flow-tilaa muuhunkin elämään
  • pariskunnille plussana: fyysinen läheisyys oman rakkaan kanssa säilyy mielessä pitkään ja houkuttelee käpertymään kainaloon kotisohvallakin
Elisa ja Teemu ovat tosi elämässä ystäviä sekä tanssiystäviä, tutustuneet tanssin kautta.

TUTUKSI TUNTEMATTOMIEN KANSSA - TANSSIKAVERI?

Olet varmasti kokenut tunteen, että huomaat ihmisten ympärilläsi olevan kiinnostuneita samasta asiasta kuin sinä ja että teille löytyy sitä kautta paljon juteltavaa?

Hassua tässä tunteessa on usein se, että kun lähdet tilanteesta pois ja mietit kenen kanssa juuri juttelit, huomaat että itseasiassa et tiedä ihmisestä mitään muuta kuin sen että teillä on yhteinen kiinnostuksen kohde. Et tiedä ikää, ammattia, koulutustaustaa tai perhetilannetta —kuitenkin tunsit yhteisyyttä tyypin kanssa ja jaoit mukavan hetken hänen kanssaan. 

Tanssiporukoissa tähän tunteeseen törmää jatkuvasti —juttu luistaa, nauru raikaa ja tuntuu, että ollaan tunnettu toisemme aina.

"Tanssirakastuminen" on termi, jota kuulee käytettävän näistä tANSSIHETKESTÄ, JOSSA KAIKKI MUU UNOHTUU.

Tanssimisessa on jokin taika, joka saa toisilleen tuntemattomatkin ihmiset aistimaan ystävällistä läheisyyttä. Ehkä taika perustuu siihen, että paritanssiin lähtevä ihminen tulee päästäneeksi toisen lähelleen antautuessaan fyysiseen tanssiotteeseen ja sitä kautta antautuu olemaan läsnä myös henkisesti. Vaikka kyse lavatansseissa on "vain kahdesta kappaleesta" voi että tuo läheisyyden tunne olla käsinkosketeltava ja kukapa ei olisi ystävällinen ihmiselle, jonka tuntee läheiseksi.

YSTÄVYYS KANTAA

Tutustuminen tanssin avulla käy helposti, yhteinen liike ja musiikista nauttiminen toimivat kommunikaation välineinä ja biisien välissä voi vaikka esittäytyä tai kommentoida jotain kivaa musiikista. Vaivaantunutta, pitkään kestävää ”small talk” -keskustelua ei siis tarvita vaan tutustumaan päästään kehojen keskustelun avulla ja pikkuhiljaa voi avata myös sanaista arkkuaan.

Usein tanssiharrastuksen ympärille muodostuu isompi yhteisö, jossa jokainen saa rauhassa tutustua toisiin ihmisiin omalla tavallaan. Yksi on aktiivinen ja kertoo itsestään kaiken, toinen katselee hetken ja valikoi ne, joille haluaa asioitaan puhua ja kolmas kenties pysyttelee sivummassa keskusteluista, nauttii yhdessä tanssimisesta ja kenties vasta pidemmän ajan kuluessa avaa itsestään jotain. Useimmiten kaikki mahtuvat mukaan, ketään ei jätetä ulkopuolelle.

Tanssiystävien kautta elämään löytyy paljon sisältöä ja kavereita, joilta saa apua monenlaisiin käytännön haasteisiin. Samalla tanssikurssilla on todennäköisesti mukana virkamiehiä, lääkäreitä, opettajia, muurareita, automekaanikkoja, ompelijoita, veroihmisiä, eri alojen myyjiä jne., joten jos apua uskaltaa kysyä, sitä luultavasti myös saa.

Tanssiminen, uusien askelikkojen ja liikkumistapojen opetteleminen antaa aivoille ja keholle uudenlaisia haasteita. Oletko kokeillut seuraavia lajeja, voit harjoitella niitä itseksesi olit viejä tai seuraaja. 

MITÄ JOS LIVE-TILANTEET AHDISTAVAT?

Digitaalinen maailma on tuonut ulottuvillemme mahdollisuuden niin halutessamme tutustua ihmisiin ensin ”diginä” ja vasta sen jälkeen livenä. Sosiaalinen media on pullollaan erilaisia ryhmiä, joissa samasta asiasta kiinnostuneet ihmiset vaihtavat ajatuksiaan ja tuntemuksiaan ja jopa ystävystyvät näiden digikavereiden kanssa ja kenties jossain kohtaa päättävät tavata myös livenä.

Yksi erinomainen keino lähteä liikkeelle on opetella tanssilajien perusteita kotona TanssiOnline-palvelusta vaikka ihan yksin, liittyä mukaan FB-ryhmään ja pikkuhiljaa löytää tämän kautta uusia tuttavuuksia

Sosiaalisessa mediassa olevien ryhmien hyvä puoli on se, että niissä voi täysin itse päättää oman aktiivisuutensa tason —voit osallistua aktiivisesti keskusteluun tai olla pelkkänä sivusta seuraajana ilman, että kukaan osoittaa sinua sormella. Sosiaalinen piirisi laajenee joka tapauksessa ja keskusteluja seuraamalla oppii pikkuhiljaa tuntemaan yhteisöä ja sen toimintatapoja. 

Online-tanssikurssi on yksi mahdollisuus lähteä tutustumaan paritanssin maailmaan ensin ihan yksin, sitten kenties jonkun kaverin tai kaveriporukan kanssa ja liittymällä mukaan FB-yhteisöön sosiaalistuminen voi pikkuhiljaa alkaa, mikäli se tuntuu sinulle hyvältä.

Valitset minkä tahansa tavan harjoitella tanssia, tärkeintä on että TANSSIT! Nappaa ystävänpäivänä mukaasi tanssimaan puoliso, naapuri, sukulainen, lapsenlapsi ja nauti ainutlaatuisesta päivästä tanssien!

Ystävät ovat perhe, jonka valitsemme itse itsellemme!

Jäikö jokin mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011