Häävalssi on tanssi, joka edustaa juhlavuutta ja arvokkuutta ja samalla kauniisti keinahtaen saattaa tuoreen avioparin yhteiseen elämän sykkeeseen. Paritanssitaito vaatii sopeutumista ja toisen kuuntelua, jotka molemmat ovat onnistuneen avioliiton kannalta olennaisen tärkeitä asioita. Paritanssissa molempien osapuolien rooli on tärkeä ja onnistuneen tanssin edellytys onkin se, että minä olen valmis olemaan tässä hetkessä juuri sinua varten. 

Miten sinä varmistat, että häävalssinne on persoonallinen ja ainutlaatuinen? Häävalssi jää tilaisuuden joka jää mieleen ja sem muistoihin on ihana palata vielä vuosien jälkeen. Tuoreen avioparin yhdessä tanssittu hetki on yksi juhlan ehdottomista kohokohdista, joten sen onnistumiseen kannattaa satsata aikaa ja ajatusta.

Lue tästä aikaisempi artikkelimme Häävalssin taiasta.

Räätälöi itsellesi sopiva häävalssi

Vaikka hääparille ei olisi aiempaa tanssitaitoa, on mahdollista saada oman näköinen. Tärkeää on miettiä yhdessä mitä häävalssilta haluaa ja kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa sen harjoittelemiseen ja suunnittelemiseen. Otamme tässä artikkelissa esimerkiksi kolme erilaista hääparia, jotka lähtevät TanssiOnlinen uuden häävalssikurssin avulla opettelemaan valssia ja luomaan siitä itselleen sopivaa kokonaisuutta. 

ENSIMMÄINEN HÄÄPARI | HÄÄVALSSI

Tämän hääparin arki on kiireistä ja hektistä. He tulivat pari kuukautta ennen häitä ajatelleeksi että häävalssi olisi ihana tanssia, mutta ymmärsivät samalla, että aika harjoitteluun on rajallinen. Tavoitteeksi asetettiin selvitä valssista ilman sen suurempi krumeluureja. Hääpari ei myöskään tunne tuon genren musiikkia, mutta haluaisivat että kappaleena olisi perinteisen kuuloinen valssi. Tähänkin tarvittaisiin siis apua. 

Tämän hääparin kannattaa ehdottomasti valita häävalssikurssimme taso 1 valssi! 

TanssiOnlinen häävalssikurssin taso 1 valssikurssilla opetellaan helpotettu versio perusvalssista. Sellainen, joka kuitenkin keinahtaa kauniin valssimaisesti ja jonka avulla saa luotua kauniin ja herkän tunnelman. Kurssilla valssissa otetaan askel vain tahdin ykkösiskuille. Tällä tavalla pääsee keinahtamaan paikallaan eteen-taakse, kääntymään oikealle eli myötäpäivään ja liikkumaan useamman askeleen verran eteenpäin tilassa. Askelta voi tehdä pienen pienenä tai vähän pidempänä, jolloin pelkkään keinahdukseen saa luotua erilaisia tunnelmia. 

Kaikista yksinkertaisimmillaan häävalssi onnistuu pelkästään ylläolevien elementtien avulla. TanssiOnlinen Spotify-listalta voi valita mieluisan valssin ja soittaa sen häissä, jotka ovat yksityistilaisuus joten myös musiikkilupien näkökulmasta Spotifyn käyttö on sallittua. 

Ensin suosittelemmekin hääparia harjoittelemaan valssin siihen kuntoon, että sillä tuntee selviävänsä hääjuhlassa. Mikäli aikaa jää, voi mukaan valita jonkun kauniin hääkuvion Helpoimman näköiset kuviot ovat aloituskuvio 1 eli kävelytys+lasso + ympärimeno ja lopetuskuvioista eniten miellyttää silmää hienon näköinen nosto jossa pyöritään ympäri ja lopetetaan tanssi siihen. Tutkiessaan monipuolista valikoimaa ja katsoessaan esimerkkinä olevan häävalssikoreografian he toteavat että välikuviokin ehditään kyllä oppia, etenkin kun kurssilla on mukana valmis esimerkkikoreografia kauniilta kuulostavaan biisiin, Tanssiorkesteri Komioiden Elämä Ihanimmillaan. 

Tämä hääpari siis löysi itselleen juuri sopivan kurssin TanssiOnlinen häävalssikurssin ensimmäisestä tasosta, jonka asioita he sovelsivat omalla tavallaan valmiin esimerkin mukaiseen Komioiden Elämää ihanimmillaan -valssiin.

Häävalssi

TOINEN HÄÄPARI | HÄÄVALSSI

Hääpari numero kahdella on aikaa häihin vielä useampi kuukausi ja he haluaisivat tanssia häissä valssin, jossa olisi perinteinen mutta tuoreella otteella toteutettu. Heidän häänsä tulevat olemaan tanssihäät, joten valssitaidosta olisi hyötyä myös illemmalla orkesterin saapuessa paikalle. 

Tälle hääparille suosittelemme, että he etenevät kurssilla tasosta yksi häävalssin tasolle 2. Tämä tapa tanssia valssia on se, jota yleensä opetetaan ns. perusvalssina eli yhtä tahtia kohti tanssitaan kolme askelta. Valssi opetellaan kurssilla samalla kaavalla kuin tason 1 valssi eli ensin kääntymättä eteen-taakse perusaskelikkona, sitten hieman kääntyen ja edeten eteen- ja taaksepäin. Tässäkin tyylissä askelten mittaa ja tekemisen dynamiikkaa voi vaihdella, jolloin samasta askelikosta saa tunnelmaltaan erilaisen, lisäksi mukana voi käyttää välillä tason 1 tapaa tanssia valssia. 

Tuoretta otetta hääpari saa tanssiinsa valitsemalla siihen biisin, joka ei edusta perinteistä suomalaista valssia. Näistä listasimme muutaman esimerkin artikkelin loppuun. 

Koska häihin on aikaa ja hääparilla on halua tuoda valssiin tuoreutta, suosittelemme valitsemaan mukaan aloitus- ja lopetuskuvion lisäksi astetta haastavamman välikuvion. Näiden avulla häävalssin ilme saa uudenlaista tunnelmaa ja ihastuksen huudahduksia hääväen joukossa. Aloituskuvioista tämä pari voisi yhdistää kaksi kurssilla olevaa kuviota, kävelyn+lasson+ pyöräytyksen ja sivuaskelilla aloittamisen. Sopivaan kohtaan valittua biisiä voisi harjoitella viidestä kauniin pyörivän noston ja lopetuskuviona toimisi kaunis ja syvä taivutus, johon myös löytyy ohjeet häävalssikurssin materiaalista. 

Valituttuja kuvioitaa ja tapa tanssia valssia voi varioida vapaasti vieden ja seuraten tai hääpari voi harjoitella ne sopimaan tiettyyn kohtaan soivaa kappaletta. Tämä hääpari valitsi kolmijakoisen popbiisin ja teki alkuun yhdistelmän kahdesta aloituskuviosta, biisin keskellä kauniin taivutuksen ja lopetti tanssin pyörivään nostokuvioon. 

KOLMAS HÄÄPARI | HÄÄVALSSI

Tämä hääpari on aloittanut häidensä suunnittelun hyvissä ajoin ja myös häävalssin osalta on kunnianhimoisia suunnitelmia ja pari on valmis tekemään töitä upean kokonaisuuden aikaansaamiseksi. He haluavat että häävalssi liikkuu ja liitää kauniisti ja että sen kokonaisuus pitää sisällään muutakin kuin perinteistä valssia.

Tälle hääparille suosittelemme ilman mutta, että he käyvät läpi kaikki kolme tasoa häävalssista ja opettelevat Online-palvelun kautta haluamansa hääkuviot. Häävalssin tasot kannattaa käydä läpi rauhassa niin, että hääjuhlassa valssista olisi käytössä kaikki kolme erilaista tapaa tanssia valssia. Myös hääkuvioita kannattaa testailla ja harjoitella pidempään ennen kuin päättää lopullisesti, mitkä otetaan mukaan varsinaiseen valssiin. Valintojen aika on viimeistään siinä vaiheessa, kun valitaan häissä soiva valssibiisi. 

Hääpari numero 3 löysi musiikiksi kauniin keskitempoisen 6/8 biisin, jonka tunnelma elää biisin edetessä ja joka soveltuu hyvin tanssittavaksi myös valssina. Pari harjoitteli tavoitteellisesti eri tapoja tanssia valssia ja suunnitteli, missä kohdassa biisiä käyttäisivät pienempää ja intiimimpää liikettä, missä kohtaa taas päästäisivät valssin liitämään. Aloitus- ja lopetuskuviot harjoiteltiin myös Onlinen opetuksen kautta ja biisin keskelle suunniteltiin kaksi materiaalissa olevaa välikuviota.

Video: Häävalssikurssi verkossa! 👰🏼‍♂️💍 | TanssiOnline

TanssiOnline häävalssi -soittolista

Perinteisiä häävalssikappaleita löytyy paljon, mutta mikäli kaipaat tuoreempaa otetta sovituksiin tai soundimaailmaan, voit valita myös sellaisen. Olemme koonneet sekä perinteisiä valsseja että muutaman tuoreemman esimerkin TanssiOnline Häävalssi soittolistaan. Mikäli valitset kappaleen tämän listan ulkopuolelta, muista ensimmäiseksi kuunnella että kappale on kolmijakoinen. Näin ei aina ole, vaikka nimi viittaisi siihen, esim. Stellan Häävalssi on tasajakoinen (4/4 tahtilaji) eli siihen valssin askeleet eivät sellaisenaan sovellu.

Tuolla Häävalssi-soittolistalla on seuraavat 6/8-tahtilajiset kappaleet: Suvi Teräsniska-Täävalssi, Tuure Kilpeläinen-Tanssi minun kanssani , Hurma-Olet mun kaikuluotain. Nämä eivät musiikkina ole varsinaista valssia, mutta kolmijakoisuus on selkeästi havaittavissa ja sekä tunnelma että sanoma sopii hyvin häätilaisuuteen.

Nykyajan soundimaailmalla ja sovitusotteella on tehty mm. seuraavat valssimusiikiksi tunnistetavat kappaleet: Ismo Alanko-Elokuun häävalssi, Johanna Kurkela-Häävalssi sekä Pekka Kuusisto ja Paula Vesala-Häävalssi.

Kaipaatko apua?

TanssiOnlinen taitavat opettajat myös auttavat mielellään tanssin suunnittelussa joko aivan alusta asti tai tekevät valitusta materiaalista tiettyyn biisiin sopivan kokonaisuuden. Ole rohkeasti yhteydessä mikäli kaipaat apua, info@tanssintahti.com