Valssin askeleet ja perusteiden osaaminen on osa yleissivistystä ja tämän tanssin avulla pääset mukavasti alkuun tanssitaidon hankkimisessa. Valssi on vanhin parin kanssa tanssittava seuratanssi, joten sillä on pitkät perinteet. Ensimmäiset merkinnät valssin kaltaisesta tanssista  löytyvät niinkin varhain kuin 1000-luvulta. Ensimmäinen varsinainen valssi-villitys koettiin kolme-neljäsataa vuotta myöhemmin, mutta vielä tuolloin tanssia tanssittiin pääosin ilman tanssiotetta. Ylipäätäänkin kaikki pyörivät tanssit kiellettiin protestanttisessa Euroopassa jumalanpilkkana ja barokki puolestaan synnytti hienostelevat hovitanssit, joihin valssi ei kuulunut. 

Keskeisessä asemassa nykymuotoisen valssin leviämisessä Euroopassa oli Wienin kongressi vuonna 1815. Tätä kongressia kutsuttiin ”tanssivaksi kongressiksi” joka iltaisten juhlien vuoksi. Näissä juhlissa tanssittiin Wienin valssia ja samalla tutustutettiin Euroopan ylimystöä valssimusiikkiin ja -tanssiin. Tämän kongressin kautta wieninvalssi levisi ympäri Eurooppaa ja …loppu on historiaa! 

valssin askeleet

Suomessa valssin ympärille on syntynyt omanlaisensa kulttuuri, jossa säveltäjä Georg Malmstenilla on merkittävä rooli. Hänen sävellystuotantonsa helmiä kuullaan edelleen tanssilavoilla. 

MIKSI VALSSIN ASKELEET ON TÄRKEÄ TAITO? 

  1. Valssi on foksin lisäksi toinen niistä tansseista, joiden voi katsoa kuuluvan yleissivistykseen. Tasajakoisissa kappaleissa pärjäät foksin askeleella, kaikki eri tempoiset kolmijakoiset voit tanssia valssin askelin. 
  2. Valssilla on merkittävä osa suomalaisessa juhlakulttuurissa ja se on perinteisesti hääparin ensimmäinen yhteinen tanssi, jonka kautta pari astuu avioliiton satamaan. 
  3. Vaikka suomalainen seuratanssikulttuuri on todella monipuolinen, valssi näyttelee edelleen merkittävää osaa suomalaisesta tanssi-illasta. Useimmiten se sekä aloittaa että lopettaa illan ja illan aikanakin soi tavallisimmin useita kauniita valsseja. 
  4. Perusvalssin avulla löydät kehoosi helposti valssimaisen keinunnan eli nousun ja laskun, joita tulet tarvitsemaan monessa muussakin lajissa.
  5. Valssimusiikin monenlaiset tunnelmat antavat mahdollisuuden heittäytyä tunteiden vuoristoradalle —haikeasta ja hitaammasta mollivalssista pirteään ja nopeaan merimiesvalssiin ja kaikkeen siltä väliltä. 

Kurkkaathan häävalssi sitoo avioparin yhteen blogiartikkelin.

Seuraathan meitä myös somessa!

Seuraa meitä somessa!

Ota TanssiOnlinen FACEBOOK | INSTAGRAM seurantaan ja näet ensimmäisten joukossa tanssivinkit, tietoa uusista kursseista sekä paljon lisätietoa lavatanssien maailmasta.