Kaipaatko uutta harrastusta? Olisiko tanssiharrastus sinulle sopiva? Pohdit kenties vielä, mikä olisi itsellesi tai ehkä lapsellesi sopiva harrastus. Sellainen, josta saisi iloa ja nautintoa mutta josta olisi myös selkeästi hyötyä. Suosittelemme vahvasti tutustumaan paikkakuntasi tanssiharrastustarjontaan.

Kevätkauden tarjonta on auennut useimmilla sitä järjestävillä tahoilla, mutta vielä ehtii mukaan. Paritanssin saralla on paljon tanssitunteja, joille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen vaan voi itse päättää milloin haluaa osallistua, samoin tanssiliikunnan puolella. Showtanssin, baletin ja muiden yksilölajien puolella ilmoittautuminen tehdään tavallisimmin koko lukukaudeksi, koska opetus etenee tavoitteellisesti ryhmän mukaan.

tanssiharrastus

Miten voin aloittaa tanssiharrastuksen?

  1. Mieti, minkälainen tanssityyli tai -laji sinua kiinnostaa.
  2. Selvitä mitä tarjontaa omalla paikkakunnallasi on.
  3. Ota selvää järjestävän tahon taustasta ja opetuksen tasosta.
  4. Ilmoittaudu mukaan.

Uusi laji kannattaa aina aloittaa perusteista eli lajin alkeiskurssista. Mikäli olet aikaisemmin harrastanut tanssillista liikuntaa tai kenties käynyt tanssitunneillakin, uuden tanssilajin perusteet kannattaa ottaa haltuun aivan A:sta lähtien, tämä takaa parhaimman tuloksen lajin oppimiselle. Opettaja kyllä ohjaa sinua eteenpäin mikäli näkee, että tunti on sinulle turhan helppo.

MIkäli et tunne vielä eri tanssityylejä, kaikista helpoin tapa aloittaa tanssiharrastus on kokeilla eri lajeja TanssiOnline-palvelussa, voit kokeilla: Latino Showta, paritansseja ja showtanssia.

Miksi juuri tanssiharrastus on se, jota suosittelemme uudeksi harrastukseksi?

Tanssi ylläpitää ja kehittää fyysistä kuntoa

Ilmiselvin tanssin hyvää tekevä vaikutus liittyy varmasta fyysisen kunnon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tanssiminen vahvistaa lihaksia, kehittää tasapainoa, lisää liikkuvutta ja auttaa kehonhallinnan haasteissa. Koordinaatiokyky paranee tanssin kautta ja kaikkeen liikkumiseen tulee lisää varmuutta. Tanssilajeissa on valinnan varaa, voit valita itsellesi sopivan sen mukaan minkä tyyppistä liikuntaa haluat kehollesi. 

Tanssiharrastuksen kautta ajattelu terävöityy ja kirkastuu

Tanssiminen yhdistää aivojen eri osa-alueita toisiinsa ja siksi se terävöittää ajattelua. Lasten ja nuorten kohdalla tällä voi olla iso merkitys koulumenestykseen, onhan siellä iso merkitys sillä, että ajatukset kulkevat oppitunneilla kirkkaina ja terävinä. Aikuisväestön kohdalla merkittävää on se, että tanssiharrastuksella on monien aivosairauksien ehkäisyssä merkittävä rooli.  Tanssiessa aivojen yhteispeli muokkaa juuri niitä tekijöitä, jotka muuttuvat mm. Parkinssonin taudissa tai Alzheimerissa.

Lasten kohdalla tanssilla on todettu olevan yhteys kielelliseen oppimiseen ja se voi vaikuttaa myönteisesti mm. keskittymiskykyyn luokkahuoneessa. Lisäksi tanssi todistetusti tukee lapsen motorista kehitystä ja kouluvalmiutta: muistia, oppimisvalmiuksia ja keskittymiskykyä.

Helsingin Sanomista löytyy artikkeli Myllyjoutsenista. Se on esimerkki upeasta kulttuurisesta vanhustyöstä, jota tarjotaan Helsingin kaupungissa. Ryhmässä on mukana tanssijoita, jotka ovat aloittaneet harrastuksen 80-vuotiaina! "Elämä on liian lyhyt. Ei pidä sanoa ei millekään itseä kiinnostavalle", sanoo yksi ryhmän jäsenistä.

Tanssiminen lievittää stressiä

Tanssiminen toimii myös erinomaisena tapana lievittää ja purkaa stressiä ja pahaa oloa. Tanssisalissa, musiikin soidessa ja liikkeen virratessa ikävät asiat unohtuvat ja keho vapautuu. Stressistä pääsee parhaiten eroon valitsemalla juuri sellaisen tanssityylin, joka miellyttää itseä. Tyylejä ja tanssilajejahan onneksi on valtavan paljon, joten ihan jokaiselle löytyy varmasti sellainen, jossa oma keho ja mieli pääsevät parhaimmalla tavalla rentoutumaan. 

Tanssiharrastus kohottaa itsetuntoa

Terve itsetunto on meille jokaiselle tärkeä. Se, että tunnistamme oman osaamisemme ja vahvuutemme auttaa meitä toimimaan arjessa. Kun itsetunto on vahva, uskaltaa myös epäonnistua. Tanssiminen parantaa itsetuntoa, sen kautta opit tuntemaan omaa kehoasi ja sen rajoja. Tanssin avulla ihminen oppii olemaan sinut oman itsensä ja kehonsa kanssa. Tanssin avulla saadut onnistumisen elämykset tuovat tunteen osaamisesta ja tämä tunne välittyy tuntien jälkeen myös muuhun elämään. Sitä paitsi, tanssiva ihminen on kaunis!

Video: TanssiOnline Latino Show

Tanssiminen vahvistaa sosiaalisia taitoja

Tanssimisen parhaita puolia ovat sosiaalisuus ja yhteisöllisyys. Tunneilla tapaa vääjäämättä uusia ihmisiä ja luo uusia sosiaalisia kontakteja. Paritanssissa parin välinen vuorovaikutus on tiivistä ja luo yhteisen tanssin. Ryhmässä tanssiminen vaatii sitä, että yksittäinen tanssija huomioi koko ajan toiset tanssijat. Ei ole siis ihme, että tanssiminen parantaa vuorovaikutustaitoja ja tekee harrastajan sosiaalisesti rohkeammaksi. 

Meidän pitäisi Katsoa menetetyksi jokainen sellainen päivä, jolloin emme ole edes yhtä kertaa tanssineet

friedrich Nietche

Toki samantyyppisiä hyötyjä löytyy monesta muustakin liikuntamuodosta, mutta tanssi on siitä ainutlaatuinen että se yhdistää ne samalle tunnille. Tanssin kautta löytyy usein myös uusi ystäväpiiri ja yhteisö, jossa muodostuneet suhteet säilyvät parhaimmillaan läpi loppuelämän. Lapsille ja nuorille tanssi avaa tien itsensä tutkimiseen ja ilmaisemiseen tavalla, joka suorituskeskeisissä liikuntalajeissa jää usein saavuttamatta. Tanssiminen on kokonaisvaltaista kehon ja mielen toimintaa, jossa vielä isona plussana on vuorovaikutus joko parin tai muun tanssiryhmän kanssa. Tanssin kautta avautuu uudenlainen maailma!

TIIVISTYS: 5 syytä aloittaa tanssiharrastus

  1. Tanssiessa fyysinen kunto kohenee. 
  2. Ajattelu terävöityy ja kirkastuu.
  3. Stressi lievenee.
  4. Itsetunto paranee.
  5. Sosiaaliset taidot vahvistuvat.

Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää. Kysy rohkeasti: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011