Fuskun musiikintulkinta on asia, jota voi ruveta harjoittelemaan jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Ja jota kannattaakin harjoitella, koska sen avulla saa tanssiin niin paljon kivaa maustetta ilman että tarvitsee opetella isoa määrää kuvioita. 

Fusku on yksi suosituimmista lavatanssilajeista letkeän meininkinsä vuoksi. Se on tanssi, jossa tanssimisen makuun pääsee heti alkuvaiheessa ihan vaikka kääntämällä perusaskelta oikealle tai vasemmalle. Mikäli opettelee liikkeelle lähtöä varten ns. tanssillisen perusliikkeen (”hengailuaskel”)  eli painonsiirron jalalta toiselle pystyy tätä elementtiä käyttämään myös perusaskelien välissä ja näin harjoituttamaan vienti-seuraamisen taitoja. Myöhemmin tätä voi hyödyntää vaikkapa fraasien lopussa musiikintulkinnallisena keinona.

 

Tässä tanssilajissa on se ihana asia, että muutaman ensimmäisen kuvion oppimisen jälkeen aloittavakin harrastaja tuntee todella tanssivansa, koska kuvioita on helppo varioida vaihtamalla niiden järjestystä ja kuvioiden välissä voi tanssia joko peruaskelta tai aiemmin mainittua hengailuaskelta. 

Mitä fuskun musiikintulkintaa varten pitää ymmärtää?

Sen jälkeen kun löydät musiikista perussykkeen ja pystyt tuottamaan perusaskelikkoja rytmiin on hyvä lähteä tutustumaan soivan musiikin rakenteeseen esimerkiksi opettelemalla kuulemaan siitä selkeät kokonaisuudet, fraasit. Useimmissa kappaleissa nämä toistuvat säännönmukaisesti toistaen joko 4 tai 8 tai jonkun muun 4:llä jaollisen määrän tahteja. Tämän säännönmukaisuuden hahmottaminen auttaa sinua jatkossa löytämään esimerkiksi breikit, jotka nekin tavallisimmin esiintyvät biisissä jollakin säännönmukaisuudella.

Mikäli musiikintulkinta kiinnostaa, lue aiempi blogi artikkeli Miten opettelen musiikintulkintaa.

Otetaanpa esimerkkinä rakenteeltaan todella selkeä kappale, Finlandersin - Music, music, music. Tässä kappaleessa on on 4 tahdin intro ja sen jälkeen rakenne on säännönmukaisesti 8 tahdin jaksoissa eli fraaseissa, joista suurimmassa osassa sanat "music, music, music" osuvat fraasin kahdelle viimeiselle tahdille eli tahdeille 7 ja 8. 

TEHTÄVÄ:

Mikäli haluat kehittä korvaasi kuulemaan kappaleen rakenteen, ota itsellesi rauhallinen hetki ja istu kuuntelemaan biisejä. Kuuntele ensin tuo Finkkujen biisi useampaan kertaan ja joko laske tai opettele aistimaan, milloin ”music music music” on tulossa. Kuuntele sen jälkeen vaikkapa Eija Kantolan - Ylpeillen, jossa 8 tahdin intron jälkeen lähtee samalla tavalla toistumaan tuo 8 tahdin kierto, opettele löytämään se tästäkin biisisistä.

Jatka seuraaviin foksibiiseihin ja huomaat, että asia toteutuu suurimmassa osassa niistä. 

Miten voit harjoitella fuskun musiikintulkintaa?

Aloita harjoittelemalla asiaa aiemmin mainitun Music music music -kappaleen tahdissa. 

  1. Lähde introssa liikkelle hengailuaskeleella.
  2. Kun varsinainen kappale lähtee liikkeelle, tanssi peruaskelta.
  3. ”Music music music” -kohdassa pysähdy tai palaa hengailuaskeleeseen.
  4. Pyri alkaamaan perusaskeleen tanssiminen heti noiden tahtien jälkeen.
  5. Toista samaa kappaleen loppuun.

Harjoittele kappaletta useampaan kertaan, lisää tanssiosioon pikkuhiljaa osaamiasi kuvioita, mutta aina tahdeilla 7-8 (”music music music”) muuta perusaskel tai peruskuviot hengailuksi tai joksikin muuksi perusaskeleen rytmistä poikkeavaksi. Harjoittele asiaa myös Ylpeillen -kappaleen tahtiin. Usko tai älä, ajan kanssa korvasi kehittyy ja opit laskematta aistimaan missä kohdassa nuo maagiset tahdit 7-8 ovat ja opit ennakoimaan sekä niiden tuloa että niiden loppumista ja pääset takaisin tanssin makuun yhä nopeammin ”tulkintakohdan” jälkeen. Olet tässä kohtaa ottanut ison askeleen kohti soivan kappaleen rakenteen ymmärtämistä!

Kun asia onnistuu näillä kahdella tutulla kappaleella, rupea kokeilemaan löydätkö fraasien loput myös muista kappaleista. Ole itsellesi armollinen ja anna asialle aikaa. Ja huomaa myös, että kaikissa kappaleissa tuo tasainen 8 tahdin fraasitus ei välttämättä toteudu, muitakin vaihtoehtoja on olemassa joskin tuo on tavallisin.

Fuskun musiikintulkinta

Pitääkö fuskun musiikintulkintaa tehdä koko kappaleen ajan?

Pitää ja ei, riippuu sitä mitä ajattelet musiikintulkintana. Sitä ei tarvitse toteuttaa koko ajan, mikäli se on nuo ”tulkintakohdat” eli tahdit 7-8 noissa esimerkkibiiseissä eli jokaista fraasin vaihtoa ei tarvitse ”tulkita”. Biisistä riippuen ne ovat hyvin erilaisia ja opit kyllä poimimaan niistä merkittävimmät nyt kun olet harjoitellut kuulemaan missä ”tulkittavat” kohdat hyvin tavallisesti ovat. 

Mikäli musiikintulkinta on sinulle perussykkeeseen tanssimista ja sen maustamista erilaisilla asioilla, olisi suotavaa että sitä tehdään koko kappaleen ajan eli kaikki mitä tehdään on suhteessa perusiskuihin ja sen lisäksi sopivassa määrin tulkitaan vaikkapa fraasien loppuja. 

Fuskun musiikintulkinta on siis asia, jonka voi ottaa mukaan harjoitteluun jo hyvin aikaisessa vaiheessa ja samalla se auttaa kaikien muidenkin tanssilajien musiikintulkintaa. 


Liisa Kontturi-Paasikko
JÄIKÖ ARTIKKELISTA KYSYTTÄVÄÄ. Kysy rohkeasti liisa@tanssintahti.com, 050-4431011