Hidas foksi vakioidun foxtrotin eli slow foxin pohjalta on tanssilaji, johon sopivaa musiikkia soi lavoilla paljon. Tanssilajin asema suomalaisen seuratanssin kentällä on kuitenkin vielä aika ohkaisella pohjalla ja sekä opetuksen että tanssimisen käytänteet ovat hyvin kirjavat ja niin tietty pitää ollakin, kun on vapaasti vietävästä tanssilajista kyse. Mikäli musiikin tempo on sopiva, siihen voi tanssia tavallista foksia hitaasti tai siihen voi soveltaa foxtrot-pohjaista HNN askellusta, joko vakioidun tanssin tanssillisella otteella tai sitä soveltaen. 

TanssiOnline-palvelussa hitaan foksin peruskurssia ei toistaiseksi vielä ole, odottelemme että Anniina vapautuu TTK:sta ja kuvaamme lajin sen jälkeen eli viimeistään loppuvuodesta tämäkin laji tulee tarjolle, sopivasti seuratanssikentän tarpeisiin sovellettuna. 

HITAAN FOKSIN TAUSTAA

Hidas foksi eli foxtrot ja ”rhythm dance” eli meidän foksimme (sosiaalifoksi) on vakioitu samoihin aikoihin 1920-luvulla. Hidas foksi, jonka vakioitu tanssillinen liike on liukuva kävely vie helposti enemmän tilaa kuin foksi, jota voi tanssia alkuperäisen nimensä mukaan rytmikkäästi myös pienessä tilassa. 

Mitä tarkoittaa tanssilajien vakiointi? Lue lisää tästä artikkelista.


Tanssit ovat kehittyneet käsikädessä elävän tanssimusiikin kanssa. Englannin rannikon ballroomeissa soittaneet tanssiorkesterit monipuolistivat ohjelmistoaan soittamalla foxtrot-tanssirytmejä alkuun ns. Keskitempolla, sittemmin osaa biiseistä hidastettiin ja osaa nopeutettiin ja näihin tempon ääripäihin vakioitiin Englannissa kolme tanssilajia: rhythm dance tanssittavaksi ahtaammissa tiloissa kaikkiin tempoihin, foxtrot eli hidas foksi tanssittavaksi n.30 tahtia / minuutissa tempoon ja quickstep tanssittavaksi nopeaan, n.50 tahtia minuutissa -tempoon. Kolme kärpästä yhdellä iskulla siis! 

Kauniita suomalaisia uudempia Kyösti Mäkimattilan Pieni Kukkanen ja Finlandersin En paha oo

MIKÄ TEKEE HITAASTA FOKSISTA KUNINGASLAJIN?

Hitaassa foksissa sen alkuperäisessä muodossa yhdistyvät käytännössä kaikki vakiotanssitekniikan ydinasiat ja koska musiikin tempo on hidas, niiden suorittaminen helposti ja ergonomisesti vaatii hyvää tanssitekniikkaa ja kehonhallintaa. Tanssiurheilupuolen opetuksessa näiden asioiden hallitseminen on olennaista, jotta tanssija alusta asti oppii luonteenomaisen liikkumistavan, seuratanssipuolen asioita voi soveltaa ja löytää tavan tanssia tätä lajia luonteenomaisesti ilman yhtä suuria taidollisia haasteita kuin tanssiurheilun puolella. 

Tutustu Lissun vakiotanssitekniikka kurssiin ja saat hyvän pohjan vakiotanssityyppisien lajien harjoitteluun!

Jotta hitaaseen foksiin löytää vakoidulle tavalla tyypillisen sitkeän ja liukuvan liikkeen, tanssijan pitää harjoitella paljon seuraavia asioita:

1) Kehon hallinta ja oikeanlaisen rotaation käyttö

2) Oikea-aikainen painonsiirto

3) Oikea-aikainen nousun ja laskun hallitseminen ja sen kautta tuleva oikea jalkatyö 

Näiden kolmen asian hallitseminen ja yhdistäminen helpon ja luontevan näköiseksi kokonaisuudeksi vaatii ajatuksen kanssa tehtävää pitkäjänteistä treeniä hyvän opettajan kanssa.

SIRKAN JA ERKIN FOXTROT

Anniina ja Erkku nauttivat hitaan foksin treeniviikosta, lajin omaksuminen tuntui luontevalta ja helpolta. Ajatus Sirkan ja Erkin revanssista tuli puvustamossa, kun siellä ehdotettiin Anniinalle kaunista pliseerattua hametta —samanhenkistä mikä "Sirkalla" oli yllään jivessä.

Biisi oli Erkun nuoruudenbiisejä, Backstreet Boysien I want it that way —hitaaksi foksiksi sovitettuna. Katso tämä Sirkan ja Erkin hellyttävän hurmaava foksi tästä.

hidas foksi on kuningas laji