Humppa on tanssilaji, jonka nimistä tanssilajia ei tanssita missään muualla maailmassa. Se jos mikä on suomalaisten ikiomaa kulttuuriperintöä ja jo pelkästään tämän vuoksi haluamme nostaa tämän hienon musiikki- ja tanssityylin ansaitulle korokkeelle.

Pari vuotta sitten alkunsa saanut ilmiö ”vaihtoaskeleen” eli foksin lanseeraamisesta kaiken kansan tietoisuuteen on upea juttu ja erilaisten tempausten myötä lavatanssille on saatu paljon julkisuutta ja uusia harrastajia. Mielestämme nyt olisi aika nostaa vaihtoaskeleen rinnalle humppa, joka tanssilajina on todella monipuolinen. 

Humppa musiikkina

Humppa-sana on otettu käyttöön vasta 1950-luvulla, vaikka humppamusiikkia on soitettu tanssilavoilla jo paljon aikaisemmin. Mistä tämä johtuu? Tässäpä asia pähkinänkuoressa:

  1. 1920-luvulla pohjois-Amerikasta tuli Eurooppaan ja Suomeenkin ns. uuden rytmimusiikin myötä myös tanssirytmi nimeltä foxtrot ja oman soundinsa siihen toivat perinteiset suomalaiset soittimet, kuten harmonikka ja viulu. 
  2. Tyylisuunnasta käytettiin erilaisia nimityksiä, mm. marssi foxtrot, foksi, hot, jatsi, haitarijatsi. 
  3. 1950-luvulla radiossa oli Kankkulan kaivolla -niminen ohjelma, jonka housebändinä toimi vanhoista Dallapé-muusikoista koottu orkesteri, jonka bassotorven eli tuuban ump-pa-ump-pa -ääni kirvoitti ohjelman juontajan Antero Alpolan mieleen kutsua soitettua musiikkia humppaksi. 

Summa summarum: 1920-luvun jazzihottia alettiin 1950-luvulla kutsumaan humpaksi!

Humppa tanssikansan suosioon

Radio-ohjelmassa mukana olleet muusikot perustivat Humppa-Veikot nimisen orkesterin, jonka myötä humppa sana levisi myös tanssilavoille ja tanssijoiden keskuuteen. 1970-luvulla tapahtui yleinen vanhan tanssimusiikin renessanssi ja humpasta tuli koko kansan yhteinen juttu. Humppaorkestereita oli pilvin pimein ja uusia humppakappaleita sävellettiin lähes tehtailemalla. Noilta ajoilta lienee peräisin myös sanonta : ”Mennään humpalle” eli humppa-sanasta tuli tietyllä tavalla synonyymi lavatanssille. 

Elisa haastatteli Lasse Paasikkoa humpan historiasta muutama vuosi sitten. Kuuntelepa mielenkiintoista tarinointia:

Video: Jakso 3: Humpan historia

Humppa tanssilajina

Tanssilajina humpan syntyperä on vaikeammin metsästettävissä. Pohjalla lienee ollut 1900-luvun alkupuolen onestep ja twostep, joista etenkin onestep elää edelleen kävelyhumpan muodossa. ”Perushumpan”, jota myös sambahumpaksi kutsutaan, synty on arvoituksellisempi. Veikko Vekarias Niemelän mukaan tuo tyyli lähti leviämään vuonna 1959 hänen ja vaimonsa Paulan esiintymisen myötä. He olivat esiintymässä Mannerheimin Lastensuojeluliiton juhannusjuhlissa, Rutalahdessa. Vekariaksen kertoman mukaan he olivat esiintymässä juhlissa, mutta laiturin lattialle oltiin laitettu liukasteeksi boorihappoa eivätkä he voineet tanssia nopeampia tansseja. Illan kuluessa lattian tuntu parani ja Vekarias houkutteli vaimonsa hupimielessä tanssimaan sambaa onestep-musiikin soidessa. Tanssikansa oli ottanut tämän samban omakseen humppana. (Lähde Niemelä, V. Paritanssin pyörteitä)

Mitä on humppa 2020-luvulla?

Kuten artikkelin alussa mainittiin, humppa on tanssilajina todella monipuolinen. Letkeästi soitettu, usein humoristisilla lyriikoilla varustettu humppa kirvoittaa myös tanssijat hakemaan tanssiin iloa ja hauskuutta. 

Tanssinopettaja Anssi Kirkonpelto on kuvannut humpasta pilke silmäkulmassa 10 erilaista tyyliä:

Video: 10-humppa eli humpan variaatioiden lyhyt oppimäärä :)

Vuonna 2025 lavoilla näet humpasta ainakin neljää erilaista versiota:

  1. Perushumppa eli tuo 1ja2 -ajoituksella tanssittu hytkeellä varustettu tyyli. Tätä tyyliä voi varioida joko ”hyppyhumpaksi” eli tanssia sitä voimakkaalla joustolla tai sitä voi tanssia hyvinkin tasaisen sitkeällä tyylillä. Musiikin tuoma fiilis ratkaisee tyylin! 
  2. Kävelyhumppa eli tuo onestepin jälkeläinen pohjautuu nimensä mukaisesti kävelyyn, jota voi maustaa pienemmällä tai isommalla hytkeellä. Askel per isku on kenen tahansa opittavissa eli tämä tyyli ei vaadi sen suurempia oppeja, jokainen pääsee humpan makuun tanssimalla kävelyhumppaa! 
  3. Kuviohumppa pohjautuu tavallisimmin kävelyhumppaan eli otteita vaihtamalla saadaan tanssiin tehtyä erilaisia kuvioita, kädenalituksia, solmuja jne. 
  4. Nilikkuhumppa on meille Oulusta tulleille tärkeä tyyli, joka yhdistää perus- ja kävelyhumpan. Tätä tyyliä kutsutaan myös foksihumpaksi, onhan askelikko samanlainen puolentoista tahdin mittainen. Nilikkuhumpan askelikon ajoitus tosin on HNNH kun se foksissa on HHNN. Joku tamperelainen voisi kertoa, onko Mansen humppa sama kuin nilikkuhumppa? 

Taitava tanssija yhdistää saman humppakappaleen aikana useampaa humppatyyliä, käyttäen lisäksi hullun hauskoja juttuja fraasien loppuihin tai muihin musiikintulkinnallisiin paikkoihin. 

Mitä tähän tanssitaan? | Tasajakoiset tanssirytmit artikkelista löytyy lisää Humppa musiikista ja tanssitavoista.


Liisa Kontturi-Paasikko
Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011