Jive on ikivihreä, letkeä ja tarvittaessa vauhdikaskin ”kädenalitanssi", joka on parhaimmillaan silloin kun siihen löytää rennon sykkeen ja leikittelevän otteen. Jiven viehätys on ilman muuta sekä musiikin että tanssin svengissä, sen rytmi on tarttuva ja koukuttava. 

Mikä on jiven historia?

1920-30 luku oli swingmusiikin kulta-aikaa ja noina vuosikymmeninä syntyi myös lukemattomia erilaisia tapoja tanssia tuon svengaavan musiikin tahdissa. Jiven ja muidenkin ns. kädenalitanssien alkuperäismuotona pidetään Lindy Hopia, jota tanssi ensimmäisenä amerikan musta väestö Harlemin jazz- ja swingklubeilla. Suurelle yleisölle Lindy Hop tuli tutuksi 1941 Hellzapoppin-elokuvan myötä. 

Alla olevassa linkissä näet pienen otteen kyseisestä elokuvasta, tunnistatko tästä nykyaikaisen jiven elementtejä? 

Video: Hellzapoppin' (1941) - Whitey's Lindy Hoppers w/ Dancers' Names - Harlem Congaroos

Toisen maailmansodan aikana jenkkisotilaiden myötä Eurooppaan rantautunut tyyli tanssia swingmusiikkiin otettiin hyvin vastaan ja englantilaiset tanssinopettajat ”kesyttivät” tanssia hieman vakioidessaan sen nimellä Jive. Suomessa lajin kulta-aika oli 1950-60 -luvuilla, mutta laji on pysynyt sitkeästi mukana lavatanssitarjonnassa näihin päiviin saakka. 

Mitä jivessä oikein tapahtuu?

Anniina ja Erkku olivat valinneet viime sunnuntain TTK-lähetyksen jiveksi hyväntuulen biisin ”Happy”, jossa jo biisin tunnelma houkuttaa rentoon ja letkeään liikkeeseen. Miten ihmeessä tällainen liike saadaan aikaan tanssissa, jonka perusaskeleessa on 8 painonsiirtoa musiikin 6 iskun aikana. Mitkä ovat niitä keinoja, joilla liikkeen saa näyttämään helpolta ja ergonomiselta. 

Liikkeessä on superhienoa ekonomiaa, sellaista mikä ei tuhlaa energiaa vaan pyrkii tuomaan esille sen mitä pyritään sanomaan ja se tuli sanottua erittäin kuuluvalla ja selkeällä äänellä koko tämän tanssin läpi. 

Jukka Haapalainen, TTK-lähetys 12.9.2021

"Se mitä pyritään sanomaan, tuli sanottua...." se mitä Anniina pyrki Erkkua opettaessaan sanomaan oli: Jivessä tärkeintä on kehon muoto ja syke, joiden avulla tarvittavat painonsiirrot saa tehtyä hallitusti, mutta rennosti. Mikäli syke kehosta sammuu, tanssista tulee askeltamista.

Anniinan opetukselliset eväät hyvän jive-perustan harjoittelemiseen ovat:

  • HÖNTSÄHÖLÖKKÄÄJÄ: hae kehoon joustava, sykkivä ”hytke”. Voit hakea tätä tunnetta rennon hölkän avulla. 
  • MÄKIHYPPÄÄJÄ: Anna painon tuntua hieman edessä, yläkroppa on selkeästi jalkojen päällä. Näin saat pohkeilta ja takaketjulta työtä pois. 
  • MAALIVAHTI: Kuvittele olevasi maalivahti, jonka pitää pystyä vaihtamaan suuntaa nopeasti. Tämä mielikuva aktivoi lähentäjälihakset. 

Hyppäämällä ennen jiven askeleen opettelua näiden kolmen roolin sisään, löydät kehoosi jivessä tarvittavan rennon aktiivisuuden ja mikäli askelmerkit on jo opeteltu, voit harjoitella tanssimaan niitä pitäen höntsähölökkääjä-mäkihyppääjä-maalivahdin aktiivisessa liikkeessä kehossasi.

TanssiOnline-jäsenenä pääset kokeilemaan näitä edellisiä asioita myös swing-lämmittelyissä.

Yhteisiä tanssikuvioita muiden lajien kanssa

Tavallisimmiksi kädenalitansseiksi mielletään aiemminkin mainittu Lindy Hop, Boogie Woogie, Fusku ja Jive ja vähän samaa maailmaan on myös laji nimeltä Bugg. Nämä lajit käyttävät hyvin pitkälti yhteistä kuviomateriaalia, joten jos opettelet sitä yhdessä lajissa pystyt helposti soveltamaan kuvioita toiseen lajiin. Ja kun sinulla on tieto lajin tanssillisista perusteista, pystyt muokkaamaan tanssiasi kyseisen lajin karakteerin mukaiseksi. 

Saat siis halutessasi monta kärpästä yhdellä iskulla! 

Jive svengi koukuttaa
Erkki ja Sirkka vauhdissa sunnuntaina 12.9.2021 suorassa Tanssii Tähtien kanssa -lähetyksessä

Erkusta ja Anniinasta tuli Erkki ja Sirkka

Anniiina ja Erkku olivat hakeneet jiveensä vaikutteita lajin alkujuurilta. Puvustuksessa oli 20-luvun henkeä, tanssissa oli mukana muutama kiva elementti Lindy Hopista —ihan kuin olisimme saaneet maistiaisen swingin kulta-ajasta vaikkakin tarinan mukaan Sirkka ja Erkki  tapasivat tässä esityksessä toisensa 50 vuoden kuluttua kuluvasta TTK-kaudesta. Näyttämötaide on siitä ihanaa, että siinä voi liikkua saumattomasti ajasta toiseen ja jokainen katsoja voi tulkita tarinaa omalla tavallaan.

Fun Fact Sirkka-nimestä. Anniinan rakas, edesmennyt isän äiti oli nimeltään Sirkka ja Anniinan ristimänimi on Sirkka Anniina Koivuniemi.

Huikea show, katso se tästä linkistä! 


Lissu
Jäikö artikkelista kysyttävää? Ota rohkeasti yhteys: liisa@tanssintahti.com, 0504431011