Latino Show on tanssilaji, jossa tanssitaan pääosin tanssiurheilupohjaisia lattareita (samba, cha cha, rumba, paso doble ja jive) yksin, ryhmässä. Lisäksi lajissa käytetään elementtejä muista lattareista kuten salsasta ja showtanssista. 

Laji on noussut hyvin suosituksi viimeisten 10 vuoden aikana ja sen opetusta on etenkin isommissa showtanssikouluissa ja myös tanssiurheiluseuroissa. Lajin harrastajien määrä on kasvanut kilpailutoiminnan myötä ja nykyään lajia harrastavat lapset, juniorit ja aikuiset. Erityisen suosittu tämä tanssilaji on aikuisten naisten keskuudessa. 

Latino Show -tanssituntien tavoitteena on oppilaan tanssitaidon kehittäminen lattarilajeissa. Tanssitaito pitää sisällään yleistä tanssitekniikkaa, lajinomaista tanssillista liikkumista painonsiirtoinen ja vartalonkäyttöineen, yksittäisten askelikkojen tyylinmukaista suorittamista ja näiden kaikkien yhdistämistä tanssiksi tunnin lopussa tanssittavassa tanssisarjassa.

Alla olevasta kuvasta näet, miten TanssiOnlinen opettajien ajatukset eroavat mikäli he ovat vetämässä Latino Show -tuntia tai tanssiliikuntatuntia, esim. Onlinen Humppista. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa totuus, jollakin toisella tanssikoululla tai toisilla opettajilla voi olla asiasta toisenlainen näkemys.

Latino Show versus soololattarit

TanssiOnlinen Latino Show

TanssiOnlinen Latino Show -tanssitunnit pitävät sisällään kolme osiota, joiden kokonaisuudesta muodostuu yksi tunti. 

Kehollinen lämmittely

Tanssitunnin alussa tehtävän lämmittelyn tavoitteena on virittää keho ja mieli tanssitunnille sopivaan tilaan. Maikki ja Anniina pitävät tunneilla melkoisen fyysisen lämmittelyn, jonka avulla kehon syvät lihakset saadaan lämpimiksi jotta lattareiden vaatimat keholliset liikkeet ovat turvallisia tehdä. Tavallisimmin lämmittely pitää sisällään kolme biisiä: 

  • ensimmäisen aikana tehdään rullauksia, kiertoja, avaavia liikkeitä ja lihaskuntoa. 
  • Toisen aikana haetaan kehoon lattareille tyypillistä vartalonliikettä eli isolaatioita ja rotaatioita
  • Kolmannen biisin aikana viritellään mieltä ja kehoa tunnin lajin tunnelmiin

Lämmittely toimii paitsi tunnin aloituksena, myös irrallisena taukojumppana tai vaikka aamun avauksena. Sen avulla keho vetreytyy ja mieli virkistyy. Mikäli et ehdi tanssia koko tuntia, tee ainakin lämmittely jossain kohtaa päivääsi! 

Kaikki kolme lämmittelyä on rakennettu tiettyihin biiseihin eli ne tukevat samalla musiikin rakenteen ymmärtämistä ja kehittävät kehollista muistia ja ”nappaamiskykyä”. Maikki ja Anniina antavat liikkeiden aikana tarkentavia ohjeita, joita voit pikkuhiljaa siirtää omaan tekemiseesi. 

Jos sarjojen muistaminen ja seuraaminen tuntuu alkuun haastavalta, anna aikaa itsellesi ja tee riittävän paljon toistoja, jotta ”saat liikkeet kehoosi”. Kun materiaali on hallussa, siihen pystyy lisäämään pieniä yksityiskohtia, joiden kautta tekemisen laatu paranee ja kehollista oppimista pääsee tapahtumaan. 

Tekniikkaosio

Tässä osiossa opettaja käy läpi tunnin lajin perusliikkumista ja tavallisimpia askelikkoja. Asiat opetetaan rauhassa selittäen, ensin ilman musiikkia, sitten niitä tanssitaan musiikkiin. Tekniikkaosion lopuksi (vähän lajista riippuen) askelikoista tehdään pieni sarja, jonka kautta pääset harjoittelemaan niitä helposti muistettavassa muodossa. 

Tämäkin osio kannattaa tanssia useampaan kertaan ja siihen kannattaa palata aina uudelleen, tämän osion sanalliset ohjeet ja demonstraatiot ovat niitä, joiden kautta tanssitaitosi kehittyy mikäli olet valmis työstämään asioita aktiivisesti. Se, että oppilas itse analysoi omaa tekemistään on äärimmäisen tärkeää oppimisen kannalta ja edistää taidon kehittymistä merkittävästi. Käytä hyväksesi peiliä liikkeissä, joita on vaikea hahmottaa näkemättä mitä kehossa tapahtuu. 

Tanssisarja

Tanssisarjan avulla kehität ennenkaikkea koordinaatiota, suuntautumiskykyä ja yhdistelykykyä eli opit yhdistelemään lajille tyypillisiä asioita luontevalla ja tyylinmukaisella tavalla. Taidon kehittymisen kannalta tämä osio ei kuitenkaan ole tärkein vaan tärkeää on pyrkiä tuomaan tekemiseen mukaan tekniikkaosiossa harjoiteltuja asioita, yksi kerrallaan ja vähitellen. 

Onlinen Latino Show -tanssisarja tehdään kolmessa vaiheessa: 

  1. Sarjan ensimmäiset ”kasit” eli ensimmäinen sopivan kestoinen pätkä
  2. Seuraavat kasit eli jatkoa ensimmäiseen osaan
  3. Tarkennuksia tai variaatioita koko sarjaan 

Suosittelemme tekemään asiat tuossa järjestyksessä eli opettele ensin osa 1 ja tanssi sitä läpi, tarkenna sen tekniikkasioita ja vasta kun tunnet osaavasi osan 1 siirry osaan 2. Tarkentele tämänkin materiaalin osalta tekniikkaosion asioita ja tanssi osia 1ja 2 eli koko sarjaa moneen kertaan. Sen jälkeen voit siirtyä osaan 3 ja tehdä sen ehdottamia variaatioita tai tarkennuksia. 

Videolla näet TanssinTahdin Sastamalan toimipisteen Latino Show Ladies -alkeisryhmän esityksen viime keväältä. Tanssisarja pohjautuu cha chan perusteisiin, mutta kuten huomaat, askelikot vaihtuvat aika nopeasti, suuntia käytetään monipuolisesti ja mukana on myös elementtejä muista lajeista. Tämä kaikki haastaa oppimista ja kehittää koordinaatiokykyä muun tanssillisen kehittymisen lisäksi.

Video: Sastamala Latinoshow, kevätnäytös 2021

Saat yhdestä Latino Show -tunnista siis itsellesi useamman tanssikerran kokonaisuuden. Mikäli osallistuisit Maikin tai Anniinan liveopetukseen, tätä yhtä tuntia tanssittaisiin läpi 4-5 kertaa, jonka jälkeen siirryttäisiin uuden lajin pariin. Uudessa lajissakin keholliset lämmittelyt säilyvät samanlaisina vain varsinaiseen tanssilajiin liittyvät osat (tekniikka + sarja) muuttuvat. 

Helmikuussa tämä Latino Show Samba -tunti saa jatkoa ja seuraavissa osissa jatketaan tanssisarjaa ja perehdytään käsien liikkeisiin.


Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Kysy rohkeasti, liisa@tanssintahti.com, 050-4431011