TanssiOnline palvelun jäsenillä on julkaistu foksin lisämateriaalia nimellä foksia quickstepin mausteilla. Mitä ihmettä, mitä tekemistä quickstepillä on suomalaisen foksin kanssa? Eikö quickstep kuulu kilpatansseihin, eihän sitä tanssita lavoilla! 

Tiesitkö, että kilpatanssin vakiotanssit on alkujaan vakioitu Englannissa tanssinopetuskentän käyttöön, ei kilpailtaviksi lajeiksi. Vakiointia tehtiin 1920-1930 -luvuilla ja tuolloin kehitettiin tapa kirjata muistiin mm. hitaan valssin, tangon, quickstepin, foxtrotin tanssitekniikkaa ja kuvioita tavoitteena se, että näitä lajien opetuksen kenttä yhtenäistyisi ja oppilaille tulisi ymmärrys eri lajien perusteista. Se, miltä vakioidut lajit näyttävät vuonna 2021 tanssiurheilukentällä on ollut pitkän kehitystyön tulos ja paljon on muuttunut kun lajien kilpailusysteemi on kehittynyt.

Mutta, se työ mitä tehtiin tuolloin, lähes 100 vuotta sitten, on edelleen erittäin vahva pohja myös Suomessa tanssittavien vakiotanssityyppisten lajien perusteille, perusta ei ole muuttunut mihinkään vaikka kilpailutoiminta on vienyt lajeja omaan suuntaansa. 

Sama vakiointi tapahtui lattarien (cha cha, samba, rumba, jive) osalta vähän myöhemmin, 1940-1960 -luvuilla. 

Quickstep perusmuodossaan ei siis alkujaan ole kilpatanssi vaan se on vallan kelvollinen laji sosiaalisen tanssi-illan reipastempoisten biisien lajiksi. ”Perusmuotoinen” quickstep ei vielä pidä sisällään niitä hyppy- ja juoksukuvioita, joita näkee ylempien luokkien tanssiurheilukilpailuissa vaan se pohjautuu erilaisiin chasse-askelikkoihin sekä oikeisiin ja vasempiin käännöksiin. 

Alla olevalla videolla demonstraatioparimme Teemu ja Elisa tanssivat Johanna Pakosen Rakkaus on kummallinen drinkki -kappaleeseen käyttäen sekä quickstepin että foksin tanssillista tapaa.

Quickstep versus foksi?

  1. Quickstepia tanssitaan nopeaan foksi- tai swingmusiikkiin eli samoihin biiseihin, mihin lavoilla yleensä näkee tanssittavan fuskua. Suomalaisista biiseistä esimerkkeinä voisi olla vaikkapa Katri Helenan Kellohame heilahtaa, Johanna Pakosen Rakkaus on kummallinen drinkki tai Sinitaivaan Alla mun sateenvarjon. Näihin biiseihin voit tanssia myös foksia. 
  2. Quickstepin perusaskelikko (quarter turn + progressive chasses) on askelten paikoiltaan hyvin samanlainen kuin perusfoksin neljänneskäännökset, mutta askelikko rytmittyy eri tavalla: quickstepissa HNNH, HNNH ja foksissa HHNN HHNN. Quickstepin askelikko siis alkaa foksin askelikon toisesta askeleesta. 
  3. Quickstepille tyypillisessä liikkumistavassa käytetään erilaisia nousuja ja laskuja eli liikettä voisi kuvailla ”liitävämmäksi” kuin foksin joustoon perustuvaa liikettä. 
  4. Quickstep lainaa kuvioita mm. hitaasta valssista, esimerkkeinä näistä kehräkäännös (Natural Spin turn) ja hidastuskäännnös (Natural turn with Hesitation). Näitä on helppo soveltaa myös foksiin. 

Kaksi kehoa, neljä kättä ja neljä jalkaa

Paritanssissa on olemassa paljon erilaisia tanssityylejä ja tanssilajeja. Kun näitä asioita tekee kaksi ihmistä, joilla kummallakin on yksi keho, kaksi kättä ja kaksi jalkaa ja kirjoittamattomana sääntönä voitaneen pitää sitä, että tanssijat liikkuvat pääosin pystyssä eli lattiatason liikkeitä ei käytetä mukana on vääjäämättä selvää, että liikkumisen tapa eri lajeissa muistuttaa enemmän tai vähemmän toisiaan. 

Karkeasti voidaan ajatella, että paritansseja tanssitaan joko suljetussa tai avoimessa otteessa, liikkuen tilassa tai pysyen paikallaan. On toki lajeja, joissa näitä elementtejä yhdistellään, mutta karkea jako voisi olla tämä. 

Koskapa lajeissa on paljon yhteistä, kannattaa myös miettiä, miten asioita lähtee opettelemaan —opetteleeko lajien vaatimia yleisiä taitoja vai lähteekö suoraan opettelemaan lajin tekniikkaa? Tästä voit lukea ajatuksia artikkelista Tanssitaidon rakentuminen ja oppimaan oppiminen.

Suljetussa tanssiotteessa pari ei pääse vaihtamaan paikkoja keskenään suhteessa toisiinsa, mutta voi tanssia joko paikallaan tai tilassa liikkuen, yleensä jälkimmäistä johtuen juurikin siitä, että monipuolisuutta ja variaatiota tanssiin tulee siitä, miten yksikkö nimeltä ”pari” liikkuu tilassa, minkälaisissa tanssiasennoissa liike tapahtuu tai miten ja kuinka paljon käännytään. Näitä lajeja ovat ns. vakiotanssityyppiset lajit eli valssit, foksit, tangot. 

Avoimen otteen lajeiksi voidaan mieltää lajit, joissa käytetään suljetun tanssiasennon lisäksi erilaisia kädenpäässä olevia otteita. Monipuolisten otevariaatioiden vuoksi pari pääsee vaihtamaan paikkaa keskenään monin eri tavoin ja näiden lajien kuviot pohjautuvatkin usein tilassa paikallaan pysyviin kuvioihin, joissa pari liikkuu monipuolisesti suhteessa toisiinsa. Lajeista tutuimpia ovat erilaiset lattarilajit ja swinglajit. 

Foksia quickstepin mausteilla
Foksia quickstepin mausteilla

Yhteisten asioiden tunnistaminen

Meillä tanssinopettajilla on useilla todella pitkä harrastuneisuus tietyn lajiperheen parissa ja lisäksi paljon opiskelua lajin parissa ja usealla vielä enemmän opiskelua ja paneutumista lajin perusteisiin uudesta näkökulmasta opettajaksi ryhtymisen jälkeen. Tämän vuoksi meille on tullut kyky analysoida ja katsoa asioita oman lajin näkökulmasta.

Itselläni on pitkä ja vahva tausta vakio- ja latinalaistansseissa ja tämän lisäksi takana näiden lajien opiskelua opettajan näkökulmasta huomattavan paljon jo kymmenien vuosien ajalta. Kun katson lavatanssijoiden tapaa tanssia, analysoin lavatanssikisaajien käyttämiä kuvioita jne. pystyn helposti nimeämään tekemisestä ja kuvioista paljon asioita vakioitujen vakioiden ja lattarien pohjalta. Jonkun toisen lajiperheen asiantuntija pystyy taatusti tunnistamaan lavatanssista paljon omaan lajiinsa kuuluvia elementtejä ja asioita. 

Eipä tuota edellä mainitusta mitään sen suurempaa hyötyä ole, mutta se osoittaa sen, että käytännössä kaikki paritanssit syntyvät samantyyppisistä elementeistä vaikka kenties eri lajien edustajat käyttävät asioista erilaisia nimityksiä. 

Quickstepiä foksin mausteilla

TanssiOnlinen jäsenet pääsevät nyt siis maistamaan mitä maistuu foksi maustettuna annoksella  quicstepia ja rohkaisemme heitä kovasti löytämään oman tapansa yhdistää näitä kahta lajia. Lisämateriaalissa käydään läpi foksin ja quickstepin yhtäläisyydet ja erot, tutustutaan quickstepille tyypilliseen liikkumisen tapaan ja lainataan ennestään tuttuja kuvioita valssista ja hitaasta valssista. 

Näitä elementtejä yhdistelemällä löydät uudenlaisen, letkeän rennon tavan tulkita nopeaa foksimusiikkia suljetussa otteessa.


Lissu
Jäikö artikkelista kysyttävää? Ota rohkeasti yhteys: liisa@tanssintahti.com, 0504431011