Suositussa Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmassa tuo sana ”topline”  toistuu usein tuomareiden antamassa palautteessa, niiden kuuluisien kanta-askelien lisäksi. Mitä ihmettä tuo topline tässä yhteydessä tarkoittaa?

Vakiotanssilajeja tanssitaan suljetussa tanssiotteessa jolloin ns. topline muodostuu tärkeäksi osaksi parityöskentelyä. 

Jos mietit vielä mitä tarkoittaa kanta-askel, lue siitä kirjoitettu artikkeli Valssin tai Quickstepin kanta-askeleet.

Topline eli selkälinja on merkityksellinen tanssiasennon tuntumassa

Vakiotansseja eli valsseja, fokseja, tangoja tanssitaan suljetussa tanssiotteessa, jossa voidaan muodostaa erilaisia tanssiasentoja. Viejä ohjaa seuraajalle tanssiasennon muutoksen vartalon rotaatiolla ja vartalon painon liikuttamisella, ei käsillä. Jotta viesti välittyy ja jotta tanssiasennosta muodostuu molemmille miellyttävä ja sellainen, jossa on helppo liikkua, käsivarsien raamin tulisi pysyä mahdollisimman rauhallisena ja selkeänä. Tämä on yksi osa topline-nimistä käsitettä. 

Suljetun tanssiotteen tanssiasentoja ovat:

  • suljettu tanssiasento, jossa viejän ja seuraajan vartaloiden oikeat puolet ovat vastakkain siten, että hartioiden väli viejän oikeasta seuraajan vasempaan ja viejän vasemmasta seuraajan oikeaan on sama. Myös ohittavat askeleet tanssitaan suljetussa tanssiasennossa. 
  • Promenaadiasento, jossa kontakti on viejän oikean ja seuraajan vasemman kyljen kohdalla. Seuraajan vasen kylki on viejän oikean kyljen takana ja hartialinjaan muodostuu kapea V-kirjain. Tätä asentoa kutsutaan usein ”avaukseksi”, mikä helposti johtaa ajatuksia harhaan koska asennon on tarkoitus olla kapea. Pari liikkuu promenaadiasennossa tilassa eteenpäin. 
  • Fallawayasento eli takapromenaadiasento. Tämä on samanlainen kuin edellinen eli promenaadiasento, mutta pari liikkuu tilassa taaksepäin. 
  • Vastapromenaadiasento, jossa kontakti on viejän vasemman ja seuraajan oikean kyljen kohdalla. Vakiotanssilajeissa tätä asentoa ei juurikaan käytetä. 
Topline
Kuvassa TanssiOnlinen Anniina vanhan parinsa Jussin kanssa.

Selkälinja eli topline

Kuvaavin käännös tuolla englannin kieliselle topline-sanalle on ehkä selkälinja. Vakiotansseissa se käsittää yläselän asennon, käsivarsien kannatuksen ja niskan linjan. Yläselkä eli rintakorin takaosa  on rennosti kannateltuna lantion päällä, niska on kannateltuna ja pää ”kelluu” niskan jatkeena. Suljetussa tanssiotteessa lapaluut haluavat toisistaan poispäin ja kiinni selkään jolloin yläselän linja on sileä. Käsivarret jatkavat selän leveyttä sivullepäin ja tanssiotteessa kyynärpäät haluavat kehosta ulospäin. Nämä kaikki asiat tulisi olla olemassa aina suljetussa otteessa tanssittaessa, käsivarsien muoto ja kyynärpäiden etäisyys kehosta muuttavat otteen muotoa tanssilajille tyypilliseksi. Vakiotanssilajeissa tuo selkälinja eli topline on tyypillisesti mahdollisimman rauhallinen ja vaikka tanssiasennot vaihtuisivat topline pysyy levollisena ja selkeänä eli kansanomaisesti sanottuna raami pysyy rauhallisena. 

Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmassa ja tanssiurheilukilpailuissa pyritään mahdollisimman näyttävään tanssiasentoon jolloin raamiin haetaan leveyttä ja niskan linjaa pidennetään laajemman vaikutelman aikaansaamiseksi. Kaiken tämän tulisi tapahtua hengittävästi ja rennosti, ilman ylimääräistä lihastyötä. Toplinen säilyttäminen on hyvin haastavaa: kun suljettu tanssiasento muutetaan vaikkapa promenaadiksi tai kun tanssiasennossa käytetään vastaliikeasentoa, hartiat lähtevät helposti elämään sekä viejällä että seuraajalla, jolloin käsivarsiin tulee ylimääräistä liikettä. Niskan kannatus kenties unohtuu kun tanssitaan haastavampia kuvioita ja tämä aiheuttaa sen että pää työntyy eteen. Tai aiemmin mainitut ”palikat” eivät ole linjattu päällekkäin jolloin voi käydä niin että selkä kaatuu taakse tai lantio vinksahtaa hassuun asentoon ja nämä vaikuttavat siihen että selänlinjaa eli toplinea ei pysty pitämään rauhallisena. Ongelma on siis hyvin tavallinen ja poistuu vain pitkän, tavoitteellisen, oikeansuuntaisen harjoittelun kautta eli ei ole mitenkään ihme että tästä asiasta tulee palautetta lähes jokaisessa TTK-jaksossa jollekin oppilaalle. 

Topline seuratanssijalla = hyvä raami

Hyvä topline on tärkeä myös sosiaalisessa tanssissa, vaikka tavoitteena ei olekaan esittävä ja näyttävä tanssi vaan pääasiana on kahden ihmisen välinen miellyttävä ja vuorovaikutteinen tanssi. Seuratanssikentällä puhutaan paljon ”hyvästä raamista” mikä käytännössä tarkoittaa samaa asiaa. Hyvä raami on sellainen, jossa tanssiasento pysyy rauhallisena ja miellyttävänä eli jossa kädet ovat kiinni kehossa ja jossa kääntymiset ja asennon muutokset tapahtuvat vartalon liikkeiden avulla, ei käsillä viemällä. Puhutaan siis samasta asiasta korostamatta asennon laajuutta. Kyynärpäät voivat olla hyvinkin lähellä vartaloa, pääasia on että niiden energia suuntautuu kehosta ulospäin. Niskalinjan osalta riittää että tuntee pään pysyvän linjattuna eli ei päästä sitä tippumaan eteen. 

Alla oleva video on suomalaisen tangon SM-kilpailuista vuodelta 2019. Jokaisella finaaliparilla tanssiasento on eri näköinen, mutta raami pysyy rauhallisena vaikka kuvioissa on paljon kääntymisiä tai promenaadiasennossa liikkumista eli topline on rauhallinen ja seuratanssinomaisen näköinen.

Video: Tango avoin finaali 2019

3 keinoa kehittää hyvä topline:

  1. Huolehdi, että ”palikat” ovat päällekkäin eli keho on rento ja suora. Juurruta jalat lattiaan, pehmennä polvet ja tunne että lantio, rintakori, hartiat ja pää ovat suorassa linjassa. 
  2. Ajattele että tanssiasennossa selkä ulottuu oikeasta kyynärpäästä vasempaan kyynärpäähän ja kääntyy aina ”kokonaisena” eli kun kierrät selkärankaa kyynärpäät seuraavat sen rotaatiota eivätkä elä omaa elämäänsä. 
  3. Kun lähdet liikkeelle, pyri pitämään kehon kannatus aktiivisena ja raami rauhallisena mutta hengittävänä. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta harjoitus tekee mestarin tässäkin! 

Seuraa meitä somessa!

TanssiOnline sosiaalisessa mediassa jaetaan aktiivisesti vinkkejä, joita et löydä muualta. Katso esimerkiksi video: "Luonteva ja hyvä tanssiasento syntyy seuraavista elementeistä".


Liisa Kontturi-Paasikko

Jäikö artikkelista kysyttävää. Kysy rohkeasti: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011