Mikä on riittävän hyvä tanssitaito? Miten kehitän tanssitaitoani?

"Oppimiseen ei ole muuta alkua kuin ihmettely."
-Platon

Tanssiminen koukuttaa! Perusteiden oppimisen jälkeen tulee halu oppia lisää, tutustua uusiin lajeihin, kokeilla haastavampia juttuja. Voi olla, että innostuttuasi tanssista käyt kursseilla paljonkin, käytät nettiä ja sen suomia mahdollisuuksia ahkerasti ja tanssi-iltojen määrä kasvaa kasvamistaan…sitten jossain kohtaa tulikin ehkä ÄHKY! 

”Nyt ei päähän tai kehoon mahdu enää mitään uutta, ei yhtään askelta tai kuvioita tai uutta tanssilajia. Tuntuu, että tanssitaito ei mene yhtään eteenpäin vaikka sen eteen on tehnyt näin paljon. Mitä on tapahtunut?”  

Tarkastellaanpa yhdessä sitä, mitä hyvä tanssitaito pitää sisällään ja miten sitä kannattaisi kehittää. Hyvin usein käy niin, että innostuessaan jostain yrittää haukata kerralla liian ison palasen, jolloin ähky ja turhaantuminen iskee. Jos sen sijaan malttaisi rakentaa asian oppimista rauhassa, lopputulos voisi olla miellyttävämpi ja osaaminen myös pysyvämpää.

Blogiarktistosta löytyy teksti, jossa kerron omasta opetusfilosofiastani ja kehollisen oppimisen merkityksestä. Lue " Oma keho paras keho" -artikkeli tästä.

Perustanssitaito - perusaskel ja tanssikuviot

Usein ajatellaan, että tanssitaidon opetteleminen on sitä, että opetellaan perusaskeleet ja muutama kuvio eri tanssilajeihin. Useimmissa lajeissa asia on juurikin näin eli perusaskeleella ja muutamalla kuviolla saa jo varsin kohtuullisen perustanssitaidon. 

Perusaskel ja kuviot ovat kuitenkin oikeasti vain pieni osa hyvää tanssitaitoa. Niiden avulla pääsee alkuun, mutta jotta parin kanssa tanssiminen onnistuu, sinun on hyvä oppia ymmärtämään myös jotain siitä, miten paritanssi toimii. Lisäksi sinun olisi hyvä oivaltaa, minkälainen tanssillinen liike on juuri tälle nyt opeteltavalle tanssilajille tyypillinen tai miten tanssikuviot muodostuvat.

Tanssikursseilla harjoitellaan näitäkin asioita, mutta alkuvaiheessa meinaa olla, että askelmerkkien ja kuvioiden opettelu ottaa vallan ja muut asiat tuntuvat toisarvoisilta. Silloin olisi hyvä saada kertailla asioita rauhassa jossain muualla kuin tanssisalissa, vaikkapa kotona puolison kanssa tai bussissa työmatkalla. 

YouTube on täynnä kaikenlaisia tanssivideoita, mutta siinä viidakossa eksyy helposti ja haksahtaa kenties opettelemaan jotain, josta itselle ei juuri tässä kohtaa ole hyötyä.


Mitä sitten? Mitä kannattaa opetella sen jälkeen kun osaan tanssin perusteet? 

Vastaus tähän kysymykseen riippuu jonkin verran opeteltavasta tanssilajista. Tärkeää on oivaltaa se, että yksittäisten, toisistaan irrallisten kuvioiden opetteleminen ei kehitä tanssitaitoasi oikealla tavalla. Jotta kokonaisvaltainen taito kehittyy, oppimista kannattaa tässä kohtaa rakentaa järkevällä tavalla.  

Mistä sitten saan uusia kuvioita?

Tiedätkö mitä? Paljastan sinulle nyt salaisuuden! Jos selviät hyvin tanssilajin perusaskeleesta ja muutamasta kuviosta et tarvitse kehityksen tässä vaiheessa enää uusia kuvioita! Vähemmän on enemmän, usko pois!

Miellyttävämpää ja mukavampaa tanssia saat synnytettyä, jos opettelet vähän muokkaamaan noita muutamaa osaamaasi kuviota ja sen lisäksi lisäät mausteeksi mukaan vaikkapa erilaisia ”rytmileikkejä” tai muutat käsiotteita ja suuntia jo osaamissasi kuvioissa. 

Yksi hyvä tapa on siirtyä pois perusaskeleen rytmistä ja lähteä leikittelemään erilaisia ajoituksilla. Jos mietimme vaikkapa Fusku-nimistä lajia, niin tämän kohdalla nämä ”rytmileikit” tarkoittavat, että Fuskun perusaskeleen ja ensimmäisten kuvioiden HHNN-rytmiä rikotaan katkaisemalla se joko

  • hitaiksi painonsiirroiksi tai kävelyiksi (HHHH)
  • nopeiksi leikittelyiksi (NNNN) tai
  • vaikkapa HNN HNN -ajoitukseksi

Näitä harjoittelemalla oman kehosi valmiudet ottaa vastaan muutoksia kehittyy ja parin kanssa harjoiteltaessa kehittyy myös parin liikkeeseen reagoiminen eli parityöskentely eli vienti-seuraaminen eli vise.

Uusien "rytmileikkien" opetteleminen ja vieminen tanssiin voi kestää hitusen kauemmin kuin yksittäisten uusien kuvioiden opetteleminen, mutta TANSSITAITOSI kehittyy merkittävästi enemmän kuin kuvioita opettelemalla. Kun kehossasi on olemassa taito lähteä leikittelemään rytmillä, voit seuraavaksi liittää siihen mukaan soivan musiikin kuuntelemisen taidon ja linkittää näitä rytmileikittelyjä musiikissa sopiviin kohtiin. Aijai, miten nautinnollista tanssista tämän jälkeen tuleekaan! 

Online-palvelun lisämateriaalit pitää sisällään peruskurssien jatkomateriaalia. Hae siitä osaamista kehoosi ja ideoita tanssiisi!


On ihan huikeaa, että olet päättänyt saada itsellesi hyvän tanssitaidon! Olet tervetullut mukaan tälle loppumattomalle matkalle, jossa oivalluksen lamppuja syttyy vielä tällaiselle, yli 30 vuotta tanssia opettaneelle konkarillekin »"BLING!!! Ai tätäkö tämä tarkoittaakin!"

Tämä matka on kulkemisen arvoinen!

"Kysythän lisää, kommentoi, kyseenalaista ja kerro mielipiteistäsi. Äläkä epäröi kertoa, jos Online-kurssien kanssa on jotain haasteita! "

Lissu
TanssinTahdin Lissu antaa neuvoja tanssikursseihin liittyen


Viimeisimmät artikkelit