Tanssivaatteet vie varmaan monen ajatukset kukkamekkoisiin daameihin ja siisteihin kauluspaitoihin pukeutuneisiin miehiin. Näitäkin voi lavoilla vielä nähdä, mutta yleisnäkymä on kovin toisenlainen ja lavoille voi nykyään tulla käytännössä missä vaatteissa vain.

Yleisilme tanssivaatteiden suhteen lavoilla on nykyään todella moninainen. Kukkamekkoja ja korkokenkiä, kauluspaitoja ja kiiltonahkakenkiä toki on mukana niitäkin, mutta aktiiviset tanssinharrastajat valitsevat vaatteet ja kengät mukavuus ja toimivuus edellä, ulkonäköä toki unohtamatta.

Aloitimme kesälavakauden lähestyessä uuden artikkelisarjan Tanssin ABC sinulle, joka olet uusi paritanssiharrastuksen parissa ja mietit, mitä kaikkea pitäisi osata ottaa huomioon jotta uskaltautuu lähtemään lavatansseihin.

Lue tästä artikkelisarjan ensimmäinen osa: Tanssilajit suomalaisilla tanssilavoilla.

Minkälaisia ovat hyvät tanssivaatteet?

Tanssipaikka, siellä toimiminen ja sen myötä sinne valitut tanssivaatteet liittyvät vapaa-ajan illanviettoon, jossa on tietynlainen juhlan tuntu, joten ihan kotivaatteista tai treeniverkkareissa sinne ei varmaan kukaan halua lähteä. Jotain astetta siistimpää siis kannattaa vaatekaapista katsoa ylle ja valita jalkaan vähintäänkin pehmeät ja mukavat kengät. Kangasmateriaalien osalta on itselle miellyttävämpää, mikäli valitsee vaatteen, joka on hengittävä.

Tanssiminen on yhä useammalle aktiivinen harrastus ja lavalle tullaan ensisijaisesti tanssimaan kappale toisensa jälkeen, joten on äärimmäisen tärkeää, että: 1. Vaatteet ovat miellyttävät päällä 2. Tanssimiseen sopivaa materiaalia ja 3. Kengillä jaksaa tanssia koko illan ajan. 

Naispuoliset tanssinharrastajat voivat tulla lavoille farkuissa ja topissa yhtä hyvin kuin kellohelmaisessa tyllimekossa. Miespuolisilla näkee sekä farkkuja että suoria housuja tai kesällä shortseja, paitana käytetään paljon teknisiä paitoja.

tanssivaatteet

4 asiaa, jotka kannattaa huomioida vaatteiden lisäksi

  1. Jätä käsilaukku kotiin tai narikkaan. Vaikka laukku olisi kiedottu vartalon ympäri, se on tanssiessa hankala ja pahimmillaan aiheuttaa vaaraa muille tanssijoille. 
  2. Mieti mitä koruja laitat. Kädenalitansseissa käsiotteet vaihtuvat ja esim. isot sormukset tai massiiviset rannekorut voivat tuntua hankalilta. Myös isot korvakorut, pitkät riipukset tai vyöt joiden toinen pää roikkuu pitkällä voivat aiheuttaa haastavia tilanteita. 
  3. Vältä voimakkaita hajusteita. 
  4. Muistathan myös suuhygienian. Tanssiessa ollaan lähekkäin, joten mikään ei ole ikävämpää kuin haistella pahantuoksuista hengitystä. 

Hyvät tanssivaatteet? Alan ammattilainen vastaa

TanssiOnlinen yhteistyökumppani Tanssipuoti on monipuolinen ja palveleva tanssitarvikkeiden myymälä, jolla on kivijalkamyymälät Turussa ja Porissa ja lisäksi nopean palvelun verkkokauppa.  Kysyimmekin Turun kivijalkakaupan vastaavalta Reetta Mikolalta mitkä ovat tämän tulevan lavakauden trendit vaatteiden ja kenkien osalta. 

Naisten tanssivaatteet

Reetta suosittelee valitsemaan sellaiset tanssivaatteet, joissa on hengittävä materiaali ja joissa on hyvä liikkua. Käsien pitää pystyä nousemaan ilman että paita nousee kainalohin tai että hihansuut kiristävät, vaatteessa pitää mahtua hengittämään, sen pitää tuntua mukavalta. 

Kysyin onko tulevalle kaudelle jotain selkeää suosikkia, mutta Reetan mukaan on vaikea valita yksittäistä tuotetta. Kesää kohti mennessä naiset ostavat yhä värikkäämpiä vaatteita ja hameet alkavat talven kylmyyden jälkeen taas tuntua mukavilta.

  • Liehuvat helmat ovat suosittuja ja nyt on tarjolla paljon kauniita värikkäitä kuoseja.
  • Kukkakuoseja on juuri nyt tarjolla paljon, joten perinteiseen kukkamekko-tyyliinkin löytyy mukavaa uutta nykyajan twistiä.
  • Lisäksi valmistajilta on tullut tarjolle kivoja housuja, joissa on erilaisia halkioita tai liehukkeita. 

Miesten tanssivaatteet

Miesten osalta erilaiset paidat ovat niitä, joita he hankkivat Tanssipuodista. Pikeepaidat ovat suosittuja ja lyhythihaisissa kauluspaidoissa löytyy nyt upeita värikkäitä kuoseja, joten tulevana kesänä nähdään miehilläkin paljon väriä päällä. 

Tanssikengät

Kenkien osalta Reetta sanoo, että aloittelevan tanssinharrastajan kannattaa valita pehmeät, omaan jalkaan mukavat kengät, jotka kuitenkin on tehty tanssimista varten. Naisille Reetta suosittelee alkuun matalapohjaista tanssilenkkaria tai hyvin matalakorkoista kenkää, sellaista jolla on hyvä tanssia monia eri tyyppisiä tanssilajeja. Myöhemmin kun kenties tykästyy enemmän tietyn tanssiperheen lajeihin voi hankkia juuri tällä tanssityylille sopivat kengät.

Miehille Reetan suositus on myös pehmeät ja mukavat kengät, joissa on tanssia varten tehty pohja. Monet kengät muistuttavat tavallisia kevyitä lenkkareita, mutta tanssikengissä pohjan materiaali on erilainen ja usein pohjassa on useampaa materiaalia, jotta se sekä pitää riittävästi että pyöriessä luistaa sopivasti päkiän kohdalla.

Tanssivaatteet tai ei —älä jätä tanssimatta!

Vaikka yllä oleva teksti antaa ymmärtää, että on olemassa vaatteita ja tanssivaatteita, älä missään nimessä tee asiasta liian isoa numeroa. Ihan taatusti vaatekaapistasi löytyy mukavat vaatteet, joissa on hyvä liikkua ja kengät, jotka tuntuvat omaan jalkaan pehmeiltä ja mukavilta. Kaiva ne esiin ja tule tanssimaan, se on kaikista tärkeintä!

Erilaisia inspiraatioita tanssivaatteista ja -kengistä löydät meidän instagrammista, seuraathan jo meitä?


Jäikö sinulla jotain kysyttävää artikkelin sisällöstä? Kysy rohkeasti: info@tanssintahti.com, Lissu 050-4431011.