Tanssilla on olemassa todella monet erilaiset kasvot ja se tekee hyvää, mutta lähes poikkeuksetta tanssiminen ja myös tanssin katsominen saavat aikaan positiivisen ilmapiirin. Tanssilla voi kertoa monenlaisia asioita ja sen kautta voi elää monenlaisia tunteita, myös surullisia ja vaikeita. Useimmiten myös haastavan tanssikokemuksen jälkeen mieli jossain vaiheessa käsittelee asian ja lopputuloksesta muodostuu vapauttava kokemus. 

Tänä syksynä olen sattumoisin seurannut normaalia tiiviimmin Tanssii Tähtien kanssa- ohjelmaa ja sen oheistuotteita, Tanssikuplaa ja sosiaalisen median tarjontaa. Olen luonnollisesti seurannut sitä ensi sijaisesti tähtiopettaja Anniinan äitinä, mutta myös vahvasti tanssin ammattilaisena ja tanssipedagogina. Jälkimmäisen näkökulmasta tähtioppilaiden tien seuraaminen on ollut äärimmäisen mielenkiintoista ja on herättänyt paljon ajatuksia tanssin moninaisista vaikutuksista. 

TANSSI KUUKAUSI MAKSUTTA!

TanssiOnline blackfriday kampanjana pääset tutustumaan meidän palveluun kuukauden ajan maksutta!

Tanssiurheilun vakiot ja lattarit

Tanssii Tähtien kanssa- ohjelman tanssiesitykset pohjautuvat salsaa lukuunottamatta tanssiurheilun vakio- ja latinalaistansseihin eli ns. kymppitanssiin. Mukana on 10 olemukseltaan ja perusliikkumiseltaan täysin erilaista lajia, joiden perusteiden opetteleminen kehittää kehollisia taitoja monipuolisesti. Lisäksi mukana on koko ajan sosiaalinen elementti, koska lajeja treenataan oman parin kanssa.

Tähtioppilaat heittäyvät ison haasteen ja heille täysin uuden asian eteen ja ovat valmiita antamaan sille käytännössä koko syksyn. Oppilaat tulevat erilaisista taustoista ja heillä on kehossaan erilainen määrä osaamista ja erilainen määrä esiintymiseen liittyviä taitoja.

Kaikki ovat kuitenkin itselleen täysin uuden asian edessä lähtiessään opettelemaan vakioiden ja lattarien, paritanssien perusteita. Äärimmäisen tiivis aikataulu ei anna isoja mahdollisuuksia perusteellisemman tanssitekniikan opiskeluun, mutta jokainen loppuun asti mukana ollut oppilas saa kehoonsa ja mieleensä kokemuksen viidestä vakiotanssista, viidestä tanssiurheilun latinalaistanssista, salsasta ja vielä kenties jostain muustakin. Nämä yli kymmenen tanssityyliä ovat jokainen omanlaisensa, jokainen vaatii kehoon oman tanssillisen olemuksen, lajille tyypilliset askelikot ja rytmiikat ja kun näiden päälle laitetaan vielä mahdollisen teeman tulkitseminen, puvut ja tunnelma niin kokonaispaketti on melkoinen.

Tanssin tekee hyvää
Kuvan on ottanut: Tamminen photography

Mikäli haluat tietää tarkemmin, miksi juurikin tanssiurheilu kehittää taitoja niin monipuolisesti, kurkkaa TanssinTahdin Tarina-blogissa oleva artikkeli: Kymppitanssi kehittää monipuolisuutta.

TTK-tähtioppilaat ja tanssin merkitys

Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman yksi suurimpia ansioita on ehdottomasti se, että sen kautta pääsee seuraamaan miten mielettömän iso merkitys tanssilla on selä tähtiopettajille että ennenkaikkea tähtioppilaille ja miten he viikottain välittävät tanssin tuomaa iloa ja hyvää oloa miljoonayleisön eteen eli ihan tavallisiin olohuoneisiin ihan tavallisten ihmisten luokse. 

Eivätkähän tähtiopettajat sen kummemmin kuin -oppilaatkaan ole mitään yli-ihmisiä, ihan tavallisia ihmisiä hekin ovat iloineen ja suruineen. Heillä on puolellaan upea mahdollisuus saada TANSSIA joka päivä, paljon. En muista, että vuosien saatossa olisin kuullut yhdenkään tähtioppilaan oman urakkansa jälkeen tuoneen julki mitään muuta kuin hyvää siitä, mitä he ovat tanssin kautta löytäneet ja mitä se on heidän elämäänsä tuonut. Arkeen palaaminen ja siihen sukeltaminen on kenties vienyt taas mennessään ja tanssiminen on jäänyt, mutta ihan varmasti jokainen muistelee lämmöllä tähtioppilas-aikaansa ja sitä, miten ainutlaatuiseksi asiaksi tanssi osoittautui.


Viime viikolla kisan semifinaalivaiheeseen asti päässyt jalkapalloilija Aki Riihilahti sanoi haastattelussa:

”Tässähän ei opi vain tanssimaan vaan tässä oppii tosi paljon itsestään. Miten olen käsitellyt epävarmuutta ja miten olen oppinyt ymmärtämään tunteita. Päivissä on paljon tärkeitä asioita, mutta tanssisalissa oleminen on ollut näinä viikkoina aina päivän paras hetki.” 

Itsevarmuus ja luottamus siihen, että pystyy asioihin kasvoi ainakin Jenni Poikeluksella, joka sanoi:

”Olen ihan uudenlaisen kokemuksen saanut ja päässyt tekemään asioita, mitä en olisi uskonut, että pystyn edes tekemään. ”

Palautetta tulee myös katsojilta, jotka kokevat voimaantuvansa tanssiohjelman katsomisesta. 

Elli, noin 70-vuotias oululainen nainen:

”Tanssin viikottainen katsominen on tuonut tosi paljon iloa elämään. Syksy on ollut rankka sisareni vakavan sairauden vuoksi, mutta joka kerta ohjelman jälkeen on voimaantunut olo.” 

Myös Kiti Kokkonen ja Marko Keränen sanoivat haastattelussaan:

"Ihmiset ovat antaneet palautetta siitä, että ovat eläneet iloisia tai traagisia asioita ja saaneet tanssin katsomisen kautta siihen apua. Jos tähtiopettajien ja -oppilaiden tekeminen auttaa ihmisiä elämässä ja arjessa niin se on parasta mitä viihteellä (tanssilla) voi tehdä."

Tamminen
Kuvan on ottanut: Tamminen photography

Tutkittua tietoa tanssista

Tiesistkö, että tanssimisen hyvää tekevästä vaikutuksesta on tehty tutkimuksia, joista yksi viimeisimpiä on Hanna Poikosen väitöskirja, joka sai paljon julkisuutta ilmestyttyään. 

Poikonen korostaa Suomen tiedetoimittajien lehteen antamassaan haastatteluissaan muun muassa että ammattitanssijoiden parissa tehty aivokuvaus osoitti tanssijoiden aivoissa tapahtuvaa normaalia vahvempaa synkronisaatiota matalalla theta-taajuudella, mikä on liitetty muun muassa ihmisen tunne- ja muistitoimintoihin. Ei siis ole ihme, miksi moni tanssija ja tanssinharrastaja puhuu tanssin tuottamasta mielihyvästä ja että tanssia käytetään terapiakeinona. Yhteisen työskentelyn aikana tanssijoiden aivot ikäänkuin virittyvät samalle taajuudelle.

Tanssimiseen liittyvät tunnetilat, keholliset tuntemukset, kosketus omaan ruumiiseen ja mieleen ovat perustavanlaatuisia kokemuksia. Ryhmässä tanssiessa tai paritanssissa mukaan tulee vielä toisen ihmisen kosketus. Kosketuksen tiedetään lievittävän pelkoa, kipua ja ahdistusta

Myös WHO:n vuonna 2019 tehdyssä hyvinvointiraportissa tanssin terveysvaikutukset tulevat esiin lukemattomine tavoin

Tässä raportissa todetaan, että tanssilla on todettu olevan positiivinen vaikutus oppimiskykyyn ja muistiin, tanssi tekee hyvää aivoille ja kehittää tarkkaavaisuutta. Lisäksi tanssin on havaittu kehittävän itsetuntemusta ja sosiaalisia sekä kognitiivisia taitoja. Juurikin samoja, mihin Aki Riihilahti viittasi tämän syksyn kokemuksistaan.

Tanssimisen hyvää tekevät vaikutukset kertautuvat monella tavalla arkielämässä ja saavat meidät luottamaan itseemme, voimaan paremmin, tuntemaan enemmän. Eikö siis ihan jokaisen meistä kannattaisi kokeilla tanssia, ihan mitä tahansa tanssilajia ja houkutella mukaan ystävänsäkin!


tanssi tekee hyvää
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Kysy rohkeasti, liisa@tanssintahti.com, 050-4431011