Tanssijana kehittyminen on ikuisuusprojekti kaikessa tanssissa, paritanssi on parhaimmillaan kahden taitavan tanssijan aktiivista kommunikaatioita. Mitä monipuolisempi ja vahvempi yksilön oma taito on, sitä paremmin pystyy vastaamaan niihin haasteisiin, joita vuorovaikutus toisen taitavan tanssijan kanssa tuo. 

Tanssijana kehittymisen polku on loputon. Asia, jota harjoittelet juuri nyt voi tuntua haastavalta, mutta sinnikkyys auttaa pääsemään päämäärään. Useimmiten kuitenkin käy niin, että yhden asian opittuaan huomaa uuden asian, jota pitäisi lähteä harjoittelemaan. Kehittyminen vaatii paitsi kehollista osaamista, myös paljon herkkyyttä, musikaalisuutta ja yhteistyötaitoja. 

5 keinoa tanssijana kehittymiseen

Ole aktiivinen hakemaan apua asioihin, sitä saat pedagogisesti ja taidollisesti taitavilta opettajilta. TanssiOnline-palvelusta löydät paljon apua tanssijana kehittymiseen: Vakioiden ja lattarien tekniikkakurssit auttavat näiden lajien perusteiden hallinnassa, showtanssi ja latino show -tuntien avulla pääset monipuolistamaan osaamistasi sekä Lassen rytmiikkaluennoilla lisäät tietoa tanssimusiikista.

Ota TanssiOnlinen YouTube-kanava seurantaan, sinne tulee aktiivisesti uusia tanssivinkkejä ja muita tanssijana kehittymiseen hyödyllisiä videoita.

1. Paranna kehonhallintaa

Keskity ryhtiin, tasapainoon ja vartalon linjauksiin. Nämä ovat tanssijana kehittymisen näkökulmasta se kivijalka, jonka kautta osaamisesi syvenee ja vahvistuu. Tee monipuolisia harjoitteita, joissa kehon hallintasi joutuu koetukselle ja joissa joudut muokkaamaan aktiivista ja hengittävää ryhtiä ja löytämään erilaisia tasapainopintoja. 

2. Kehitä musikaalisuutta

    Musiikki on olennainen osa tanssia ja sen eri elementtejä voi käyttää tanssissa monella tavalla. Tanssijana kehittymistä auttaa se, että opettelet tunnistamaan musiikista sekä rytmisiä että tunnelmaan liittyviä elementtejä ja harjaannutat tanssijan rytmiäsi painonsiirtojen selkeästä rytmistä monimuotoisiin kehon rytmeihin. 

    Opi ymmärtämään mitä tanssit! -artikkelista löydät hyödyllistä tietoa tanssimusiikista.

    3. Syvennä kommunikaatiotaitojasi

      Paritanssissa tarvitaan hienovaraisia ja monipuolisia kommunikaatiotaitoja sekä henkisellä tasolla että fyysisessä vienti-seuraamistapahtumassa. Lisäksi fyysinen vientiseuraaminen on erityyppisissä tanssilajeissa erilaista, joten näitä taitoja et voi harjoitella liikaa, mikäli sinulla on halu tanssijana kehittymiseen.

      4. Ole avoin oppimaan uutta

        Sinulla on varmasti omat suosikkilajisi, mutta avarra osaamistasi tutustumalla rohkeasti ja avoimella mielellä myös lajeihin ja tanssityyleihin, jotka tuntuvat sinulle vieraammilta, näin tanssijuutesi kehittyy. Mitä enemmän saat kehoon erilaisia kokemuksia tyyleistä, suunnista, dynamiikoista sitä paremmin opit ymmärtämään myös omaa lajiasi ja sen erityispiirteitä. 

        5. Nauti tanssimisesta ja oppimisen matkasta

          Oppimista tapahtuu parhaiten silloin kun harjoittelua tehdään ilon ja nautinnon kautta. Jos joku asia ei onnistu, voit huoletta jättää sen sivuun joksikin aikaa, antaa ajan kulua ja palata asiaan uudestaan toisella kertaa. Muistathan, että oppimista tapahtuu myös levossa, aina ei tarvitse hampaat irvessä harjoitella. Tanssin ytimessä on ilo ja sen kautta oppii parhaiten! 

          Tanssijana kehittyminen on ikuisuusprojekti

          Onneksi meillä on tanssi ja onneksi saamme jokaisella tunnilla ja jokaisessa treenihetkessä oppia siitä jotain uutta. Samalla opimme uutta itsestämme ja tavastamme olla ja elää.

          Tanssijana kehittyminen on ikuisuusprojekti, jossa jokainen askel, liike ja harjoitus tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta, syventää omaa ilmaisua ja hioa omaa tanssitaitoa entistä paremmaksi. Tämä matka ei koskaan pääty, sillä tanssissa on aina tilaa luovuudelle, uusille näkökulmille ja jatkuvalle kasvulle niin fyysisesti, taiteellisesti kuin henkisestikin. Jokainen hetki tanssilattialla ja jokainen tanssitunti tuo mukanaan uusia oivalluksia ja haasteita, jotka pitävät intohimon lajia ja sen oppimista kohtaan elävänä.


          Liisa Kontturi-Paasikko
          Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011