Oppiminen on kummallinen juttu ja jokainen meistä oppii omalla tavallaan. Käytämme oppimiseen kaikkia aistejamme, joista tanssinoppimisessa tärkeimmät taitavat olla näköaistin kautta saatu havainto ja kinesteettinen aisti eli se, mitä opit liikkeen ja tekemisen kautta. Lisäksi iso merkitys voi olla siinä minkälaisia sanoja tai hokemia tanssinopettajasi käyttää ja miten hän rytmittää ääntään ja puhettaan —kuuloaistin kauttakin siis tapahtuu asioiden oppimista.
Tanssikurssit ja oppimisen haasteet
Tanssikurssitilanne, etenkin suurten ryhmien kohdalla, voi joskus olla hämmentävä parinvaihtoineen, onnistumisineen ja epäonnistumisineen ja myös sosiaalisen ympäristönsä vuoksi. Joku meistä pystyy olemaan rento ja vapautunut tuntitilanteessa ja käyttämään kaikki aistikanavansa oppimisen apuna, mutta voi myös olla että jollakin toisella varsinaisen asian eli tanssitekniikan tai opetettavien askelten / kuvioiden oppimista häiritsee se, että tunnilla tapahtuu niin paljon muita asioita: parit vaihtuvat ja pitäisi onnistua uuden ihmisen kanssa, ei kenties näe opettajan demonstraatiota kun sattuu olemaan takarivissä tai väärällä puolella piiriä, musiikki on ehkä liian isolla tai liian pienellä eikä opettajan ohjeista kenties saa selvää kun hälinää on ympärillä paljon. Tai omassa mielessä pyörii joku arkielämän haasteisiin liittyvä asia, eikä juuri tanssitunnin aikana pysty keskittymään oppimiseen sillä tavalla kuin haluaisi. Oppimista tapahtuu, mutta jotain asioita jäi vielä epäselväksi —tässä blogitekstissä autan sinua hoksaamaan, mitä hyviä tapoja sinulla on tanssikurssilla opittujen ja harjoiteltujen asioiden kertaamiseen.
Mitä itsenäinen oppiminen on?
Iso osa syvällistä oppimista tapahtuu niin sanotun itsenäisen työn kautta eli sen prosessin kautta, jota teet ihan itseksesi varsinaisen opetustilanteen ulkopuolella. Minulta on lukuisia kertoja kysytty, onko olemassa jotain videota tai kirjaa, josta voisi kertailla kursseilla opeteltuja asioita ja tähän asti olen joutunut antamaan asiaan aika ympäripyöreän vastauksen.
Kirjallisuutta on valitettavan vähän eikä tanssiin liittyvien asioiden kuvaaminen sanallisesti ole kovinkaan helppoa. Erilaisia harjoitteita voi kirjoittaa auki ymmärrettävään muotoon, mutta vaikkapa fuskun kädenali-kuvion kuvaaminen sanallisesti voisi olla aika vaikeaa:
Viejä nostaa vasemman kätensä kuvion ensimmäisellä askeleella (hidas, vasen jalka) , pitää oikean kätensä seuraajan selässä ja aktivoi oikean kätensä seuraajan selässä aikomuksenaan antaa suunnan liikkua oikean kätensä alta —toisella askeleella (hidas, oikea jalka) viejä saattaa seuraajan kätensä alta ja ohjaa tälle käännöksen seuraajan oikealle kääntyen samalla hieman seuraajaa kohti —kolmannella askeleella (nopea, vasen jalka) viejä laskee vasenta kättään alas ja aktivoi tämän ohjaamaan seuraajan tulevaa taka-askelta –neljännen askeleen lopussa (nopea, oikea jalka) viejä antaa vasemmalla kädellään seuraajalle jo uutta suuntaa seuraavalle kuviolle ……
Paljon jäi vielä sanomatta ja tekstissä on paljon tulkinnanvaraisuusia, joten melkoinen homma olisi kirjoittaa kuviot sanallisesti auki.
Kuvattua materiaalia löytyy —YouTube on täynnä kaikenlaisia tanssivideoita ja eri toimijoilta löytyy laadukkaitakin DVD-sarjoja, joita hankkimalla oppimista pääsee syventämään. YouTube on ”vaarallinen paikka”, koska siellä voi tosi helposti harhautua katsomaan videoita, joista omalle oppimiselle ei ole juurikaan hyötyä ja jotka voivat kovastikin sekoittaa hyvän perustan luomista.
Itsenäiseen oppimiseen materiaalia
Pedagogisesti laadukkaalla DVD:llä tai muulla tallenteella on mukana selkeä näyttö opeteltavasta asiasta lisättynä kenties puheella tai tekstillä, jolloin voit käyttää myös kotona asiaa opetellessasi näköaistin lisäksi muita oppimisen kanavia. Hienoa olisi, jos löytäisit kuvioiden ja askelien oheen myös tanssilajiin liittyviä tanssillisia harjoitteita, asiaa juuri tämän tanssilajin parityöskentelystä ja tanssiasennoista, kenties asiaa lajille tyypillisestä musiikista jne.
YouTubesta joudut hakemaan näitä asioita täysin irrallisina eikä sinulle pääse muodostumaan kokonaisuutta siitä, mitä kaikkea lajin oppiminen pitää sisällään. Kootuilla DVD-levyillä tai uusimmilla Online /YouTube-kursseilla asia hoituu paremmin. Tämän tyyppisille kursseille on koottu yhteen tanssilajiin liittyvät asiat: kehon kannatus, tanssillinen perusta, parityöskentelyn (vienti-seuraaminen) perusta, musiikkiin tanssimisen perusta, perusaskelikot ja tavalllisimmat peruskuviot.
Ehdoton ja iso plussa näissä DVD – tai Online / YouTube-kursseissa on se, että voit palata asioihin niin monta kertaa kuin haluat juuri silloin, kun sinulla on hyvä hetki asian opettelemiseen ja voit tehdä sen ilman häiriötekijöitä joko yksin tai kaksin tai vaikka pienessä kaveriporukassa. Näet selkeän esimerkin opeteltavasta asiasta, kuulet siihen liittyviä ydinkohtia, saat lisätietoa oheen kirjoitetusta tekstistä —pääset siis todenteolla syventämään oppimistasi ja oppimaan asiaa itsenäisesti.
TanssiOnline-palvelu
TanssiOnline-palvelun tanssikursseille pääset tästä. Voit valita kuukausijäsenyyden tai yksittäisen tanssikurssin. Pääset mukaan TanssinTahti Online V.I.P -facebook-ryhmään, jossa voit joko nautiskella opettajien antamista vinkeistä tai osallistua keskusteluun kyselemällä ja kommentoimalla asioita. Olet lämpimästi tervetullut mukaan yhteisöömme!
Seuraa meitä somessa!
Ota TanssiOnlinen FACEBOOK | INSTAGRAM seurantaan ja näet ensimmäisten joukossa tanssivinkit, tietoa uusista kursseista sekä paljon lisätietoa lavatanssien maailmasta.
Käy kurkkaamassa aiemmin kirjoittamani blogiteksti Online-palvelun tanssikurssien kohderyhmästä —kenties löydät siitä itsesi?
Lissun tanssivinkit / TanssinTahdin YouTube -kanava
YouTubesta löytyy myös hyviä videoita, joista uskallan suositella itsekkäästi omia tanssivinkkejäni, joissa pääset oppimaan yksittäisiä asioita sekä näkö- että kuulohavainnon kautta. Nämä videot ovat irrallisia ohjeita eri tanssilajien ja tanssillisten asioiden harjoittelemiseen —sinun täytyy itse osata päätellä, missä tanssilajissa voit näitä hyödyntää. Kokonaiseksi suunnitellulla Online-kurssilla harjoitteet on valittu tukemaan nimenomaan kyseisen tanssilajin opettelua.
Anssi Kirkonpellon YouTube-kanava
Laadukasta työtä on tehnyt myös tärkeä kollegani ja ystäväni Anssi Kirkonpelto, jonka YouTube-kanavalla saat paljon eri paritanssilajien oppia näköaistihavaintoon pohjautuen.
Kun otat haltuusi itsenäisen oppimisen ja työskentelyn menetelmiä, huomaat, että mennessäsi seuraavalle tanssikoulun saman lajin tunnille olosi on luultavasti monta kertaa varmempi ja olet valmis ottamaan vastaan live-tanssitunnin asioita huomattavasti paremmalta pohjalta kuin aiemmin.
KAIKKI ASIAT OVAT VAIKEITA ENNENKUIN NE OVAT HELPPOJA!
"Mikäli sinulla on haasteita, ota rohkeasti yhteyttä! Autamme enemmän kuin mielellämme." Lissu
Viimeisimmät artikkelit
- Lattarien tekniikkakurssi —miten otan siitä täyden hyödyn?
- Rytmi ja rytmiikka —opi ymmärtämään mitä tanssit!
- Uusittu lattarien tekniikkakurssi on julkaistu
- Tanssitunnin etiketti
- Tanssitaidon oppiminen | Ryhdin merkitys tanssin oppimisessa
[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]