Kesälavat aukaisevat pikkuhiljaa oviaan ja harkitset, että nyt olisi viimein aika uskaltautua käymään tanssilavalla. 

Mutta, tanssilajit!

Niitä on vaikka kuinka paljon ja niissä on satoja erilaisia askelkuvioita. Mitä lajeja pitäisi osata, että kehtaa lähteä lavalle? Orkesterit soittavat lavalla montaa erilaista tanssirytmiä, mistä tietää mitä mihinkin pitää tanssia? Nämä kysymykset varmasti askarruttavat useampaa tanssilavakäyntiä suunnittelevaa. 

Tanssilajit eivät ole pääasia

Voimme lohduttaa sinua sillä ajatuksella, että tanssilajit eivät onneksi ole ensisijaisen tärkeitä. Tärkeämpää on se, että uskaltaudut lähtemään lavalle ja vaikka vain fiilistelet tunnelmaa. Tai, rohkaistut astumaan tanssilattialle kävelemään soivan musiikin rytmissä —se riittää. Yhteisen sykkeen löytäminen parin kanssa, painonsiirtäminen ja käveleminen suljetussa tanssiasennossa on jo todella paljon. Tämä tuo usein myös enemmän onnistumisen tunnetta kuin ”pieleen menneet” askelikot.

Tanssilajit joiden avulla pärjäät koko illan

Jos kuitenkin haluat pitäytyä tanssilajeissa ja opetella niitä, suosittelemme ottamaan ensimmäisinä haltuun valssin ja foksin. Kaikki tanssilavalla soiva musiikki on joko tasa- tai kolmijakoista ja näiden kahden tanssilajin avulla selviät kaikista biiseistä. Foksin 6-iskun askelikko, jossa tanssitaan kaksi hidasta (2 iskua) ja kaksi nopeaa (1 isku) askelta istuu käytännössä kaikkiin tasajakoisiin kappaleisiin, tempo eli soittonopeus voi toki haastaa kaikista hitaimmissa ja myös kaikista nopeimmissa. Mutta suurimman osan voit miellyttävällä tavalla tanssia tuolla HHNN-ajatuksella. Valssin kolmen askeleen askelikko puolestaan sopii kaikkiin soiviin kolmijakoisiin kappaleisiin, hitaammin tai nopeammin tanssittuna. 

Video: Kohti tanssilavoja 8 viikon tanssikurssin eväillä! 💯💃🏼

Tanssilajit, joiden askelikossa on sama rytmi

Jos sinulla on pohjana edellä mainitut foksi ja valssi, voit myöhemmin hyödyntää näiden lajien perusaskelikon rytmiä myös muissa tanssilajeissa. Viimeistään siinä kohtaa kannattaa ottaa haltuun myös tanssilajille tyypillistä tapaa liikkua ja harjoitella erilaisia vienti-seuraamisen tapoja. 

TANSSILAJIT

FOKSI / HHNN -RYTMI

Foksin ensimmäisenä perusaskeleena voi ajatella hitailla eli kaksi iskua kestävillä askelilla kävelyä, mutta ensimmäinen varsinainen opeteltava askelikko on tavallisimmin HHNN-rytmillä tanssittava perusaskel ja samalla rytmillä tanssittavat käännökset. Foksin tanssillinen liike on rento kävely, johon usein lisätään tietynlaista joustoa, tämän elementin lisääminen perustan oppimisen jälkeen tuo tanssilajiin uuden ulottuvuuden. 

Foksista tangoksi

Tavallisin tapa opettaa tangoa on käyttää pohjana juuri samoja asioita kuin foksissa eli hitaita kävelyitä ja HHNN-rytmillä tehtyä perusaskelikkoa ja peruskuviota. Foksin opittuasi osaat siis itseasiassa jo tanssia myös tango-nimistä tanssilajia ja kun löydät siihen tangolle tyypillisen tavan siirtää painoa eli aksentoidun, matalalla liikkuvan painonsiirron tunnet itsekin eron foksin ja tangon välillä, vaikka askeleet ovat samanlaiset. 

Foksista fuskuksi

Samoihin biiseihin, mihin tanssitaan foksia (etenkin hieman reippaamman tempoisiin) näet lavalla usein tanssittavan ns. kädenalitanssia. Tämän tanssin nimi on todennäköisesti fusku ja siinäkin askelten rytmi on sama kuin foksissa, alkuun harjoitellaan hitaita painonsiirtoja ja sen jälkeen opetellaan HHNN-rytmillä tanssittava perusaskel ja ensimmäiset kuviot. Tanssillinen tyyli muistuttaa paljon foksia erilaisine joustoineen, mutta ison eron tekee se, että suljetun tanssiotteen sijaan fuskussa käytetään paljon avointa tanssiotetta ja tehdään erilaisia kädenalituksia ja paikanvaihtoja. 

VALSSI / 123-rytmi

Valssissakin ensimmäinen opeteltava asia voi olla tahdin ensimmäisellä iskulla tehtävä painonsiirto ja sen aikana tapahtuva keinahdus. Ensimmäinen varsinainen askelikko on kolmen askeleen ryhmä, jossa tahdin jokaiselle iskulle tanssitaan oma askel ja tällä 123-rytmillä tapahtuvat myös valssin käännökset.

Valssista hitaaksi valssiksi

Valssissa opeteltu kolmen painonsiirron askelikko on helposti siirrettävissä kauniiseen ja tunnelmalliseen hitaaseen valssiin. Myös sama tanssillinen liike eli alakaaren kautta tapahtuva keinahdus on olemassa sekä valssissa että hitaassa valssissa ja peruskäännöksetkin toimivat samanlaisella askelikolla. Karkeasti ajatellen, etenkin tanssiuran alkuvaiheessa, tempo on ainoa merkittävä ero. Se kannattaa huomioida siinä, että hitaassa valssissa myös tahdin toisella iskulla otettava askel liikkuu, kun se nopeatempoisessa valssissa tulee usein otettua ensimmäisen askeleen lähelle. 

Tanssilajit lisääntyvät harrastuksen myötä

Pääset siis helposti tutustumaan tanssilavoihin yllä mainittujen foksin ja valssin avulla, mutta jatkossa innostuksen kasvaessa tanssilajeja löytyy paljon lisää. Lattarit ovat oma perheensä, fuskun lisäksi swingpohjaisia lajeja on monia muita ja foksin tapaan suljetussa tanssiotteessa tanssittavia vakiotanssityyppisiä lajeja löytyy lukuisia lisää. Ja oma lukunsa ovat suomalaisilla lavoilla yhä pintansa pitäneet ja uutta suosiota saaneet kansanomaiset tanssit. 

Tutustu eri tanssilajeihin: Tanssilajit suomalaisilla tanssilavoilla.

Liisa Kontturi-Paasikko
Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011