Lavaetiketti ja suomalainen tanssilavaperinne on muotoutunut ihan omanlaisekseen verrattuna muun maailman sosiaalitanssin perinteeseen.
Maailman ja ajatusten muuttuessa myös erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia koskevat käytänteet ja ihmisten odotukset muuttuvat, mutta tanssilavojen käytänteisiin liittyvät perinteiset lavaetikettiasiat ovat pitäneet pintansa yllättävän pitkään. Nyt ollaan kuitenkin siinä tilanteessa, että on menossa selkeä murros asioiden kanssa ja luulen, että monet tanssien järjestäjät joutuvatkin painiskelemaan mm. hakukäytänteiden, orkesterivalintojen, taukomusiikin ja monen muun asian suhteen. Kuinka paljon ja kuinka pitkään tulisi pitää kiinni vanhoista perinteistä ja toisaalta, missä kohtaa on aika selkeästi muuttaa toiminnan linjaa?
Uuden tanssilavakävijän näkökulmasta tämä murros tarkoittaa sitä, että riippuen paikkakunnasta, tanssilavasta ja siellä olevista ihmisistä voi törmätä hyvinkin erilaisiin lavaetiketin käytänteisiin. Jotta mukaan pääsee solahtamaan mukavasti, on hyvä olla tietoinen siitä, miten lavoilla on ollut tapana käyttäytyä ja toisaalta kannattaa pitää silmät auki ja alkuun tarkkailla hetki, miten juuri tällä tanssilavalla toimitaan.
Ensimmäisen kerran lavalle on turvallista mennä oman parin, kaveriporukan tai jonkun jo lavoilla käyneen ystävän kanssa. Näin ei tarvitse aivan yksinään ihmetellä asioita vaan voi jakaa niitä jonkun kanssa. Lavoilla olevat ihmiset ovat 99% todella ystävällisiä ja onnellisia jokaisesta uudesta kasvosta, joten ystävällisellä ja uteliaalla asenteella saat pian itsellesi tanssiystäviä.
Kohti tanssilavoja! 8 viikon tanssikurssi
59,00 €
(sis. alv)
Oletko aina halunnut tutustua suomalaiseen tanssilavakulttuuriin ja käydä kauniilla kesälavalla? Onko sinulla kaksi vasenta jalkaa? Haluaisitko tietää miten lavoilla "käyttäydytään"?
Tämä uusi kurssi on kokonaisuus, jota seuraamalla opit foksin, fuskun, jenkan ja rumba-boleron alkeet ja pääset tutustumaan myös tangoon. Kurssi etenee samalla tavoin kuin livekurssi ja se pitää sisällään paljon asiaa vienti-seuraamisesta. Kurssilla on lisämateriaalina mukana tietoa lavaetiketistä ja tanssilavoista yleensä. Tämä poikkeaa siis TanssiOnlinen jäsenyyden kursseista pitäen sisällään paljon muutakin kuin tanssimateriaalin.
Tämä kurssi on suunniteltu sinulle, jolla ei ole mitään aiempaa kokemusta paritanssista, kurssin jälkeen tiedät siitä paljon enemmän ja olet saanut rohkeutta lähteä tutustumaan ensimmäiseen tanssilavaan!
Lavaetiketti pitää sisällään suvaitsevaisuuden
Tanssilavoille tullaan viettämään iltaa hyvin erilaisista syistä. Se perinne, että tanssilavat ovat ensisijaisesti ihmisten kohtaamispaikkoja elää edelleen vahvana ja tämä on asia, joka jokaisen lavalle tulijan tulisi muistaa koko illan ajan. Mukana on osallistujia ainakin seuraavista ryhmistä:
1. Ihmiset, jotka tulevat lavalle nimenomaan tanssimaan.
2. Bändärit/fanit ja kenties linnottautuvat lavan eteen kuuntelemaan, mutta eivät niinkään välitä sen monipuolisemmasta paritanssikokemuksesta.
3. Ihmiset, jotka hakevat uusia tuttavuuksia tanssimaan ja pyrkivät löytämään itselleen sopivaa seuraa.
4. Pariskunnat, jotka käyvät lavoilla harvoin, jotka selviävät perustansseista. He ovat tulleet nauttimaan toisistaan, hyvästä musiikista ja tanssin tunteesta.
Jokaisen ryhmän osallistujia tarvitaan, jotta tanssilavan toiminta kannattaa. Mikään ryhmä ei yksinään pysty pitämään taloudellisesti pystyssä toimintaa. Siksi meidän jokaisen tulisi muistaa kunnioittaa jokaista mukana olijaa ja olla onnellinen siitä, että tansseissa käy erilaisia ihmisiä!
Mistä tietää kenen vuoro on hakea ja milloin lavaetiketin mukaan saa hakea?
Lavaetiketin mukainen hakukäytäntö on se asia, joka juuri tällä hetkellä tuntuu puhuttavan aktiivisia lavoilla kävijöitä paljon. Yhteiskunnan muuttuessa myös ajatukset vain miehistä viejinä sekä vain naisista seuraajina ovat muuttuneet, tähän kaivataan tasapuolisuutta ja suvaitsevaisuutta, lisäksi osa tanssijoista kokee hakurivikäytännön epämiellyttäväksi.
Perinteisesti jokaisella lavalla on muodostunut tai on määritelty ns. hakualue, jossa on oma paikkansa miehille eli viejille ja naisille eli seuraajille. Usein nämä ovat olleet tanssilattian vastakkaisilla reunoilla. Soivan kappaleen alkaessa miehet hakevat naisten rivistä parin itselleen, tanssivat tämän kanssa kaksi kappaletta ja palauttavat daaminsa suurin piirtein samaan paikkaan uutta hakua varten.
Törmäsin ensimmäisiin naistentansseihin 1980-luvullla ravintolamaailmassa.
Lasse paasikko
Juttelin yli 40 vuotta tanssimuusikon työtä tehneen Finlanders-orkesterin Lasse Paasikon kanssa ja hän kertoo, että koko hänen uransa ajan eli 1970-luvulta tansseissa on pääosin ollut miesten haku eli naiset seisovat omalla hakualueellaan ns. hakurivissä ja miehet käyvät kappaleen alkaessa hakemassa itselleen parin naisten rivistä. Jo 70-luvulla illan aikana oli yksi setti, jonka aikana naiset saivat hakea miehiä tanssimaan. Lasse törmäsi varsinaisiin naistentansseihin ensimmäisen kerran 1980-luvulla ravintolamaailmassa ja siellä nämä pääosin pysyivätkin. Suomessa on edelleenkin vain muutama tanssilava, joka järjestää naisten tanssi -iltoja, suurin osa naisten tansseista järjestetään tanssiravintoloissa.
Hakukäytäntö pitää kuitenkin vielä pintansa ja lähes kaikissa paikoissa on käytössä lavaetikettiin kuuluu miesten haku, naisten haku tai sekahaku. Näistä viimeisimmän voi ajatella olevan se, joka muutosten tuulten puhaltaessa on kasvattanut olemassa oloaan ja osassa paikoista voi olla käytössä esim. vuorohaku, jossa joka toinen orkesterin setti on miesten hakua ja joka toinen naisten.
Mikäli menet uuteen paikkaan, tarkkaile tilannetta ja kyseisen paikan lavaetikettiä jonkin aikaa. Ellei tanssien markkinoinnissa ole erikseen mainittu jotain, oletusarvoisesti paikassa on miesten haku ja naisille oma tuntinsa. Joissakin paikoissa hakuvuorosta ilmoitetaan seinällä tai katossa olevalla valotaululla tai orkesteri kertoo settinsä aluksi mikäli hakuvuoro poikkeaa illan normaalista käytännöstä.
Mikäli menet lavalle oman parin tai kaveriporukan kanssa, on täysin sallittua myös tanssia vain kahdestaan tai vaihdellen pareja oman porukan kesken. Tällöin on kuitenkin syytä tehdä haut jossain muualla kuin varsinaisella hakualueella.
Miten haku käytännössä tapahtuu? Saako siitä lavaetiketin mukaan kieltäytyä?
Kohtelias, lavaetiketin mukainen haku tapahtuu siten, että hakija kävelee sinua kohti, ojentaa kätensä, katsoo silmiin ja kenties nyökkää tai kysyy: ”Saanko luvan?”. Hyviin tapoihin kuuluu se, että suostut tanssimaan ja kävelette yhdessä tanssilattialle sopivalle aloituspaikalle. Vahvasti lavaetiketissä vielä elävä tapa on, että saman parin kanssa tanssitaan peräkkäin kaksi kappaletta, tavallisimmin hautkin tapahtuvat näiden kappaleparien välissä. Myös orkesterit ovat tietoisia tästä ja soittavat kaksi samalle tanssilajille sopivaa kappaletta peräkkäin. Orkesterin ollessa lavalla, tapana on antaa aplodit bändille jokaisen biisin jälkeen. Tanssin jälkeen viejä ohjaa seuraajan takaisin hakuriviin suurin piirtein samalle paikalle mistä tämän hakikin. Bändit soittavat omasta ja tanssijärjestäjän välisestä sopimuksesta riippuen yleensä 3-5 n. 45min kestoista settiä ja mikäli esiintymässä on vain yksi bändi, tauolla soi joko järjestäjän tai bändin organisoima äänitemusiikki. Tanssijärjestäjä määrittelee soittojärjestyksen eli
Hyvän lavaetiketin mukaisiin tapoihin ei kuulu kieltäytyä hausta mikäli siihen ei ole erityisen painavaa syytä. Tällainen voi olla esim. hakijan selkeä humalatila tai muuten ahdistava käyttäytyminen. Näin etenkin, mikäli olet asettunut haettavaksi hakuriviin. Mikäli haluat katsella tanssijoiden taitoa tai kuunnella orkesteria tanssimatta, hakeudu paikkaan joka on selvästi syrjässä varsinaisesta hakualueesta. Sieltä sinun on helpompi perustella mahdollinen kieltäytyminen.
Mistä tietää mitä tanssia kuuluu tanssia?
Kuten tämän artikkelisarjan ensimmäisessä osassa todettiin, suomalaiseen tanssi-iltaan mahtuu hurja määrä eri tanssilajeja, joten ei ole ihme jos aloittelijan mielessä on epävarmuus siitä, mitä eri kappaleisiin tulisi tanssia. Tähän on olemassa yksi erittäin hyvä ja toimiva neuvo, jota toivoisi kaikkien pystyvän noudattamaan: AINA VOI KÄVELLÄ! Lohdullista on se, että kaikkiin musiikkeihin voi lähteä liikkeelle hakemalla yhteisen sykkeen ja löytämällä rytmin yhteiseen tunnustelevaan kävelyyn. Se riittää ja voi parhaimmillaan olla todella nautinnollista.
Toki on kiva, jos osaa myös eri tanssilajeja, joten mistä tietää milloin tanssitaan mitäkin. Mikäli käyt tanssikursseja, siellä opetetaan tunnistamaan tavallisimpia tanssirytmejä ja löydät ehkä musiikista erilaisia humpan tai tangon tai valssin erityispiirteitä. Orkestereilla on usein myös tapana välispiikeissään kertoa, mitä aikovat seuraavaksi soittaa.
Mitä lavaetikettiin liittyviä asioita tanssilattialla pitää huomioida?
Eri tanssilajien perinteeseen kuuluu tanssillisten ominaisuuksien lisäksi erilainen tapa liikkua tilassa. Tämä on asia, joka kannattaa ottaa huomioon. Tärkeä ohjenuora on se, että liikkuvilla tansseilla kierretaan tanssilattiaa vastapäivään ja paikallaan pysyviä tansseja tanssitaan paikassa, jossa se ei häiritse tilaa kiertäviä tanssipareja. Näitä paikkoja ovat lattian keskusta ja useimmissa paikoissa niitä on myös lattian reunalla, esim. orkesterilavan vieressä. Tätäkin asiaa kannattaa lavalle tullessaan tarkkailla ennen kuin ryhtyy toimeen tanssin kanssa.
On olemassa myös käytäntö, joka mahdollistaa sen, että iso määrä eri tasoisia ja eri tavalla liikkuvia tanssijoita mahtuu tanssimaan sujuvasti ja jouhevasti toisiinsa törmäilemättä. Tämä vaatii luonnollisesti etenkin viejiltä tarkkaavaisuutta ja huomaavaisuutta muita pareja kohtaan, jokaisen tulisi löytää omat tanssilinjansa ja pystyä mukauttamaan liikkumistaan sen mukaan kuinka paljon tilaa on käytettävissä. Mutta, liikennesäännöt auttavat lavoillakin! Lavojen liikennesääntöjen mukaan lattian ulkoreunalla tanssivat ne parit, jotka liikkuvat eniten ja mitä vähemmän tanssi liikkuu tilassa sitä lähemmäs lattian keskustaa olisi hyvä hakeutua kuitenkin niin, että jättää siellä tilan mahdollisille paikkatanssijoille. Tätä liikennesääntöä noudattamalla vältyttäisiin monelta ikävältä tilanteelta lattialla.
Tärkeintä on huomioida oma pari ja olla hänelle ystävällinen ja aidosti läsnä kahden yhteisen tanssin ajan.
Tärkein lavaetikettiasia: Anna jokaiselle mahdollisuus viihtyä tanssi-illassa
Viimeinen, mutta ei vähäisin, lavaetikettiin liittyvä asia liittyy suvaitsevaisuuteen ja sallivuuteen. Kuten artikkelin alussa mainittiin, ihmiset ovat tulleet viettämään iltaa kukin omista lähtökohdistaan ja jokaisen soisi viihtyvän tanssi-illassa. Tanssijärjestäjä pitää tansseja, jotta ihmiset saavat tulla nauttimaan vapaa-ajasta mukavan liikunnan, kivojen ihmisten ja hyvän musiikin parissa. Tanssiorkesterit tekevät parhaansa soittaakseen musiikkia, joka saa paikalla olijat viihtymään. Siksi myös tanssijoiden olisi syytä muistaa kantaa kortensa kekoon tämän asian suhteen ja pitää huoli siitä, että omalla käyttäytymisellään vaikuttavat illan ilmapiiriin positiivisesti ja auttavat muita mukanaolijoita viihtymään kanssaan.
4 asiaa, jotka ovat muuttumassa suhteessa perinteeseen
Vielä lopuksi tuomme ilmi neljä asiaa, jotka ovat muuttumassa suhteessa vuosikymmenten lavaetikettiin. Nämä ovat asioita, joita sinun kannattaa tarkkailla uudelle lavalle mennessäsi, koska ne voivat olla eri lavoilla hyvinkin erilaisia.
- Perinteiset miesten hakuun painottuvat illat ovat muuttumassa sekahakupainotteisemmiksi.
- Lattialla näkee paljon myös saman sukupuolisia pareja.
- Hyvin monet naispuoliset tanssinharrastajat opettelevat toimimaan viejinä, joten miesten haulla myös naispuolinen tanssija voi toimija hakijana.
- Hakuja tehdään jonkin verran myös hakualueen ulkopuolella. Ensikertalaisen on kuitenkin syytä olla tietoinen hakuriveistä ja hakeutua sinne mikäli haluaa tulla haetuksi.