Tanssin verkkokurssit mahdollistavat uudenlaisen tavan harrastaa tanssia ja tuovat ainutlaatuisen lisän tanssikurssitarjontaan. Monet asiat muuttavat muotoaan myös tanssin kohdalla ja yksi selkeä muutos on se, että fyysisten ja sosiaalisten tanssitapahtumien lisäksi mukaan on tullut erilaisia digitaalisia yhteisöjä ja tanssin verkkokursseja. Tanssista keskustellaan verkossa hyvinkin aktiivisissa yhteisöissä, YouTuben tanssinopettamiseen liittyvät videot ovat suosittuja, lyhyt videoista opetellaan tanssin perusaskelikkoja.

Ihminen on tanssinut aina: ryhmässä, parin kanssa tai yksin. Tanssi on aina ollut sidoksissa yhteisöllisyyteen ja siihen, että ollaan fyysisesti läsnä.

Tanssin verkkokurssit eivät ole uusi juttu

Tanssin verkkokursseja on ollut maailmalla tarjolla jo vuosien ajan kaikista mahdollisista ja mahdottomista tanssilajeista, myös paritanssista. Eri tasoisia ja eri tavoin toteutettuja kursseja löytyy paritanssin osalta salsasta, argentiinalaisesta tangosta ja ns. kansainvälisistä seuratansseista, joiden pohja on tosin kovin erilainen kuin suomalaisen seuratanssin. Suomessa tanssin verkkokurssitarjonta on huomattavasti vähäisempää, mutta myös laatu on varmempi —suomalainen paritanssin opetuksen taso on kansainvälisestikin verrattuna todella korkea ja tämä näkyy myös niissä tanssin verkkokursseissa, joita meillä on olemassa.

Tanssin verkkokursseissa ehdoton ykkösasia on se, että voit osallistua niihin mistä päin maailmaa tahansa, tarvitset vain toimivan verkkoyhteyden. Sen lisäksi, että voit konkreettisesti harjoitella tanssia verkkokurssin avulla, voit tutustua eri tanssilajeihin katsomalla niitä ja pääset mielessäsi kertaamaan asioita aukaisemalla tutun verkkokurssin ja palauttamalla sen kautta mieleen harjoiteltuja asioita.  

Kenelle tanssin verkkokurssit sopivat? Kuulutko johonkin 5:stä ryhmästä?

  1. Et pysty sitoutumaan iltaisin ja viikonloppuisin pidettäviin kursseihin, haluat itse valita milloin harjoittelet. Tanssin verkkokurssin avulla voit harjoitella vaikka keskellä yötä tai ensimmäiseksi aamulla! 
  2. Sinä haluaisit livekurssille, mutta kumppanisi haluaa ensin tutustua asiaan. Voitte tutustua asiaan rauhassa kotona, sen jälkeen on helpompi lähteä yhdessä paikkakunnan livekursseille. 
  3. Paikkakunnallasi ei ole tarjolla tanssikursseja. Tanssin verkkokurssi tuo kurssin kotiisi, missä tahansa asutkin. 
  4. Kynnys lähteä livekurssille on sinulle liian korkea, haluat harjoitella tanssia ensin rauhassa itseksesi tai oman parisi kanssa. Tutustu asioihin rauhassa uudestaan ja uudestaan, näin tanssien perusasiat tuntuvat tutulta siinä kohtaa, kun päätät rohkaista mielesi ja astua tanssisalin kynnyksen yli. 
  5. Haluat palata livekursseilla läpikäytyihin asioihin rauhassa itseksesi. Etenkin tanssien perusasiat ja peruskuviot ovat käytännössä samat eri tanssikouluissa, joten tanssin verkkokurssien avulla pääset kertaamaan ja syventämään näitä rauhassa, omaan tahtiisi

Lue tästä miten tanssin verkkokurssit toimivat tukena viikko-opetukselle.

tanssin verkkokurssit
TanssiOnline -kursseilla voit oppia 3:lla eri tavalla. 1. Katsomalla 2. Kuuntelemalla 3. Lukemalla.

Yhteisöllisyys ja saavutettavuus tanssin verkkokursseilla

Fyysinen läsnäolo ja sen mukanaan tuoma yhteisöllisyys ovat ilman muuta tärkeitä peruspilareita tanssin harrastamisessa, mutta myös digitaaliset alustat mahdollistavat yhteisöllisyyden —erilaisen sellaisen. Tästä ovat esimerkkeinä lukuisat Facebookin tanssiaiheiset ryhmät, joissa tanssinharrastajat jakavat tanssiin liittyviä ajatuksia, luovat yhteisiä projekteja ja saavat monenlaista tukea toisiltaan virtuaalisesti.

Verkkokurssit ja kaikki muu tanssiin liittyvä digitaalisuus tekevät tanssista entistä saavutettavampaa ja sisällöltään rikkaampaa. Tanssin verkkokurssit mahdollistavat tanssinopetuksen ja -harjoittelun niille, joilla ei syystä tai toisesta ole mahdollisuutta osallistua tanssitunneilla fyysisesti paikan tai jotka haluavat syventää taitojaan livekurssin ohessa. Ne lisäävät tanssin harrastamisen monimuotoisuutta ja avaavat ovia uusille harrastajille houkutellen samalla näitä mukaan upeaan tanssiyhteisöön!


Liisa Kontturi-Paasikko
Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011