Tanssitaidon oppimiseen vaikuttavat monet eri tekijät: keholliset valmiudet, oppimisen valmiudet, oppimisympäristö ja moni muu asia. Tanssin yksityistunnilla näitä asioita tarkastellaan yhdessä oman henkilökohtaisen opettajan kanssa.

Mitä asioita minulla kehossa on jo olemassa? Mitkä aistikanavat minulla toimivat vahvimmin motorisen taidon opettelussa? Tarvitsenko ihmisiä ympärilleni tai kaipaanko rauhallisen harjoitustilan? Nämä ja monet muut kysymykset ovat niitä, joita kannattaa pohtia tanssiharrastusta aloittaessa tai etenkin siinä kohdassa, jos tuntuu että oppimista ei tapahdu vaikka käy tunneilla ja harjoittelee kovasti. 

Tutustu Lissun vinkkeihin löytää oma tapasi oppia katsomalla viime kesän Opi Oppimaan -videosarjan 1. jakso:

Video: Opi oppimaan, osa 1: Mikä on sinun tapasi oppia?

Tanssikoulujen ja -seurojen tanssitunneilla on tanssin oppimisen lisäksi läsnä vahva sosiaalinen aspekti. Tunneilla tapaa mukavia ihmisiä ja luo kenties uusia ystävyyssuhteita samalla kun oppii tanssimisen taitoa. Joskus voi kuitenkin olla, että tämä ei ole juuri sinulle paras mahdollinen paikka oppia uutta taitoa. 

Tanssin yksityistunnillakin oppimisen edellytysten pohjalla on kaksi asiaa

Keholliset valmiudet

Tanssitaidon opetteleminen on asia, jossa jokainen työskentelee oman kehonsa ja siinä olevien valmiuksien kanssa. Valmiudet ovat kehittyneet elämän varrella erilaisten liikuntamuotojen ja arkiliikunnan ja myös perimän tuloksena ja voivat olla hyvin erilaisia. Paritanssin pohjalla olevat motoriset valmiudet meillä on kuitenkin jokaisella olemassa, ne ovat kenties piiloutuneet elämän varrella, mutta jokainen meistä on osannut tehdä kehollaan niitä asioita, joista paritanssimisen taito koostuu.

Mieli

Ihmisen mieli on ihmeellinen asia. Välillä se on valmis ottamaan vastaan vaikka kuinka haastavia asioita, välillä mieli tekee tenän eikä mikään tunnu menevän perille. Tunnistatko omassa elämässäsi tilanteita, joissa jälkimmäinen tapahtuu eli opin perille meneminen on kiinni enemmän ”korvien välistä ”kuin vaikkapa kehon taidosta? 

Se, että sekä keho että mieli ovat valmiita ottamaan vastaan uutta oppia on tärkeää oppimisen kannalta ja hyvä opettaja pyrkii parhaansa mukaan luomaan edellytykset tälle. Täysin ymmärrettävää ja luonnollista on se, että mitä isompi ryhmä on sitä enemmän opettaja joutuu tekemään ratkaisuja koko ryhmän näkökulmasta jolloin yksittäisen oppilaan tarpeet ja sen hetkinen valmius jäävät helposti huomioimatta. 

Lue tästä samasta aiheesta aiemmin kirjoitettu artikkeli Sinua varten räätälöity tanssinopetus.

Tanssin yksityistunnilla opettaja omistaa aikansa sinulle

Yksityisopetuksessa opettaja pystyy kohdistamaan huomionsa koko opetuksen ajan vain sinun oppimiseesi ja sekä tunnilla läpikäytävien asioiden sisältö että etenemisen tahti määräytyy sen mukaan, mitä sinä olet sillä kerralla valmis ottamaan vastaan. Saat koko tunnin ajan sopivassa määrin henkilökohtaista palautetta, jota voit pureskella samantien opettajan kanssa niin että varmasti ymmärrät mitä opettaja tarkoittaa. Vaikka yksittäinen tunti maksaa enemmän kuin ryhmäopetus, sen anti on moninkertainen.

Meistä jokainen tarvitsee aikaa, jolloin saa keskittyä vain itseensä ja omaan hyvinvointiin ja hyvässä opettaja-oppilassuhteessa yksityistunnit toimivatkin eräänlaisena arjen terapiana, hetkenä jolloin voi irrottautua arjen haasteista ja viettää terapeuttisen hyvää oloa tuottavan hetken luotettavan ihmisen kanssa. 

Oppilaspalautteita tanssin yksityistunneista

KATI: Tunnit voivat olla tapa tutustua oman kehon mahdollisuuksiin

Tanssikoulumme Anniina on pitänyt jo pidempään tunteja Katille, joka on pikkutytöstä asti halunnut tanssia ja tuli tunneille tutustuakseen kehoonsa ja sen mahdollisuuksiin. Katin tanssiin on tutustuttu pääosin nykytanssin kautta. 

”Valitsin yksityistunnit, koska halusin oman tilan ilman mieleni tuomia vertaile muita - ajatuksia tai että minun olisi oltava täydellinen. Halusin keskittyä itseeni ilman näitä. Yksityistunti tuntui minulle turvalliselta tämän takia ja mahdollistaa syvemmän avautumisen itse kehoni vapautuneelle liikkeelle. Häiriötekijät ovat minimaaliset ja se on tuntunut tärkeältä tässä kohtaa omaa matkaani. Ja opettajan oma läsnäolo tuo tottakai siihen ihanan etuoikeutetun fiiliksen, mikä tuntuu joka tunti merkitykselliseltä. 

Opetus on antanut minulle luottamusta ja uskoa itseeni. Puhdasta iloa, naurua. Liikutuksen kyyneliä. Kykyä tuntea ja aistia oma kehoni uudelta tasolta, olla ylpeä ja armollinen. Puhdasta vapautumisen tunnetta haitallisista kahleista ja uskomuksista. Lapsen riemua tekemisestä!

Mieleenpainuvin hetki tähän astisista tunneista on opettajani kanssa yhdessä tanssittu hetki, jossa harjoittelimme luottamusta toisen ohjatessa liikettä. Se tunne, kun uskalsin vapauttaa kehoni liikkumaan luonnollisesti. ” (Kati, Anniinan oppilas)

Yksityistunnit

VESA: Yksityistunnilla saat henkilökohtaistamista ja yksilöllistä huomiota

Vesa on jo vuosien ajan tukenut tansseissa ja satunnaisilla kursseilla tapahtuvaa oppimista ottamalla yksityistunteja sekä tanssikoulumme Elisalta että Anniinalta. Vesa tulee tunnille aina valmiin kysymyksen kanssa ja työtä tehdään tämän asian parissa. Välillä tanssitaan hiki hatussa, välillä keskustellaan enemmän, yleensä johonkin tanssiin liittyvästä asiasta tai ilmiöstä —Vesallekin tunti on tanssin oppimisen lisäksi tapa irrottautua arjesta ja ”terapoida” itseään. 

”Valitsin yksityistunnit oppimisen tueksi koska oken vuosien saatossa huomannut, että niillä oppii enemmän-nopeammin-helpommin. Olen huomannut että myös opettaja oppii tuntien aikana huomaamaan, mikä on minulle oikeanlainen tapa opetella asioita. Minulla on jo iän mukanaan tuomia haasteita mm. päkiöissä ja polvissa  ja on hienoa että yksityistunnilla opettaja pystyy aina miettimään vaihtoehtoisen tai liikettä helpottavan tehdä asia joka ryhmätunnilla on tuntunut haastavalta. 

Yksityistunneilla olen oppinut löytämään itselleni pidempikestoisen oppimisprosessin. Saan tunnilla harjoitella asiaa opettajan kanssa, kertaan sitä itsenäisesti kotona ja tansseissa, havaitsen asioita joihin haluan tarkennuksia tai vastauksia ja menen näiden asioiden kanssa seuraavalle tunnille. Tätä johdonmukaisuutta en ole pystynyt toteuttamaan ryhmäopetuksessa, josta minulla myös on paljon kokemuksia. 

Mieleenpainuvia kokemuksia eri yksityistunneilta on paljon ja ne kaikki liittyvät onnistumisen tunteeseen, siihen että koen osaavani ja pystyväni. Viimeisin kokemus on cha cha -tunnilta, jossa oivalsin että ”tämähän ei satu polviin, pystyn tanssimaan tätä” kun opettaja löysi minulle sopivan tavan toteuttaa cha challe tyypillistä liikettä.” 

4 kysymystä tanssin yksityistunneista

1. Miten kannattaa toimia jos tanssin yksityistunnit kiinnostavat?

Mieti, mikä on se asia tai tanssilaji, jota haluaisit yksityisopetuksessa oppia ja ota selvää oman paikkakuntasi tanssikoulun tai -seuran kautta, kuka voisi  tai ketkä opettajat voisivat olla tähän tarkoitukseen sinulle oikea opettaja. 

2. Miten valitsen opettajan?

Sinä olet asiakas (oppilas) , joka ostaa palveluntarjojalta (opettaja) hänen erityisosaamistaan. Kyseessä on kuitenkin kaksi ihmistä ja hyvin henkilökohtainen tilanne, joten ”kemioiden toimivuus” on erityisen tärkeää. Mikäli olet ottamassa yksityistunteja ensimmäistä kertaa, luota opettajan valinnassa vaistoosi. Varaa ensin yksi tunti, jotta saat vahvistuksen sille että työskentely tapahtuu teille molemmille hyvässä ilmapiirissä ja tee sen jälkeen päätös jatkosta.

3. Mitä tanssin yksityistunnilla tapahtuu?

Mikäli tulet tunnille valmiin asian tai kysymyksen kanssa, opettaja pyrkii parhaansa mukaan auttamaan sinua saamaan vastauksen kysymykseen, opettamaan sinulle pyytämäsi asian ja antamaan eväitä asian oppimiseen. Pidemmässä oppilas-opettaja -suhteessa pystytte luomaan tunnille ihan omanlaisenne rutiinit eli valmista tuntimallia ei ole olemassa vaan se syntyy opettajan ja oppilaan vuorovaikutuksessa. 

Voit myös tulla tunnille ja toivoa, että opettaja antaa yleistä palautetta tanssistasi. Koulutettu opettaja löytää nopeasti asioita, joiden kanssa voitte työskennellä.

4. Kuinka paljon tanssin yksityistunteja on hyvä ottaa?

Tähänkään ei ole olemassa oikeaa vastausta. Selvää kuitenkin on se, että sen jälkeen kun opettaja  on oppinut tuntemaan sinut ja oppimisen tapasi, hän pystyy aina paremmin auttamaan sinua oppimisen haasteissa. Niinpä, mikäli aloittelet tanssiharrastusta ja olet päättänyt tehdä sen yksityistuntien kautta, suosittelemme sinua sopimaan pidemmän jakson jotta oppimiselle saadaan luotua rauha ja se etenee tavoitteellisesti. 


Yksityisopetus on asia, jonka kokeilemista kannattaa ehdottomasti harkita mikäli kaipaat henkilökohtaista palautetta, sellaista joka on tarkoitettu juuri sinulle.

Mikäli haluat kokeilla yksityistunteja TanssinTahdin opettajien kanssa, laita viestiä info@tanssintahti.com ja kerro toiveistasi. Ohjaamme sinut sen jälkeen ottamaan yhteyttä sinulle sopivaan opettajaan. Opettajamme antavat yksityistunteja Oulun alueella ja Pirkanmaa-Satakunta alueella.


Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Kysy rohkeasti, liisa@tanssintahti.com, 050-4431011