Paritanssi on tanssimuoto, jossa sosiaalisuus on vahvasti läsnä sekä tanssitunneilla että tanssitilanteissa ja tanssiystäviä tulee matkan varrella mukaan paljon.  Tanssi toimiikin erinomaisena välineenä uusien ystävyyssuhteiden muodostamiseen aikuisiällä. 

Tanssi tarjoaa tanssiystäville yhteisen kiinnostuksen kohteen, joten juttua riittää ja yhteisiä tapahtumia on tarjolla paljon. Tätä kautta tanssiminen auttaa ihmisiä tutustumaan toisiinsa luonnollisesti ja yhtäkkiä voidaan huomata, että tanssiystävyys on syventynyt oikeaksi ja aidoksi ystävyydeksi tai jopa parisuhteeksi. 

Tanssiystävät tutustuvat kehon kielen avulla

Tulevan tanssiystävän kanssa ei välttämättä tarvita tutustumiseen sanoja, koska kehon kieli ja paritanssissa vääjäämättä mukana oleva kosketus puhuvat puolestaan. Niiden kautta viestitetään parille monenlaisia tunteita ja mielialoja. Toisin kuin sanat saattavat tehdä, kehon kieli ei pysty huijaamaan vaan sen kautta mielialat ja tunteet välittyvät vaikka niitä yrittäisi pitää sisällään. Toki tutustumisen myötä myös sanat tulevat tärkeään rooliin ja vahvistamaan kehon kielen kautta löydettyä yhteistä tunnetta.

Lue tästä artikkelista minkälaista paritanssin vuorovaikutuksesta on ja mistä elementeistä se syntyy.

Vuorovaikutuksen luontevuus, oli kyse kehon kielestä tai tanssiystävän kanssa juttelemisesta, on aina yksilöllinen kokemus, joten kaikkien kanssa tanssiystävyys ei johda sen pidemmälle. Jokaiselle meistä toivottavasti osuu kohdalle myös sellainen tanssiystävä, jonka kanssa ystävyys syvenee ja kehittyy pidemmälle. Näiden ystävien kanssa voidaan jakaa paitsi tanssimiseen liittyviä pohdintoja myös muita elämään liittyviä asioita ja parhaimmillaan ystävyyssuhteet pysyvät yllä läpi loppu elämän tai johtaa pysyvään parisuhteeseen.

Usein tanssiystäviä löytyy tanssilavoilta suurinpiirtein samanikäisten tanssijoiden keskuudesta. Sekä iäkkäämmissä että nuoremmissa tanssiaktiiveissa on olemassa paljon erilaisia tanssiystäväporukoita. Porukan kanssa kenties sovitaan missä tanssitaan seuraavaksi, mikä tanssileiri olisi kiva kokemus tai kysytään suosituksia orkestereista tai ohjaajista / opettajista.

Kolme aitoa tarinaa siitä, mihin tanssiystävyys voi johtaa

Ulpu ja Joonas

  Ulpu on aktiivinen seuratanssija ja tanssinopettaja, Joonas tanssimuusikko. Ulpu kertoo meille heidän tarinansa:

  ”Tapasimme Joonaksen kanssa tansseissa. Hän lavalla, minä lattialla. Nyökkäsimme tervehdyksen, hymyilimme, mutta emme koskaan puhuneet toisillemme sanaakaan. Näin kului useampi vuosi, kunnes Joonas uskaltautui juttelemaan. Juttu jatkui somessa, mutta koska kumpikin oli tahoillaan pitkässä ja vakavassa parisuhteessa, yhteydenpito pysyi vain kaverillisena.

  Kunnes yksi tanssi nyrjäytti kaiken uuteen asentoon.

  Pyysin Joonasta tanssimaan ja hän suostui, vaikkei ollut koskaan tanssinut askeltakaan. Tanssiksi sitä ei kai kuitenkaan oikein voi luonnehtia, se oli enemmänkin kävelyä tanssiotteessa ja lopulta vain huojumista paikallaan.

  Näin jälkikäteen on kuitenkin helppo sanoa, että tuosta hetkestä kaikki muuttui. Jotain suurta tapahtui siinä hetkessä, vaikkei mitään sanottu ääneen ja ulkoapäin katsottuna me vain seisoimme paikallamme. Maailma oli kuitenkin merkittävästi erilainen kuin ennen. Olimme löytäneet toisemme ja tunsimme vahvasti saapuneemme kotiin. Se oli kuin elokuvista: Tässä hän on - se oikea.

  Vaikeiden vaiheiden jälkeen jäljelle jäi vain yksi mahdollinen tapa toimia. Oli pakko uskaltaa jättää entinen elämä ja heittäytyä tämän uuden suhteen vietäväksi.

  Päätös ei ollut helppo ja valitettavasti myös satutti ihmisiä ympärillämme. Se oli kuitenkin oikea. Olemme edelleen äärettömän onnellisia toisistamme ja häitämme tanssitaan tulevana kesänä."

  tanssiystävä
  Ulpu ja Joonas: Olimme löytäneet toisemme ja tunsimme vahvasti saapuneemme kotiin. Se oli kuin elokuvista: Tässä hän on - se oikea.

  Saarakaisa ja Mikko + tanssiystävien porukka

   Yksi tämän hetken menestyneimmistä seuratanssin kisapareista Saarakaisa ja Mikko tapasivat tansseissa, joten tanssi tuo heidän yhteiseen arkeensa ja myös juhlaansa paljon. Tämän lisäksi heille on pariskuntana muodostunut iso tanssiystävien joukko, jonka kanssa juhlitaan mitä ikinä halutaankaan juhlia. Kaikkiin juhliin liittyy aina tanssi, kerran kaveriporukan mökillä oli jopa bändi soittamassa. Yhtenä vuonna porukka jopa perusti oman tanssiryhmän ja osallistui Ronja Snåren koreografialla Kuopion Polkuja-tanssitapahtumaan!

   Kaiken hyvän lisäksi Saarakaisa ja ystäväporukan muut naiset ylläpitävät Humppapimpulat Instagram-tiliä ja tili löytyy myös TikTokista. Näissä he jakavat monenlaisia kokemuksia tanssista.

   Saarakaisan mukaan tanssin parissa on tosi helppo ystävystyä ja tutustua uusiin, erilaisiin ihmisiin. Lavatansseissa hakujen välissä seuraajat pääsevät höpöttelemään keskenään ja sitä kautta tulee uusia tanssiystäviä, joiden kautta pääsee taas tutustumaan uusiin ihmisiin. Näistä tanssitutuista syntyy usein oikeita ja aitoja ystävyyssuhteita, niinkuin Humppapimpuloiden tapauksessa on käynyt.

   Kuvassa tanssiystävät: Humppapimpulat, Saarakaisa vasemmalla.

   Länsi-Suomen opiston paritanssin 3kk kurssilaiset

   Huittisissa, Länsi-Suomen opistolla järjestetään vuoden aikana kaksi 3kk paritanssikurssia, joiden aikana pääsee tutustumismatkalle tanssin lisäksi itseensä. Tämä 3kk tanssimatka on omiaan synnyttämään elämänikäisiä tanssiystävyyksiä. Kursseille ei ole pääsyvaatimuksia, eikä sinne haluta tietyntasoisia tanssijoita vaan kaikki, joilla on jonkin verran pariatanssitaustaa ovat tervetulleita. Kurssin osallistujamäärä on pieni, viikossa vietetään vähintään neljä arkipäivää tiiviisti yhdessä ja opetus on intensiivistä ja henkilökohtaista. Jokaisen kurssikaverin oppii väkisinkin tuntemaan hyvin ja ne, joiden kaveruus syvenee 3kk aikana syvemmäksi ystävyydeksi ovat saaneet elämäänsä ihmisen, jonka kanssa on koettu jotain sellaista mistä moni muu on jäänyt paitsi. 

   Kaikki vuosien saatossa mukana olleet kurssilaiset on koottu myös WA-ryhmään, jossa jaetaan välillä kuulumisia ja fyysisesti lähellä asuvat ihmiset tekevät yhteisiä tanssimatkoja porukalla. Suurin osa palaa opistolle lyhyemmille tiivareille tanssimaan ja tapaamaan tanssiystäviään eli tästä porukasta on muodostunut ihan omanlaisensa tanssiyhteisö. 

   Jokainen opiston tanssiystävien porukka on halunnut jollakin tavalla ikuistaa 3kk matkansa. Syksyn 2023 opiskelijoiden kanssa tehtiin tällainen video muistoksi niistä ihanista hetkistä, joita saatiin yhdessä kokea.

   Video: LSOs23 loppuvideo

   Tanssiystävien joukko kulkee mukana matkalla

   Oma tanssitaipaleeni alkoi kouluikäisenä, samoin omien lasteni (etenkin tyttärieni) elämässä tanssi on ollut läsnä pienestä asti. Omista ystävistäni muutamaa lukuunottamatta ne tärkeimmät koko elämän matkan mukana kulkeneet ystävät ovat tulleet elämään jollakin tavalla tanssin kautta. Tanssi ja sen opettaminen on myös auttanut minua oman elämäni karikoissa ja sen kautta on saanut voimaa eteenpäin.

   Uskallan siis vilpittömästi sanoa jokaiselle, että kun elämä tympäisee kannattaa avata tanssisalin ovi ja heittäytyä mukaan sen tunnelmaan treenaamaan, nauttimaan tanssista yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa. Sieltä löytyy meille jokaiselle oma tanssiystävä!


   Liisa Kontturi-Paasikko
   Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011