Jos vienti-seuraaminen onnistuu molemmin päin, saat takuuvarmasti tanssia koko illan! Onko siis aika ottaa ohjat omiin käsiin ja taata se, että tanssimisen nautinnosta ei tarvitse jäädä paitsi?

Vienti-seuraamisen haltuun ottamisen kohdalla emme tarkoita sitä, että tanssijan pitäisi osata iso määrä kuvioita ja askelia eri tanssilajeista vaan sitä, että ymmärtää liikkumisen periaatteen, lajikohtaisen sykkeen välittämisen ja pystyy luovalla tavalla toteuttamaan nautinnollista, yhteistä tanssia.

Oheiselta videolta löydät helpon ja havainnollistavan, pelkkään kävelyyn pohjautuvan harjoituksen parin eri osapuolien roolin ymmärtämiseen.

Video: Vienti-seuraaminen, seuraaja viejänä?! ⚡

Katsaus vienti-seuraamisen historiaan

Tanssiminen on aina kuulunut ihmisten elämään ja arkeen. On tanssittu yksin, parin kanssa ja ryhmässä. Tanssilla on kutsutta hyvää viljelykautta, häädetty pois erilaisia uhkia, juhlittu satoa ja saalista. Ylipäätään, sen avulla on ilmaistu tunteita. Vapaa-ajan lisääntyessä 1800-luvulla alettiin rakentamaan tanssipaviljonkeja ja -lavoja ja vasta tuon jälkeen paritanssin perinteinen mies-nais -näkökulma alkoi saada valtaa.

Lavoista muodostui kohtaamispaikkoja, joihin lähialueen väki kokoontui viettämään iltaa. Tanssi toimi siis luonnollisena välikätenä myös vastakkaiseen sukupuoleen tutustumiseen ja luonnollisesti lavoilla syntyi paljon parisuhteita. Yhteisen onnistuneen tanssikokemuksen jälkeen oli helpompi pyytää päästä saatille ja siitä kenties seurasi jotain enemmänkin. 

Maaseudulla tanssitaito opittiin veren perintönä vanhempien ja isovanhempien opettamana, taitoa harjoiteltiin omissa tyttö- ja poikaporukoissa ennenkuin sitä lähdettiin testaamaan kylän tanssilavalle. Kaupungeissa tanssikoulujen toiminta oli organisoidumpaa ja myös sukupuolirooleista pidettiin kiinni tiukemmin. Liekö tämä syynä siihen, että viimeisten vuosikymmenten aikana kansanomaiset tanssit eli lähinnä jenkat ja polkat ovat olleet niitä, joita naisparit ovat ruukanneet tanssia keskenään. Sen sijaan uudempi ilmiö on se, että naisissa tanssitaan myös muita lajeja. Miespuolisten parien tanssiminen lavoilla ei edelleenkään ole tavallista, sitä tehdään lähinnä "huumorilla", mutta ehkä aika alkaa olla kypsä tämänkin tilanteen muuttumiseen.

On jo aika heittää sukupuoliroolittunut ajattelu romukoppaan ja antaa mahdollisuus uusille tuulille. 

Paritanssin suola ja sokeri on kahden ihmisen yhteinen liike, yhteinen nautinto soivasta musiikista ja tanssihetkestä. Tanssin riemun voi kokea joko samaa tai eri sukupuolta olevan, saman ikäisen tai eri ikäisen, saman kokoisen tai eri kokoisen tanssijan kanssa. Tärkeintä on että liikkumiseen löytyy yhteinen syke ja vuorovaikutteinen tapa tulkita musiikkia. 

Halutessasi voit palauttaa mieliin syksyn 2021 Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman ja sieltä jakson, jossa tanssittiin "vaihtoparien" kanssa. TanssiOnlinen Anniina sai vaihdossa parikseen Krista Siegfriedsin ja heidän kaunis yhteinen rumbansa puhutteli yleisöä.

Tanssin yksityistunnit on hyvä keino itsensä kehittämiselle.

vienti-seuraaminen

4 syytä, miksi vienti-seuraaminen molemmissa rooleissa kannattaa ottaa haltuun

1. Takaat itsellesi täyden tanssi-illan

Hyvin moni pitkän linjan paritanssinharrastaja lähtee tanssilavalle ensisijaisesti nauttimaan tanssimisesta ja sen tuomasta euforiasta ja hakeekin illoilta monenlaisia tanssikokemuksia. Kun vienti-seuraaminen on hallussa molemmin päin mahdollisuus entistä monipuolisempiin tanssikokemuksiin kasvaa ja ainakin niiden määrään voi vaikuttaa itse. Ne tanssi-illat, joissa joutuu odottamaan hakurivissä tanssi toisensa jälkeen ovat takana!

2. Opit ymmärtämään parin toisen osapuolin roolia eli kehityt samalla myös perinteisessä roolissasi 

Tämä on yksi isoimmista hyödyistä vienti-seuraamisen molempien roolien opettelussa. Parin kanssa tanssiminen on aina kahden kauppa ja mitä paremmin ymmärtää, mitkä asiat ovat niitä, jotka vaikuttavat siihen että tanssi tuntuu hyvältä sitä paremmin pystyy omassa roolissaan niitä täyttämään. Tärkeää on muistaa artikkelin alussa mainittua seikka siitä, että hyvä vienti-seuraaminen ei tarkoita isoa kuviorepertuaaria vaan perusasioiden ymmärtämistä ja oivaltamista.

3. Motoriset taitosi kehittyvät koska joudut sopeuttamaan kehoasi uudenlaisiin asiohin

Viejällä ja seuraajalla on vienti-seuraamistapahtumassa vastuullaan erilaisia asioita, joten joudut haastamaan kehoasi ja samalla aivojasi monella. tavalla erilaisiin käskyihin, eri suuntaisiin liikkeisiin ja erilaisiin kehonmuotoihin. Haastetta tuo jo pelkästään se, että monissa tanssilajeissa perusaskelikot tanssitaan peilikuvina ja myös kehon muodostama tanssiasento on usein peilikuva verrattuna tuttuun rooliin. Hienosäätöisen motorisen taidon kehittymisen lisäksi harjoittelu on siis mitä mainiointa aivojumppaa.

4. Pääset nauttimaan tanssinriemusta yhdessä ystäviesi kanssa riippumatta siitä kumpaa sukupuolta he edustavat

Perinteinen sukupuoliajattelu on jo vuosien ajan kokenut melkoista mullistusta yhteiskunnassa ihan yleisesti ja nyt on aika tuoda tätä ajatusta ja suvaitsevaisuutta myös tanssilavoille. Paritanssi on kahden ihmisen yhteinen hetki ja siitä voi täysin rinnoin nauttia joko samaa sukupuolta tai eri sukupuolta olevan ystävän kanssa. Tanssin kautta voi hakea itselleen kumppania, mutta aivan yhtä oikeutettua on nauttia tanssimisesta ihan vaan tanssikaverina ja ystävänä.

Tanssin

Paras tanssikokemus syntyy siitä, että tanssissa on viejä, seuraaja ja seuraaja


Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011