Vise eli vienti ja seuraaminen on olennainen osa paritanssia. Se on kahden ihmisen vuorovaikutusta tanssin keinoin ja parhaimmillaan kahden kehon liike sulautuu musiikin soidessa yhdeksi ja pari tulkitsee soivaa musiikkia yhteisen sykkeen kautta syntyvällä kommunikaatiolla. Paritanssissa parin välinen yhteys on lämmin ja suvaitseva, molemmat antavat toisilleen tilaa ja kunnioittavat toisen liikettä. 

Vaatiiko paritanssi onnistuakseen miehen ja naisen?
-Ei vaadi!-

Se vaatii kaksi samaan hetkeen heittäytyvää tanssijaa, joiden sukupuoli voi olla mikä tahansa. Se synnyttää henkisen yhteyden ja joskus toki muutakin, mutta näinhän kaikki vuorovaikutus tilanteet tekevät. 

Lue tästä aiempi artikkeli Vienti-seuraaminen haltuun molemmin päin.

Tanssi nimeltä vise

Seuratanssin ohjaajakoulutukset alkoivat 25 vuotta sitten Joensuun tanssiviikoilla ja allekirjoittanut on ollut niissä mukana paria vuotta lukuunottamatta alusta asti. Koulutustoiminnan alkamisen myötä paritanssin opetus sai uudenlaista suuntaa ja suureen osaan nousi ”vise”. Alkuvuoden koulutuksissa oli erään opiskelijan mukana kaveri, joka seurasi koulutusta sivusta ja muutaman päivän kuluttua tuli kysymään: ”Mikä tanssi se vise oikein on?”. Eihän se mikään tanssilaji ollut eikä ole vieläkään, mutta termiä käytettiin paljon koska opetuksen pääpaino oli siinä, että vienti ja seuraaminen eli vise saadaan toimimaan. 

Tanssijana kehittymistä edesauttaa paljon se, että oppii ymmärtämään myös vastakkaiseen rooliin liittyviä asioita. Opettelemalla viseen liittyviä asioita molemmissa rooleissa tanssi itselle tärkeämmässä roolissa poikkeuksetta paranee, koska siinä pystyy ottamaan huomioon niitä asioita, jotka vastakkaisessa roolissa tuottavat haasteita. Seuraaja oppii olemaan omassa liikkeessään aktiivinen, viejä oppii huomioimaan tanssiotteen tuntua paremmin, molemmat oppivat aistimaan parin liikettä paremmin. 

Kun vientiä ja seuraamista eli viseä opetellaan, ei tarvita monia kuvioita ja paljoa askelia, ne ovat toissijaisia parityöskentelyn näkökulmasta. Tarvitaan yhteisen sykkeen tuntemista, yhteisen liikkeen aistimista ja toisen liikkumiseen reagoimista yksinkertaisilla tanssillisilla asioilla. Sen jälkeen, kun näitä asioita on saatu kehoon voidaan tanssimateriaalia laajentaa ja ruveta kokeilemaan asioita haastavammissa kuvioissa. 

Visen opetteleminen on uusi mahdollisuus etenkin naisille

Realiteetti tansseissa, tanssikursseilla ja myös erilaisissa paritanssin koulutuksissa on se, että miehiä on niissä useimmiten vähemmän kuin naisia. Kahden ensimmäisen osalta tilanne on raastava naisille, jotka haluavat tulla viedyiksi, mutta joutuvat tansseissa katsomaan vierestä tanssivia pareja ja kursseilla odottamaan vaihtoringissä vuoroaan. Naisilla on pysyvä halu tanssia, tulla tanssitetuiksi ja kehittää tanssitaitoaan siinä toivossa että tilanne muuttuisi. Useimmat miehet sen sijaan saavat uurastaa hiki hatussa ja tanssia halutessaan koko illan. Tämän vuoksi miehille käy helpommin niin, että tietylle tasolle päästyä ei enää tule lähdettyä kursseille kun tansseissa saa tanssia mielin määrin joka tapauksessa. 

Tämän lisäksi kaikenlaisiin opettajakoulutuksiin on kautta aikojen hakeutunut enemmän naispuolisia opiskelijoita, tämä on aina näkynyt myös mm. seuratanssinohjaajakoulutuksissa. Opetus- ja ohjaustyö on jostain syystä houkuttelevampaa naisille kuin miehille. Erilaisille pidemmille kursseille ja ohjaaja-  / opettajakoulutuksien kohdalla naispuolilta osallistujilta on usein tullut vastaan kysymys: ”Mikä on paritasapaino, onko mukana viejiä (=miehiä)?”. Useimmiten vastaus on, että naisia on enemmän kuin miehiä mutta että osa naisista haluaa harjoitella myös viejän roolia. Tämä tieto saattaa joskus muodostua naisille esteeksi ilmoittautua mukaan kurssille, joka muuten kiinnostaisi kovasti ja josta olisi paljon hyötyä tanssijana kehittymisen kannalta.

Vetoomus meille kaikille

Koska realiteetti on se, että naispuolisia osallistujia on yleensä enemmän kuin miespuolisia, tämä vetoomus koskee tässä kohtaa enemmän naispuolisia tanssinharrastajia. Niitä, jotka kokevat että into harrastukseen lopahtaa kun joutuu ilta toisen jälkeen olemaan seinäruusuna.

Meidän pitää itse tehdä asialle jotain.

On todella surullista, jos tanssia ja liikkumista rakastavan naispuolisen ihmisen harrastus loppuu siihen, että sitä ei voi harrastaa miespuolisen tanssijan kanssa

Kehitetään omaa taitoamme yksin, porukassa ja otetaan ainakin jossakin määrin haltuun myös viejän roolia. Tanssiminen ”naisten kesken” tai sekaporukassa jossa kaikki haluavat tanssia myös vastakkaisessa roolissa on huikean mukavaa, asioita harjoitellaan lempeällä mielellä, suvaitsevasti ja pilke silmäkulmassa. Siinä samalla oma taito kehittyy ja sen myötä voi hyvin olla, että myös mahdollisuus päästä tanssimaan juuri sen kanssa josta aina on haaveillut kasvaa! 

5 mahdollisuutta tanssia "vise"-tanssia

  • 1. Lissun ja Elisan järjestämät Naisten Vuoro -kurssit. Näille kursseille otetaan toistaiseksi vain naispuolisia tanssinharrastajia ja parityöskentelyä harjoitellaan luovalla otteella ilman paineita ja odotuksia. Näillä kursseilla ei kukaan ihmettele asiaa eikä odota, että se opitaan heti. Ensimmäinen Naisten Vuoro oli menestys ja se innostaa järjestämään näitä kursseja lisää syksyllä 2023. Seuraa somea tai laita viestiä, mikäli asia kiinnostaa: liisa@tanssintahti.com tai elisa@tanssintahti.com
  • 2. Länsi-Suomen opiston 3kk paritanssikurssi Huittisissa. Tällä kurssilla jokainen saa kokeilla tanssimista myös vastakkaisessa roolissa. Siihen tutustutaan ja sitä kokeillaan, mutta kenenkään ei ole pakko jäädä siihen. Suurin osa on kuitenkin halunnut tehdä asiaa enemmän, koska on kokenut siitä olevan apua myös tutummassa roolissa tanssimiseen. Täälläkin tilanteen harjoittelu on turvallinen ja paineeton, koska porukka on tuttua ja asiaa lähestytään helppojen luovien ja musiikkilähtöisten harjoitteiden kautta. SYKSYN 2023 KURSSILLE VOI VIELÄ ILMOITTAUTUA MUKAAN!
  • 3. Erilaiset tanssinohjaajakoulutukset. Näissä tähtäin on luonnollisesti ohjaamisen opettelemisessa, mutta myös omaa tanssitaitoa kehitetään ja yksi kehittämisen tapa on se, että kurssin materiaali tulee opetella tanssimaan molemmissa rooleissa. Koulutuksissa asia on itsestään selvyys, joten se ei aiheuta kummastusta ja kurssikaverit osaavat asettua opettelijan asemaan. Koulutuksia järjestävät mm. Tanssikansa ry ja Suomen Seuratanssiliitto Susel ry sekä yksittäiset tanssinopettajat.
  • 4. Minkä tahansa tahon järjestämä tanssikurssi. Naisia toimii kursseilla jo paljon viejän roolissa, miehiä vähemmän seuraajan roolissa, mutta tämäkin on mahdollista. Asia on kursseilla vielä uusi, joten kannattaa vähän fiilistellä, miten asiaan suhtaudutaan. Mitä jos kokeilisit asiaa vaikkapa Valasrannan tanssileirillä.
  • 5. Tanssit eli lähde rohkeasti tanssimaan "ei-oletussa" roolissa. Naisparit ovat olleet lavoilla tuttu näky aina, miespareja saatetaan vielä katsella pidempään. Se, että nainen hakee toista naista tanssimaan on myös uudempi asia, joten tuntosarvet kannattaa pitää herkkinä hakutilanteissa ja olla varautunut myös pakkeihin.

Turvallisinta on siis valita jokin kolmesta ensimmäisestä vaihtoehdosta, harjoitella asiaa rauhassa ja opetella nauttimaan tanssista sukupuolettomassa roolissa, viejänä tai seuraajana.

MIKÄ ON PARASTA ?

Se, että useimmiten ne naisviejät ( ja miesseuraajat), jotka ovat tehneet töitä asian kanssa ovat huomattavasti keskimääräistä taitavampia visessä, koska heillä on uutta opeteltaessa ollut jo ymmärrys toisesta roolista!


Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011