Hidas lavafoksi on lisännyt suosiotaan tanssinopetuksen kentällä viime vuosina sekä opettajien että etenkin tanssijoiden keskuudessa. Tanssijat ihastuvat lajin pehmeän rentoon tunnelmaan ja helppoon tapaan tulkita soivan musiikin rakennetta. Laji onkin levinnyt mukavasti tanssilavoille eri puolille Suomea.

Asiaan vihkiytymätöntä voi hämmentää foksien moninaisuus. On foksi, hidasta foksia, foxtrotia, lavafoksia, hidasta lavafoksia ja jos jonkinlaista hyvin samanlaiselta kuulostavaa asiaa. Tässä alkuun tiivis "sanakirja" foksiin liittyvien käsitteiden kirjosta:

  • foksi = tanssina HHNN pohjainen tanssilaji, jolle löytyy myös muita nimityksia kuten sosiaalitanssi, vaihtoaskeltanssi, rytmitanssi, foxtrot. Foksia tanssitaan hyvin monenlaisiin musiikkeihin
  • foksi = musiikkina tanssirytmi, joka on syntynyt swingmusiikin myötä ja jonka pohjana on kolmimuunteisuus. Tempohaarukka on laaja. Musiikkia voi kutsua myös foxtrotiksi ja sen hitaampaa versiota usein kutsutaan slow foxtrotiksi tai slow foxiksi.
  • hidas foksi = HNN pohjainen tanssi, jota kutsutaan myös hitaaksi lavafoksiksi. Pohjana on (slow) foxtrot -niminen Englannissa vakioitu tanssilaji
  • quickstep = nopeaan foksimusiikkiin tanssittava Englannissa vakioitu tanssilaji, jonka elementtejä voi käyttää myös lavoilla nopean foksin soidessa. Kurkkaa TanssiOnline Instagrammista syy miksi maustaa Foksia Quickstepillä.
  • fusku = suomalainen tanssilaji, jota tanssitaan yleisesti reipastempoiseen foksimusiikkiin. Samantyyppisiä HHNN-pohjaisia avoimen otteen tanssilajeja löytyy muualtakin maailmasta, mutta suomalaiset ovat tehneet tästäkin lajista oman persoonallisen versionsa, fuskun.

Hidas lavafoksi muiden foksien joukossa

Rakkaalla lapsella on siis monta lempinimeä, niin tässäkin tapauksessa. Kärjistetysti voidaan seuratanssin (lavatanssin) näkökulmasta ajatella, että lavoilla on käytössä kaksi erilaista foksia, joilla on oma perusaskelikkonsa ja sen myötä syntyvät peruskuviot: nopeampi foksi, jonka peruaskelikon rytmi on HHNN ja hidas foksi, jossa peruaskelikko tanssitaan rytmillä HNN. Toisessa on siis perusaskelikossa neljän askeleen ryhmä ja toisella kolmen. 

hidas lavafoksi

Foksi = vaihtoaskeltanssi, sosiaalitanssi

Foksi-nimi on suomenkielinen versio kansainvälisestä social rhythm -nimisestä lajista eli englantilaisten jo 1920-luvulla vakioimasta, pienessä tilassa tai ahtaassa väkijoukossa tanssittavasta lajista. Lajin perusaskeleen rytmitys on HHNN, lajiin soveltuva musiikki on tempohaarukaltaan ja rytmiseltä pohjaltaan laaja eli käytännössä tätä lajia voi tanssia lähes kaikkeen tasajakoiseen musiikkiin. 

Mikäli musiikin tempo on hidas, voidaan ottaa käyttöön hitaan lavafoksin askellus, nopeassa tempossa voidaan lainata tanssiin elementtejä quickstep-nimisestä lajista.

Lissun opetusura on kestänyt kohta 40 vuotta ja sen aikana tätä lajia on kutsuttu sosiaalitanssiksi, vaihtoaskeltanssiksi, rytmitanssiksi, yleistanssiksi ja foxtrotiksi kunnes parikymmentä vuotta sitten tanssijoiden ja tanssinopettajien käyttöön vakiintui nimitykseksi foksi. 

Lue tästä miksi foksi on tärkeä oppia.

Hidas lavafoksi = hidas foksi = foxtrot sovellettuna lavoille

Kun musiikin tempo hidastuu, kaksi iskua kestävien painonsiirtojen tuottaminen tulee haasteelliseksi ja onkin helpompi saada tanssista luontavaa käyttämällä suhteessa enemmän nopeita askelia kuin hitaita. 

Lue hitaan foksin taustasta artikkelista Hidas foksi on kuningaslaji

Hitaan lavafoksin perusaskelikossa on yksi hidas askel ja kaksi nopeaa. Laji on tullut aktiivisemmin esille opetuksen kentälle vasta viime vuosina, mutta opetuksen perusteet ovat aikalailla vakiintuneet ja suurimmalla osalla kursseja lajin perusteet opetetaan aika yhteneväisesti askelikkojen ja musiikin käytön osalta. 

TanssiOnlinen opettajat haluavat kunnioittaa alkuperäisen vakioidun lajin eli foxtrotin tanssillista olemusta ja Online-kurssin tanssillisena perustana onkin pientä nousua ja laskua käyttävä HNN askelikko. Tämä on meidän valintamme, kentällä voit törmätä samaan lajiin ja askelikkoon tanssittuna joko pienellä joustolla tai lattarimaisesti keinahtavalla liikkeellä. 

Video: TanssiOnline Hidas foksi

3 asiaa, joiden kohdalla hidas lavafoksi eroaa vakioidusta foxtrotista

  1. vasemman jalan perusaskel eli kolmiaskel (three step) tanssitaan suljettuna eli jalat suljetaan kolmannella askeleella. Myös nousu ja lasku on erilainen kuin vakioidussa lajissa, jossa kolmiaskeleessa tapahtuu nousu vasta toisen askeleen lopussa ja kaikki askeleet etenevät tilassa. 
  2. Kuvioiden rytmitys pidetään HNN-pohjaisena eli kuvioissa pysytään yhden tai kahden tahdin sisällä. Vakioidussa lajissa esim. Oikean käännöksen (natural turn) loppu tanssitaan rytmillä HHH. 
  3. Käännösten sisäkaaren kantakäännös jätetään pois. Koska lavoilla liike on suhteellisen pientä ja myös nousu ja lasku on enemmän ”ajatus” kuin iso liike, käännökset onnistuvat hyvin ilman jalkojen sulkemista käännöksen sisäkaarella. Lisäksi vasen käännös on hyvin luonteva tanssia ohiaskeleella sekä käännöksen keskellä että sen lopussa, joten kantakäännös siinäkin aiheuttaisi turhia murheita. 

Melkoinen viidakko siis tämä foksien viidakko, eikö vaan? Tärkeintä on onneksi se, että meistä jokainen oppii jollakin tavalla tanssimaan soivaan foksimusiikkiin, oli se tempoltaan hidasta tai nopeaa. Mikäli haluaa kehittyä monipuoliseksi tanssijaksi, kannattaa omaan tanssijan työkalupakkiin toki kerätä erilaisia työkaluja, joiden avulla erilaisia biisejä ja niiden tunnelmia pääsee parin kanssa tulkitsemaan. Ja kuten todettu, hitaiden biisien tulkitsemiseen hidas lavafoksi ja sen erilaiset elementit ovat oivallinen ratkaisu!


Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista kysyttävää?
Kysy rohkeasti, liisa@tanssintahti.com, 050-4431011