Paritanssi on parhaimmillaan tanssia sydämen kyllyydestä!

Sinulla on mahdollisuus päästä tähän tunteeseen heittäytymällä yhteiseen tanssiin täysillä. Onnistunut paritanssikokemus syntyy siitä, että parin molemmat osapuolet ovat aidosti läsnä yhteisessä hetkessä yhteisen tunteen synnyttämiseksi. 

Tanssin oppiminen on monisyinen asia ja usein käy niin, että fokus kiinnittyy askelien ja kuvioiden oppimiseen muiden asioiden jäädessä toissijaisiksi. Tämä on luonnollista, eihän oppimista voi tapahtua jos ei keskity olennaiseen. Alkuvaiheessa tuo ”olennainen” on juurikin askelmerkkien opettelua ja sitä pitää tehdä jotta niiden sisälle ja päälle päästään rakentamaan uusia asioita. 

Jo harrastuksen alkuvaiheessa olisi opettelun lisäksi hyvä päästä harjoittelemaan myös varsinaista tanssitilannetta, jossa jokaisen kuuluisi tanssia sydämen kyllyydestä niin että keskittyy täysillä tanssihetkeen miettimättä askelia tai tanssiteknisiä asioita. 

tanssia sydämen kyllyydestä

Opettele paritanssi taidon perusteet ja sitten unohda ne —tanssi sydämen kyllyydestä!

Pohditaanpa ensin mitä elementtejä hyvän paritanssitaidon oppiminen pitää sisällään ja sen jälkeen voimmekin jättää nämä asiat omaan arvoonsa ja keskittyä olennaiseen! 

Askeleet ja kuviot

  • Näitä tarvitaan, mutta ei niin paljoa kuin oppilaat usein luulevat. Viejät ja seuraajat ovat tämän osa-alueen kohdalla epätasa-arvoisessa tilanteessa: viejillä kuviomateriaalia täytyy jonkin verran olla, seuraajat periaatteessa pystyvät oppimaan hyviksi tanssijoiksi osaamatta itsenäisesti tehdä ainuttakaan kuviota. Niinpä etenkin viejillä on usein, täysin ymmärrettävästi, tarve opetella lisää kuvioita kun taas seuraajat toistuvasti sanovat yhteisen tanssin olevan paljon miellyttävämpää jos kuvioita on vähän. Tasapainon löytäminen tässä asiassa on oma taitolajinsa. 

Tanssillisuus ja tanssitekniikka

  • Tämä on asia, joka tuo askeliin ja kuvioihin lisää laatua ja sitä kautta myös nautintoa. Hyvin kannateltu ja rennosti liikkuva keho pystyy tuottamaan orgaanista liikettä. Eri lajien tanssitekniikoissa ja tanssityyleissä on omia persoonallisia vivahteitaan, joiden kautta tanssija pystyy tuomaan lajien luonnetta paremmin esille tanssiessaan. 
  • Nämä ovat asioita, joita pystyy ja joita on tärkeää harjoitella yksin, ilman paria koska hyvä tanssitekniikka perustuu henkilökohtaiseen taitoon.

Musiikki ja rytmi

  • Soiva musiikki on iso osa paritanssia. Alkutaipaleella se määrittelee mitä lajia tanssitaan, myöhemmin siitä voi löytää paljon pieniä elementtejä joiden kautta tanssimiseen saa lisää väriä ja vaihtelua. Lue tätä asiaa koskeva artikkeli tästä.
  • Oman liikkumisen synkronoiminen yhdeksi osaksi soivaa musiikkia on myös olennainen osa hyvää tanssia, tarkoituksena on että sekä askeleet että erilaiset kehon liikkeet ovat synkassa musiikin perussykkeen kanssa. 

Paritanssitunneilla asioita tehdään yleensä samantien parin kanssa, mutta kaikkia edellä mainittuja asioita voi harjoitella myös yksin. Itsenäinen, oman taidon harjoittaminen olisikin tärkeää sujuvan paritanssitaidon kehittymiseksi. Kun asiat osaa ensin yksin niitä on helpompi sovittaa yhteen parin kanssa ja näin saada aikaiseksi tanssia sydämen kyllyydestä. 

Parityöskentely eli vienti ja seuraaminen

  • Tämä on luonnollisesti erittäin olennainen osa hyvää paritanssitaitoa ja tätä opetellaankin kursseilla ihan ensimmäisestä tunnista lähtien. Miten tanssiasento muodostuu, miltä se tuntuu? Miten tanssiasento ja -otteet muuttuvat? Miten yhdessä liikkuminen tapahtuu ja mitkä ovat tärkeitä asioita viejälle tai seuraajalle? 

Kaikissa edellä mainituissa asioissa opeteltavaa riittää todella pitkäksi aikaa ja lopputulema on se, että koskaan ei tule valmiiksi, aina voi kehittää osaamistaan eteenpäin jollain osa-alueella ja syventää taitoaan. 

MUISTATHAN, ETTÄ LISÄKSI ON TÄRKEÄÄ TANSSIA SYDÄMEN KYLLYYDESTÄ IHAN JOKAISESSA OPPIMISEN VAIHEESSA!

Paritanssin ydin = Tanssia sydämen kyllyydestä

Paritanssin ydin on parin välinen vuorovaikutus ja yhteisen hetken luominen sillä osaamisella mitä tanssijoilla on käytössään. Yhteinen, miellyttävä tanssikokemus pääsee syntymään kun molemmat parin osapuolet ovat valmiita kuuntelemaan toisiaan ja aistimaan mitä toisella on annettavanaan. 

Usein ajatellaan että jotta tanssihetkestä voi muodostua onnistunut, tanssijoiden täytyy olla suurin piirtein samalla taitotasolla. Se, että ollaan taidollisesti tasaväkisiä helpottaa tanssin mekaanista suorittamista, mutta siitä huolimatta kokemus voi jättää kylmäksi. Kun joudutaan oikeasti kuuntelemaan toisen tanssia ja suhteuttamaan omaa tanssia siihen, kokemus on usein läsnäolevampi ja aidompi. Tanssimisesta tulee myös molemmille vahvasti henkilökohtainen kokemus kun siinä on läsnä niin että kaikki aistit herkkinä. Se, jonka taidot ovat vahvemmat tulee vastaan ja auttaa löytämään yhteisen sävelen ja se, jolla on vähemmän kilometrejä saa tanssia omalla äärirajallaan turvallisesti ja vapautuneesti. 

Tanssilavalla tanssitaan itselle vieraidenkin ihmisten kanssa. Tällöin on äärimmäisen tärkeää muistaa tanssia kaikki aistit herkkinä. Meidän jokaisen tehtävä tanssijana on luoda parille ainutlaatuinen kokemus, vaikka vastassa olisi aivan aloitteleva harrastaja. 

Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmassa tanssitaan sydämen kyllyydestä

Suositussa sunnuntai-iltojen viihdeohjelmassa tanssinopettajat luovat oppilailleen parhaan kykynsä mukaan kilpatanssimateriaalin pohjalta koreografioita, joissa oppilas joutuu haastamaan itseään mutta saa kuitenkin tuntea osaavansa ja onnistuvansa. Viikossa opetellaan uusi tanssi, uusi koreografia ja ollaan valmiina esittämään se miljoonayleisön edessä sunnuntai-illan livelähetyksessä. 

TanssiOnline Anniina on onnistunut tässä työssä erinomaisesti, hän on saanut oppilaansa loistamaan sekä viime kaudella että kuluvalla kaudella. Livetilanteessa Anniina tanssii koreografian oppilaansa ehdoilla, auttaen tätä onnistumaan ja loistamaan. Tämän syksyn pari Marko on kuuro, joten intensiteetti parin välillä livetilanteessa on erityisen voimakas, koska Anniina toimii Markon rytmikoneena sen lisäksi että hänen tehtävänsä on auttaa Markoa tanssimaan koreografia mahdollisimman hyvin. 

Viime sunnuntain tanssi oli intensiivinen Paso Doble ja tuomarit antoivatkin asiasta posiviitivista palautetta. 

Jukka Haapalainen: ”Hämmästelen tuota sun ”cooliutta”. Kävelet lattialle ja näytät että sulla ei ole huolta missään näköpiirissä. Teidän yhteinen luottamus vahvistuu viikko viikolta. Se kun te fokusoitte toisiinne niin vahvasti, se luo teidän välille älyttömän mahtavan, voimakkaan siteen. Minkälainen tanssissa pitäisi aina olla läsnä! 

Helena Ahti-Hallberg: ”Teillä oli ällistyttävän vahva visuaalinen lead (vienti) mukana, mikä loi intensiteetin teidän välille.”


Jäikö sinulla jotain kysyttävää artikkelin sisällöstä? Kysy rohkeasti: info@tanssintahti.com, Lissu 050-4431011.