Anniina Koivuniemen opettamia TanssiOnline-kursseja

Alla muutama nosto paritanssin verkkokursseista, joissa meidän Anniina opettaa.

Ole ylpeä siitä, kuinka kauas olet tullut.

usko siihen, kuinka kauas voit mennä.

Anniina Koivuniemi

Anniina Koivuniemi sai kokea tanssisalin tuoksua ja tunnelmaa ensimmäisen kerran jo 5 päivän vanhana. Anniina syntyi perheen viidenneksi lapseksi heinäkuussa 1995. Tanssinopettaja-äiti ei ollut juurikaan pitänyt äitiyslomia muiden neljän lapsen kanssa ja niin tulisi olemaan myös Anniinan kohdalla.

Ensimmäinen työtehtävä oululaisen tanssiurheiluseuran kesäleirillä oli sovittu elokuun ensimmäiselle viikonlopulle ja koska Anniina antoi odottaa tuloaan yli kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen fakta oli, että hän oli mukana ensimmäisellä tanssileirillään 5 päivän ikäisenä. Isä ja muut lapset olivat luonnollisesti mukana ja äiti pääsi hoitamaan Anniinaa aina tarpeen vaatiessa ja kaikki sujui varsin mallikkaasti. Mutta, pienestä on siis ponnistettu. Tutustu Anniinan uraan tarkemmin CV:n kautta, jonka saat ladattua alla olevasta painikkeesta.

Halusiko Anniina olla tanssija?

Jos perhe harrastaa purjehdusta, lapset kulkevat automaattisesti mukana ja oppivat tämän taidon.  Niissä perheissä, joissa musiikki on vanhempien ammatti lapsista mitä todennäköisimmin tulee musikaalisia. Anniinan lapsuuden perheessä äiti opetti tanssia päivisin tanssin ammatillisessa koulutuksessa ja iltaisin paikallisessa tanssiurheiluseurassa ja oman toiminimen puitteissa. Kaikki neljä sisarusta olivat harrastuksessa mukana, vanhimmat kilpailivat jo aktiivisesti eli Anniina pääsi elämään tanssijan elämää ilman että häneltä varsinaisesti kysyttiin haluaako hän olla siinä mukana.

Tanssi oli läsnä arjessa, kilpailutoiminta tuli tutuksi sisarusten reissujen myötä ja opetuskulttuuri tuli tutuksi salin reunalla istuessa, seuratessa äidin tunteja. Elämä oli hyvää –sisarukset ja äiti olivat aina lähellä ja isäkin osallistui harrastukseen aktiivisesti. 

Varhaislapsuudessa Anniina kulki siis tanssisalilla äidin ja sisarusten mukana ja 5-vuotiaana Liisa-äidin oma tanssinopettaja Salme Raukovaara otti Anniinan lasten alkeisryhmään ja siitä lähti liikkeelle tähän asti kestänyt kilpailu-ura. 


Anniina Koivuniemi antaa 5 vinkkiä sinulle, joka haaveilet tanssijan urasta

  1. Treenaa monipuolisesti - Tanssijan treeni sisältää tietysti itse tanssia, mutta uskalla kokeilla myös muita tanssi- ja urheilulajeja harjoittelun tukena. 
  2. Pidä huolta kehosta ja pääkopasta - Tanssijalta vaaditaan hyvää fyysistä suorituskykyä ja siinä samalla mentaalipuoli on myös rasituksella. Muista huoltaa kehoa ja mieltä säännöllisesti.
  3. Uskalla unelmoida ja ota riskejä- äiti on opettanut pienenä että: ”Ei se ota, jos se ei annakaan.” Tällä mentaliteetilla porskuttaa pitkälle. 
  4. Muista oma arvosi - Kukaan ei voi pakottaa sinua tekemään jotain mikä taistelee omia arvojasi vastaan. Mieti, mitkä asiat ovat sinulle arvokkaita ja toimi niiden mukaan. 
  5. Sanon kaikkeen kyllä! - Tämä urbaanilegenda ei pidä paikkaansa. On sallittua pitää lomaa ja ottaa välillä iisisti, vaikka se tuntuisikin lainvastaiselta. Arvosta omaa aikaasi.

Mikä on ollut Anniinan polku tanssijaksi?

Vahvaa oululaista valmennusta

Anniina Koivuniemi aloitti tanssin Oulussa, jossa Salme ja miehensä Asko olivat rakentaneet oululaiseen tanssiurheiluun vankkumattoman systeemin. Sen systeemin pohjalta oli tuotettu kymmeniä Suomen mestareita ja myös kansainvälisesti menestyneitä tanssijoita.

Tämä perustui vahvaan omaan ”kotityöhön” eli siihen, että alkeita opettivat pedagogisesti vahvimmat opettajat ja että seurassa tehtiin vahvaa juniorityötä uusien tanssijoiden kasvattamiseksi. Kun parit alkoivat tarvita lisää eväitä, käytettiin yhteistyökumppaneina kansainvälisiä huippuvalmentajia, joiden kautta saatiin kosketus kansainväliseen kenttään, lajin kulttuuriin ja kisamaailmaan. 

Anniina ensimmäinen pari oli Riku, joka kuitenkin lopetti ensimmäisten kisojen jälkeen. Anniinakin, 6v mietti tässä kohtaa jatkamista ja kävi parin vuoden ajan myös balettitunneilla, mutta Heikki-parin myötä innostus kilpatanssia kohtaa kasvoi ja tämän kanssa käytiinkin useamman kerran Englannissa ja muuallakin kansainvälisissä kisoissa ja oltiin aktiivisesti mukana seuran huippuvalmentajien tunneilla.

Paritanssin lapsipari Heikki ja Anniina Koivuniemi tanssimassa

Ikuiset ystävät

Jussi, perheen "varapoika"

Heikin kanssa tiet erkanivat ison pituuseron vuoksi lapsivuosien lopussa (12v) ja uudeksi pariksi tuli koulukaveri Jussi, jonka kanssa paitsi treenattiin tavoitteellisesti, koettiin murrosiän villejä vuosia ja luotiin elinikäinen ystävyys, joka on edelleen voimissaan. Jussista tuli Anniinan perheelle ”varapoika”, rakas sellainen. Ensimmäisen nuorisovuoden (16v) jälkeen Jussista kuitenkin tuntui, että hän oli tullut tienristeykseen tanssijana. Oliko hän valmis satsaamaan sitä kaikkea, mitä tarvittaisiin kärkipaikoilla pysymiseen vaiko ei ja vastaus oli ei, joten Anniina jäi ilman paria. 

Tähän mennessä Jussi ja Anniina olivat kuitenkin jo vuoden ajan kilpailleet pelkästään lattareissa, tällä yritettiin ”ostaa lisäaikaa” Jussin päätökselle. Vuoden aikana lattarivalmentajaksi olivat tulleet Toni Tuominen ja Soile Näsänen, joista tuli Anniinalle erittäin tärkeitä tukipilareita lopun kilpailu-uran varrella.

Heiltä Anniina sai esimerkin uudenlaiseen tapaan treenata ja suhtautua tanssiin. Oma ikä ja mielen kypsyminen yhdessä Tonin ja Soilen valmennuksen kanssa ohjasi Anniinaa itsenäisen treenaamisen tiellä, kyseenalaistamisen ja oman ajattelun kehittämisen tiellä.

Soile on lisäksi Anniinalle edelleen esimerkki siitä, miten läheiseksi valmentajan ja valmennettavan suhde parhaimmillaan kehittyy ja miten valmentaja antaa tilaa, ohjaa eteenpäin ja on tarjoamassa olkapäätä kun itkettää ja miten suhde lopulta kääntyy ystävyydeksi. Tälle pohjalle Anniina on rakentanut omaa tanssinopettajuuttaan.

Anniina Koivuniemi tanssii parinsa kanssa

Jussin jälkeen Anniina tanssi vuoden jyväkyläläisen Juhon kanssa. Treenituntimäärät viikonloppuisin olivat isoja, valmennusta ja oppia saatiin Tonilta ja Soilelta ja viikoilla Anniina treenasi Oulun salilla. Urheilulukion ensimmäinen vuosi piti huolen siitä, että oheistreeniä lajiharjoittelun lisäksi tuli paljon. 

Harmitus ja murhe oli suuri, kun Juho vuoden yhdessä tanssimisen jälkeen yllättäen ilmoitti lopettavansa. Taas oltiin uudessa tienristeyksessä miettimässä jatketaanko matkaa tanssijan polulla vai jätetäänkö se taakse ja katsotaan muuta maailmaa. 

Juho ja Anniina Koivuniemi tanssimassa

Seba, oi Seba

Matka oli jo melkein kääntynyt muualle, kun Tampereelta tuli try out -pyyntö Sebastianin kanssa ja se oli menoa melkein saman tien: Anniina hyppäisi 17-vuotiaana tanssijana jo yleisessä luokassa menestyneen miehen pariksi ja muuttaisi Tampereelle, jättäisi taakseen Oulun tutut kuviot, perheen ja hyvin alkaneen urheilulukion.

Tahto oli kova ja tämä täytyi tehdä ja Sebastianin kanssa treenaaminen ja muu oleminen osoittautuikin samankaltaiseksi kuin Jussin kanssa. Ystävyyssuhde syntyi samantien, yhdessä tekeminen oli kivaa ja tanssiminen tuntui hyvältä. Toni ja Soile vaikuttivat edelleen taustalla, mutta itsenäistä työtä tanssin eteen tehtiin entistä enemmän ja lähes kuukausittain haettiin oppia Virosta tai Tanskasta alan huippuosaajilta. 

Menestystä tuli, pettymyksiä myös ihan niinkuin kaikkeen kilpailuun kuuluu. Pikkuhiljaa alkoi myös kypsyä ajatus siitä, ovatko takaa-ajetut asiat sen arvoisia, että niiden eteen uhraa lähes kaiken vapaa-ajan ja energian.

Yhden isomman pettymyksen jälkeen tie tuli pystyyn ja Anniina ja Seba eivät enää ”lomalta” palanneetkaan treenisalille, vaan totesivat että nyt elämässä on aika muille asioille. Tämänkin jälkeen mahdollisuuksia olisi ollut uusiin kokeiluihin, mutta Anniina pysyi päätöksessään pysyä pois tanssiurheilulattioilta, ne oltiin nyt koettu!

Seban kanssa läheinen ystävyys onneksi säilyi ja matka jatkui vielä yhdessä tanssienkin, vähän toisessa muodossa. 

Anniina Koivuniemi parinsa Sebastianin kanssa tanssikilpailussa
Seba ja Anniina Latin SM kisoissa vuonna 2014

Uusia tuulia tanssijan polulla

Kun tanssi on ollut todella iso osa arkea koko olemassaolon ajan ja jää yhtäkkiä pois, elämään tulee melkoinen tyhjiö, joka Anniinalla täyttyi...tanssista. Mutta erilaisesta lähtökohdasta tanssimiseen. Alkoi uudenlainen matka uusiin kehollisiin kokemuksiin, jotka tähän asti olivat olleet lähes kokonaan vakio- ja lattarimaailman sävyttämiä. 

Anniinan tanssinäkemys oli laaja hänellä oli ymmärrystä monenlaisista tanssimuodoista Lissu-äidin ja Maikki-siskon tanssitöiden myötä. Maikki, jonka oma tausta oli hyvin samanlainen kuin Anniinan,  oli valmistunut Oamkista pääaineenaan showtanssi ja teki uraa yhtenä innovatiivisimmista Latinoshow koreografeista. Maikilla kutkutti päästä kokeilemaan koreografin taitojaan ammattitasoisten tanssijoiden kanssa ja näin koottiin The Latin Collection, 7 huipputason lattaritanssijaa eri puolilta Suomea ja ruvettiin luomaan hienoja teoksia sekä tälle ryhmälle että Seballe ja Anniinalle duona. 

The Latin Collection -tanssiryhmän poseeraus vuodelta 2016 mukana Anniina Koivuniemi
Tuoreet maailman mestarit vuonna 2016

Ryhmässä treenaaminen, yhteisöllisyys ja ”ei kilpailullinen” ajattelumaailma tuntuivat Anniinasta äärimmäisen hyviltä. Ryhmän jäsenet kunnioittivat toisiaan, hyväksyivät toisensa sellaisina kuin olivat ja kannustivat toisiaan uskaltamaan ja rikkomaan omia rajojaan eri tavalla kuin perinteisessä kilpailuorientoituneessa tanssiurheilumaailmassa oli tapana tehdä.

Kohti opettajuutta

Uudenlaisen tanssimaailman löytäminen oli Anniinalle kannustus lähteä opiskelemaan alaa Ouluun ja sillä tiellä ollaan nyt.

Oamkin opinnoissa tanssikäsitystä laajennetaan paljon sekä tiedollisella että taidollisella puolella ja vaikka Anniina tiesi omaavansa vahvan kehollisuuden jo opiskelemaan mennessään, taito ja ymmärrys ovat kasvaneet todella paljon näiden vuosien aikana ja haave saada toteuttaa näitä asioita tanssijana jossain muodossa onkin kasvanut isoksi. 

Opettaminen on luonteva jatke tanssijan uralle ja kulkee useimmilla rinnalla, näin myös Anniinalla. Ja onhan opetustyötä tullut treenattua jo kilpailuaikoina Soilen ohjauksessa ja äidin ja siskon mukana seuratanssikursseilla. 

Anniinan opettamisesta ovat päässeet nauttimaan niin lapset kuin aikuiset, harrastajat ja ammattilaiset, paritanssijat ja muiden lajien harrastajat. Anniina on myös vahvasti mukana TanssiOnlinen kehitystyössä sekä opettajana että sisällön suunnittelijana ja tulee näillä näkymillä ottamaan palvelusta yhä isompaa vastuuta Lissun siirtyessä sivumpaan jossain kohtaa. 

Tanssija Anniina Koivuniemi

Tulevaisuudelta Anniina toivoo mahdollisimman paljon tanssijan töitä. Mieli on avoin kaikelle, nuoruusajan pään sisäiset esteet ovat poistuneet ja Anniina on valmis hyppäämään tanssistagelle silloin kun siihen on tilaisuus. Esiintyminen ja esillä oleminen ovat muuttuneet vuosien saatossa luontevaksi osaksi työminää ja omanlainen tapa tehdä tanssijan ja tanssinopettajan työtä on löytynyt. 

Seuraa Anniinan matkaa tanssijana ja tanssinopettajana instagrammissa.