Tanssilavoilla toimiminen puhututtaa tanssinharrastajia ja se, miten siitä saataisiin mahdollisimman sujuvaa. Opettajan korvaan kuuluu myös usein kysymystä siitä, minkä verran lavaetikettiä ja tanssilavoilla toimimista opetetaan tanssikursseilla.

Tanssinopettajan näkökulmasta voin sanoa, että vilpittömästi uskon ihan jokaisen tanssikurssia pitävän opettajan ja ohjaajan huomioivan asian jollakin tavalla ja puhuvan siitä oppilailleen. Se, miten asiat toteutuvat lavalla jää kuitenkin niiden vastuulle, jotka lavoilla käyvät. 

Tutustu Tanssin ABC- artikkelisarjaan ja pääset sisälle tanssilavoilla toimimisen periaatteisiin:

Sujuvasti tanssilavoilla toimiminen on meidän kaikkien vastuulla

Tämä aihe on herättänyt viime päivinä harvinaisen paljon keskustelua sosiaalisen median tanssiryhmissä. Eräässä keskustelussa liittyen tanssilavojen toimimiseeni osallistuja hoksautti 3H:n säännöstä: Hymyile tanssiparillesi, Hyväksy parisi taitotaso ja mahdolliset toiveet ja Huomioi muut välttääksesi kolareita. Osallistuja totesi, että nämä kolme asiaa muistamalla lavoilla on pärjännyt hyvin. Kaikista tärkeintä tanssilavoilla toimisessa onkin se, miten kukin meistä itse suhtautuu tanssipariinsa, muihin tanssijoihin ja miten suhteuttaa omaa tanssiaan ja liikkumistaan käytettävissä olevaan tilaan. 

5 konkreettista asiaa, joita tanssikursseilla tulisi opettaa tanssilavoilla toimimisesta

Tuo aiemmin mainittu 3H-sääntö on niin tärkeä ja itsestään selvä, että nostan sen kaikkien muiden asioiden yläpuolelle, mutta, mitä muita asioita kursseilla voisi harjoitella ja edistää näin tanssilavoilla toimimista?

1. Liikkuvat ja/tai paikallaan pysyvät variaatiot eri tanssilajeihin

Lavoilla tanssitaan sekä lajeja, jotka kiertävät tilaa vastapäivään että lajeja, joita tanssitaan paikallaan. Saman biisin aikana tanssilattialle tulisi mahtua molempia vaihtoehtoja. Tanssikursseilla voitaisiin harjoitella kaikkiin opeteltaviin lajeihin myös sellaisia kuvioita tai variaatioita, joissa voi toteuttaa juurikin sitä kyseiselle lajille ei-tyypillistä liikkumisen tapaa. Foksissa tai tangossa kannattaa opettaa esimerkiksi paikallaan pysyvä keinukäännös tai kävelyaskeleen jarruttamista. Vastaavasti fuskuun tai rumba-boleroon kannattaa ottaa käyttöön joku tilassa liikkuva helppo variaatio, jolla pari voi siirtyä ja vaihtaa paikkaa tai tarvittaessa kulkea salia kiertävien tanssijoiden mukana. 

2. Liikkuvien lajien väistökuviot

Salia kiertävien lajien kuviovalikoimassa on olemassa paljon toimivia ja kivoja kuvioita, joita voi toistaa tanssien pienessä tilassa. Nämä toimivat hienosti väistökuvioina ja niitä käyttämällä viejä pystyy ”pitämään tanssin yllä” vaikka edessä olisi ruuhkaa. 

3. Seuraajan osuuden opettaminen

Etenkin ruuhkaisissa tansseissa myös seuraajan on syytä pitää silmät ja hoksottimet auki, jotta yhteinen tanssi toimii tanssilavalla. Liikkuvissa, suljetun otteen lajeissa on välillä nautinnollista antautua vietäväksi silmät kiinni, mutta ruuhkatansseissa katse kannattaa pitää valppaana. Mikäli seuraaja huomaa että törmäys on lähellä, hän voi varoittaa viejää tästä vaikkapa tiukentamalla otetta vasemmalla kädellään viejän käsivarresta. Avoimen otteen lajeissa seuraaja voi paikanvaihtokuvioissa muuttaa viejän antamaa suuntaa mikäli huomaa että tila ei anna myöten liikkua sinne. 

Video: Mitä tanssilavaillasta on hyvä tietää ja ymmärtää? TANSSIETIKETTI 💎

4. "Maassa maan tavalla" -ajattelutavan opettaminen

Tämä kohta liittyy vahvasti noihin 3H-asioihin, mutta otan asian kuitenkin erikseen tarkasteluun. Tanssilavoja on monenlaisia ja jokaisella lavalla on oma toimintakulttuurinsa. Lavalla satunnaisesti vierailevan kannattaa tarkkailla lavan käytösmalleja ja pyrkiä toimimaan niin, että ei aiheuta turhaa hämmennystä muussa tanssivassa kansassa. Pienelle maalaislavalle ei mielestäni kannata mennä esittelemään viimeisiä tanssikurssilla opeteltuja kuvioita vauhdikkaasti ja lennokkaasti tanssien vaan pitäytyä tanssissaan hillitymmässä tyylissä. Tai vastaavasti lavalle, joka on aktiivitanssinharrastajien käytössä ei kannata mennä siemailemaan olutta tanssilattian puolelle vaan sen tulisi antaa olla tanssijoiden valtakuntaa. 

5. Tanssilavan "liikennesääntöjen" opetteleminen

Netistä löytyy erilaisia kuvia, joissa pyritään selventämään tanssilavojen yleisiä ”liikennesääntöjä”. Tärkein sääntö on se, että jokaisen tanssijan tulisi huomioida muut tanssilattialla olijat. Tätä edesauttavat TanssiOnlinen kuvan mukaiset toteutukset.

tanssilavoilla toimiminen

Kuvan mukaisesti paikkatansseja tanssitaan salin keskellä TAI reunoilla, kulmissa tai muualla johon liikkuvia lajeja tanssivien reitti ei varsinaisesti osu. Tällaisia paikkoja ovat orkesterilavan sivuilla olevat syvennykset ja kenties joku muu salin hiljainen nurkka. Liikkuvissa lajeissa ulkoreunaa kierretään pidemmillä askelilla ja vauhdikkaammin, hilllitymmin liikkujat mahtuvat paremmin tanssimaan lähempänä salin keskustaa. 

Suvatsevaisuus

Kuten aiemmin on todettu, kaikista tärkeintä on suvaitsevaisuus, suvaitsevaisuus ja suvaitsevaisuus. Lavalla on yhtälainen oikeus nauttia musiikista, viettää juhlailtaa tai tanssien. Armollisuus uusia ihmisiä kohtaa on myös hyvä muistaa, kukaan ei ole seppä syntyessään ja voi olla että jollakulla lavakävijällä ei ole harmaata aavistusta tanssilavoilla toimimisesta ja niistä kirjoittamattomista säännöistä joita siellä kenties on. Annetaan heille kuitenkin mahdollisuus tutustua miljööseen ja kulttuuriin, ollaan ystävällisiä ja toivotetaan heidät mukaan toisenkin kerran. Silloin heillä on jo jonkinlainen käsitys asiasta! 

Seuraa meitä somessa!

Ota TanssiOnlinen FACEBOOK | INSTAGRAM seurantaan ja näet ensimmäisten joukossa tanssivinkit, tietoa uusista kursseista sekä paljon lisätietoa lavatanssien maailmasta.

Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011

                                                                 i