Kenties innostut tanssista kesälavojen aikana niin paljon, että haluat osallistua tanssikurssille syksyllä! Tanssin ABC -artikkelisarjan neljäs osa antaa sinulle tietoa siitä, minkälaisia tanssikursseja järjestetään. Tanssikursseja järjestetään paljon ja niitä on monenlaisia, joten kannattaa ottaa selvää sekä oman paikkakunnan kurssitarjonnasta että viikonlopputapahtumista ja leireistä ja myös verkkokurssien mahdollisuuksista. 

Tanssin ABC | Osa 1 | Tanssilajit suomalaisilla tanssilavoilla

Tanssin ABC | Osa 2 | Mitä tarkoittaa lavaetiketti?

Tanssin ABC | Osa 3 | Miten valitsen sopivat tanssivaatteet?

Tämä artikkeli ei ota kantaa siihen, mikä on hyvä tanssikurssi, koska oppilaiden tarpeet ja odotukset tanssikurssien suhteen ovat kovin erilaisia. Mikäli kaipaat apua kurssin valinnassa, autamme sinua mielellämme, ota rohkeasti yhteyttä!

Ketkä järjestävät tanssikursseja?

Tanssikursseja järjestävät ainakin seuraava tahot:

  • Yrityspohjaiset tanssikoulut, joiden opettajilla on useimmiten taustalla joko Suomen Tanssinopettajain liitto ry:n tutkinto tai Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajatutkinto. Toki tanssikouluja pyörittävät myös ns. itseoppineet yrittäjät. 
  • Tanssiseurat tai erilaiset yhdistykset, joiden ohjaajia koulutetaan Suomen Seuratanssiliitto Susel ry:n ja Tanssikansa ry:n toimesta. Ohjaajina toimii myös pitkän linjan tanssinharrastajia ja lisäksi seurat ostavat palveluja koulutetuilta tanssinopettajilta. 
  • Kansalais- ja työväenopistot, joissa opettajina voivat toimia tanssinharrastajat tai koulutetut ohjaajat / opettajat

Tanssikurssien ohjaajien / opettajien osaaminen on hyvin erilaista riippuen monestakin eri asiasta ja mukaan mahtuu myös monenlaisia persoonia. Kysele ja pyri ottamaan selvää tai mikäli mahdollista, käy kokeilemassa eri ohjaajien tunteja jotta löydät itsellesi sopivan opettajan. 

Paritanssien opetuksesta Suomessa, sen taustasta ja kehityksestä voit lukea aiemmasta artikkelista.

Pidempi tanssikurssi vaiko pop-up tanssikurssi?

Siihen, minkä muotoinen ja kestoinen tanssikurssi on hyvä ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Kurssia valitessaan kannattaa pohtia, mikä on omaan elämäntilanteeseen ja aikataulu- ym. resursseihin sopiva ja toki asiaan vaikuttaa voimakkaasti se, mitä alkeisiin liittyvää tanssikurssitarjontaa sinun paikkakunnallasi on. 

5 erilaista tanssikurssia

1. Tanssikoulun tai -seuran lukukauden kurssit: ns. pop-up -tunnit, joissa järjestäjä määrittelee lajit ja osallistuja itse valitsee milloin käy tunneilla tai nonstop-kurssi, jossa muutama laji vuorottelee säännönmukaisesti koko lukukauden ajan ja osallistuja voi hypätä mukaan milloin vain.

2. Pidempi kurssi, johon osallistujat sitoutuvat mukaan koko kurssin ajaksi. Näitä kursseja järjestävät pääasiassa kansalais- ja työväenopistot, joissa kaikki opetus tapahtuu lukukausiopetuksena, johon opiskelijat ilmoittautuvat ja sitoutuvat. Kurssille on määritelty tietyt tanssilajit ja opettajat joko määrittelevät niiden järjestyksen tai etenevät asioissa ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaan.

3. Viikonlopun kestävä yksittäinen tanssikurssi tai -leiri, jossa monia eri lajeja ja jossa osallistuja päättää mille tunneille osallistuu. Näihin tapahtumiin osallistujia voi tulla kaukaakin ja tapahtumaan liittyy tavallisesti myös iltatanssit. 

4. Yhden lajin Intensiivikurssi tai leiri, johon sitoudutaan mukaan kurssin ajaksi. 

5. Tanssikurssi verkossa. Tämä on erinomainen vaihtoehto livekurssille monestakin eri näkökulmasta. Verkkokurssi ei ole aikaan tai paikkaan sidottu, eli voit opiskella sitä juuri silloin kuin sinulle sopii. Se antaa mahdollisuuden edetä omassa tahdissa, tehdä toistoja juuri niin paljon kuin tarvitsee. Lisäksi verkkokurssit toimivat loistavana tukena livekursseille.

Lue tästä 5 syytä valita Online-verkkokurssi!

Yksityistunnit ovat tehokas tapa oppia

Yksityistunti on oppimisen tavoista varmasti tehokkain, koska siinä opettaja pääsee auttamaan oppilasta henkilökohtaisesti ja vuorovaikutteisesti juuri niissä asioissa, jotka ovat kussakin oppimisen vaiheessa tärkeitä.

Lue tästä artikkeli yksityistuntien hyödyistä.

TanssiOnline suosittelee 2 tanssikursseja järjestävää tahoa

TanssiOnline tekee yhteistyötä kahden laadukkaan lavatanssikursseja järjestävän tahon kanssa ja haluammekin nostaa nämä tahot tietoisuuteesi. 

Tanssiseura Hurmio

Tanssiseura Hurmion tanssikurssitarjonta on todella monipuolista ja opetusta on syys- ja kevätlukukauden aikana melkein joka ilta useammassa salissa ja kesällä 2023 tarjontaa on kolmena iltana kahdessa salissa. Lajikirjo on erittäin laaja käsittäen käytännössä kaikki tanssilavoilla tanssittavat lajit vanhoista perinteisistä tansseista uusiin muotivirtauksiin. 

tanssikurssit hurmio

Hurmion tanssikurssitarjonnasta harrastaja voi rakentaa itselleen mieluisan kokonaisuuden. Oppimisen kannalta suositeltavinta on valita selkeä ja johdonmukainen kokonaisuus esim. saman ohjaajaparin pitämänä tai syventyä yhteen lajiin enemmän, mikä sekin on seuran tunneilla mahdollista. Maksamalla kausimaksun harrastaja osallistua kaikkiin Hurmion järjestämiin säännöllisiin harjoitusryhmiin (perustaso, keskitaso, haastava, vaativa) koko kauden ajan (kevät-, kesä- tai syyskausi), lisäksi osallistua voi myös kertamaksulla. 

Tutustu Hurmion kesäkauden tarjontaan.

Suomen Tanssipuoti / tanssikurssit.fi

Tarmokas ja aikaansaava yrittäjänainen Niina Tammelin pyörittää monipuolista tanssialan yritystä, Tanssikurssit.fi, joka tarjoaa myös laadukkaita tanssikursseja pääosin eri pituisten leirien muodossa. Näitä leirejä järjestetään eri puolilla Suomea ja niissä toimii opettajina lukuisa joukko paritanssin ammattilaisia. Yritys järjestää myös viikkotunteja Turussa. 

”Niinan leirit” ovat muodostuneet käsitteeksi suomalaisen paritanssin kentällä. Ne ovat hyvin organisoituja tapahtumia, joissa tanssikurssien lisäksi on aina iltatanssit. Tanssilajien kirjo on suuri ja tasoja on useampia. Osallistuja voi päättää tuleeko vain yksittäiselle tunnille vai lunastaako itselleen koko tapahtumaa koskevan tapahtumapassin. 

Suurin näistä tapahtumista on heinäkuussa järjestettävä yli viikon mittainen Valasrannan tanssileiri Yläneellä, johon osallistuu tuhansia tanssinharrastajia. Tulevana kesänä Valasrannan leirillä juhlitaan 20-vuotista taipaletta. Tämä oli aikoinaan se leiri, josta kaikki alkoi! 

Kesällä 2023 pääset halutessasi tutustumaan näiden leirien tunnelmaan seuraavasti:

  • 26.-28.5. Vanaja Dance, Tyrväntö
  • 9.-11.6. Pohjanmaan tanssileiri, Lappajärvi
  • 5.-8.7. Seinäjoen Tangomarkkinat, Seinäjoki
  • 21.-30.7 Valasrannan tanssileiri, Yläne

Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011