Huolla kehoasi, se on paras palkinto minkä voit itsellesi antaa. Tanssiminen tekee hyvää monella eri tavalla, se on selvää jokaiselle tanssinharrastajalle. Tanssiessa mieli virkistyy ja huolet unohtuvat, tanssi pitää kehon kunnossa ja erityisen vetreänä pitkään. 

Lukaise aikaisempi artikkelimme Hyvinvointia tanssien

Huolla kehoasi ja niveliäsi

Alaraajojen ja lantion rakenteelliset tekijät sekä nivelten asennot ja toiminnot, lihaskunto ja liikehallinta ovat yhteydessä toisiinsa ja vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin. Siispä niiden toimintakyvystä huolehtiminen onkin äärimmäisen tärkeää meille jokaiselle.

Ihmisen toiminnot ja liikkuminen tapahtuvat liikeketjuna, jossa yksittäisen nivelen häiriö vaikuttaa koko ketjuun ja voi tuntua kipuna jossain aivan muualla. Esimerkiksi muutokset jalkaterän asennossa vaikuttavat polviin, sitä kautta lonkkiin ja sieltä edelleen selkään. Selkävaivat johtuvat useimmiten joko rakenteellisesta muutoksesta alaraajoissa tai jostain muusta virheasennosta tai virheellisestä tavasta tuottaa liikettä. 

Mikäli kipua on olemassa, on luonnollisesti tärkeää selvittää kivun syy asiantuntijan kanssa ja tehdä yhdessä hänen kanssaan suunnitelma jolla  alkuperäiseen syyhyn päästään pureutumaan. Voit kuitenkin itsekin vaikuttaa nivelten hyvinvointiin ja näin ennaltaehkäistä monenlaisia vaivoja.

Muistathan aina tanssitunnin aloittaessasi lämmittää kehon lihakset toimintavalmiiksi ja tunnin päättyessä tehdä rentouttavat venyttelyt jotta kehosi pääsee palautumaan mukavasta treenistä. TanssiOnlinen kuukausijäsenille on tarjolla useampia lämmittelyjä, joista voit valita itsellesi mieluisan. Lisäksi alustalta löytyy Pilates-tuokioita sekä erilaisia lihaskuntoharjoitteita ja syvävenyttelyjä.

Kurkkaa tästä pikainen alkulämmittely, jonka voit tehdä vaikkapa ennen tansseihin lähtöä.

Huolla kehoasi —mitä voin tehdä itse?

Oikein annosteltuna liike on lääke. Yleiskunnon kehittämisen lisäksi lihasvenyttely päivittäin on hyvästä ja lihasvoimaharjoittelua olisi hyvä tehdä parantamaan niiden kykyä tuottaa optimaalista liikettä ja kehittämään tasapainon hallintaa.

TTK -ohjelman tähtiopettaja Anniina Koivuniemi antaa tässä artikkelissa sinulle kolme tärkeää tanssijan kehonhuollon työkalua.

Jalkojen lihaksia vahvistava liikunta on aina hyväksi, mutta mikäli nivelissä tuntuu kipuja on syytä välttää niveloireita lisäävää toistuvaa iskutyyppistä liikuntaa. Paritanssissa suurin osa lajeista on sellaisia, joita voi lämpimästi suositella itsehoitona ja nivelten kuntoa ylläpitävänä liikuntana. Tanssi parantaa tasapinoa ja lihashallintaa ja pidempikestoisena myös kehittää fyysistä suorituskykyä rasittamatta kuitenkaan liikaa niveliä. 

Vakiotanssityyppiset lajit pitävät yllä kehon tukilihaksistoa ja niiden lempeä liike voitelee niveliä hyvällä tavalla. Jalkojen lihakset vahvistuvat kun ne liikuttavat koko kehon painoa, kehon reaktiokyky paranee erilaisissa käännöksissä ja suunnanvaihdoksissa ja ryhtiä ylläpitävät lihakset joutuvat toimimaan aktiivisesti hyvän tanssiasennon myötä.

Tangon liike on rauhallista ja nivelille ystävällistä. Laji ei sisällä nousuja ja laskuja, joten sitä pystyy tanssimaan vaikka nilkkojen tai polvien kanssa olisi haasteita. Hanki itsellesi tangon peruskurssi ja tutustu sen liikkumistapaan rauhassa kotona.

Tanssiminen kehittää koordinaatiota, mikä puolestaan auttaa kehoa toimimaan kokonaisvaltaisemmin. Lattarityyppisissä lajeissa selkä- ja vatsalihakset saavat huomaamatta vahvistusta rintakorin ja lantion isolaatio- ja rotaatioliikkeiden kautta. Pyörähdykset ja suunnanvaihdot tehdään lähes kaikissa lajeissa askeltamalla jolloin rankaan ei tule äkkinäisiä vääntöjä. 

Harjoittele tanssilajeja turvallisesti TanssiOnline-materiaalin avulla. Lattarimaista selän liikettä pääset harjoittelemaan lisämateriaalissa olevan lattaritekniikkakurssin avulla, lisäksi kaikki peruskurssit sisältävät lajien tekniikkatreeniä, jonka kautta opit tanssimaan ergonomisesti ja kehollesi hyvää tuottaen. Tutustu vaikka rumba-boleron peruskurssiin ja kokeile sen pehmeää tanssillista liikettä.

5 faktaa tanssin hyödyistä liikuntamuotona

  1. Lavatanssi-ilta riittää täyttämään viikottaisen terveysliikuntasuosituksen
  2. Tanssi edistää fyysisen suorituskyvyn lisäksi henkistä ja sosiaalista hyvinvointia
  3. Tanssi parantaa kestävyyttä ja lihasvoimaa
  4. Tanssi kehittää liikkuvuutta, koordinaatiokykyä ja reaktiokykyä
  5. Tanssi edistää hyvää ryhtiä, tasapainoa ja vartalonhallintaa

Tanssiva ihminen on kaunis, tanssiva keho pysyy terveenä!


Liisa Kontturi-Paasikko

Jäikö artikkelista jotain kysyttävää, kysy rohkeasti: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011