Tanssilava, kesäinen ilta ja kaunis järvimaisema. Voiko olla enää suomalaisempaa ja nostalgisempaa ilmiötä? Ja mikä parasta, tanssilavat elävät ajan hengessä uudistuen ja suurin osa niistä hakee tällä hetkellä uutta asiakaskuntaa nuorista. 

Olisiko kesä 2024 se kesä, kun sinä rohkaistut ja lähdet tanssilavalle?

Mitä tanssilavalla tapahtuu?

Tanssilava on ensisijaisesti paikka kohtaamiselle. Se on paikka, johon tullaan viettämään mukavaa iltaa kaveriporukan kanssa, useimmiten ilman alkoholia. Tanssilavalla nautitaan hyvästä musiikista, vaihdetaan kuulumisia tuttujen kanssa ja tutustutaan uusiin ihmisiin. Ja kyllähän tanssilattiallakin kannattaa käydä, ainakin kokeilemassa miltä lavatanssi tuntuu. Tanssia saa juuri sen verran tai niin vähän kuin haluaa, pääasia on että nauttii tanssilavan tunnelmasta sillä tavalla kuin se tuntuu itselle sopivalta. 

Lue mitä tanssilavoilla tutut tanssinopettajat pohtivat mitä ovat vuoden 2030 lavatanssitrendit.

Tanssilavan etikettisäännöt, onko niitä?

Paljon puhutaan tanssilavojen etikettisäännöistä ja siitä, että tanssilavalla pitäisi osata käyttäytyä tietyllä tavalla. Tämä on asia, josta ei kannata kantaa liikaa huolta. Käytännössä normaalit, hyvät ja kohteliaat käytöstavat riittävät. Niihin kuuluu ilman muuta se, että uuteen paikkaan tullessa vähän katsellaan meininkiä ja aistitaan, miten kyseisessä paikassa on tapana käyttäytyä. Mikäli paikalle menee oman kaveriporukan kanssa, ei tarvitse sen suuremmin välittää tanssilavan hakukäytänteistä tai muista ”kirjoittamattomista säännöistä”, vaan porukka voi huoletta viettää iltaa keskenään ja tanssia toistensa kanssa, kunhan ei aiheuta häiriötä muille tanssilavalla olijoille. 

Video: Mitä tanssilavaillasta on hyvä tietää ja ymmärtää? TANSSIETIKETTI 💎

Mikäli halutaan tututua uusiin ihmisiin tanssimalla, on hyvä olla selvillä hakukäytänteestä ja siitä, että tapana on tanssia kaksi kappaletta saman ihmisen kanssa. Hakukäytäntö selviää, kun katselee tilannetta alkuillasta tai ottaa asiasta etukäteen selvää. Perinteinen viejien ja seuraajien rivi voi olla olemassa tai sitten ei, riippuu aivan paikasta. 

Pitääkö opetella tanssimaan?

Kuten alussa mainitsin, tanssilavalle tullaan ensisijaisesti viettämään mukavaa iltaa eli tanssitaito ei ole pakollinen asia. Mutta, toki kannattaa opetella jotain. Helpoiten pääsee alkuun opettelemalla ns. vaihtoaskeltanssin eli foksin alkeet. Foksi on tanssi, jolla uskaltaa mennä lattialle kaikkien tasajakoisten kappaleiden soidessa eli käytännössä muutamaa kolmijakoista biisiä vaille koko illan! 

Autan sinut alkuun seuraavan foksin pikakurssin avulla:

Video: FOKSIN ASKELEET | Miksi, mitä, miten? 💃🏼

Foksin pikakurssi:

  1. Kuuntele tasajakoista musiikkia ja hae siitä perussyke ja lähde tekemään painonsiirtoa joka toiselle iskulle (hidas askel). Tee painonsiirtoa paikallaan tai lähde kävelemään eteen-taakse pitäen rytmi tasaisena: askel-askel-askel-askel, kaikki 2 iskua kestäviä eli ns. hitaita askelia.
  2. Opettele varsinainen foksin rytmi hidas (12) -hidas (34) – nopea (5)- nopea (6)  eli kuuden iskun askelikko, jota voit ensin tehdä ihan paikallasi. Viejän kannattaa opetella aloittamaan askelikko vasemmalla jalalla, seuraajan puolestaan oikealla jalalla. Alkuun kannattaa vaikka vähän nostella jalkoja, jotta painonsiirrot tulee tehtyä kunnolla ja rytmi pysyy selkeänä. 
  3. Kun askelikon rytmi onnistuu paikallaan, lähde liikkeelle viejänä eteenpäin, seuraajana taaksepäin. Tässä vaiheessa on tärkeintä pitää yllä opeteltu rytmi, hidas (H)- hidas (H) -nopeanopea (NN). Mikäli harjoittelet parin kanssa, viejän tehtävä on kuljettaa itseään rytmissä, seuraaja pyrkii jatkamaan viejän antamaan suuntaan samassa rytmissä. Harjoittele tätä vaihetta rauhassa. 
  4. Kun liikkuminen onnistuu voit kokeilla vaikkapa kääntyillä HHNN -askelikolla oikealle tai vasemmalle. Kun olet kääntynyt riittävästi, jatka taas tanssien askelikkoa eteenpäin. Ja HEI! TÄMÄHÄN ON TANSSIA! 

Tässä sinulle pari harjoitus kappaletta:

Hitaampi kappalale Taikakuu: Satu meidän rakkauden,

Reippaampi tempo Hurma: Varjo unimaan,

Nopea Komiat: Leskenlehti.

Yllä olevalla askelten rytmiin pohjautuvalla metodilla pääset hienosti alkuun ja uskallat tanssilavalla lähteä tanssilattialle sekä hitaampien että nopeampien kappaleiden tahtiin. Foksiin löytyy toki myös tietty perusaskel ja helppoja käännöksiä, niitä ehdit kyllä opetella myöhemminkin. Ja tiesitkö, että tangossa on sama askelten rytmi eli nappasit samantien kaksi eri tanssilajia, foksin ja tangon. Eikä siinä vielä kaikki. Näet tanssilavalla kenties erilaisia kädenalitansseja ja haluat kokeilla niitä. Fusku-niminen tanssi käyttää sekin samaa HHNN -rytmitystä eli nyt hankitun perustaidon jälkeen sen oppiminen käy kuin leikki. 

Lue lisää Tanssin ABC -artikkelisarjasta:


Liisa Kontturi-Paasikko
Artikkelin kirjoittaja on pitkänlinjan tanssinopettaja ja -kouluttaja, useita tanssialan tutkintoja suorittanut ja alan tunnustuksia saanut Liisa Kontturi-Paasikko. Jäikö joku asia mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011